Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Γερμανική έκθεση / Γερμανική έκθεση: Ζούμε τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανική έκθεση / Γερμανική έκθεση: Ζούμε τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα ζοφερά σενάρια για το μέλλον της παγκόσμιας τάξης, τυλιγμένης από την αχλύ της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, επανέρχονται στην τελευταία έκθεση της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (MCS), του μεγαλύτερου διεθνούς φόρουμ στον τομέα της ασφάλειας, στον οποίο συμμετέχουν ηγέτες χωρών, οργανισμών, επικεφαλής Κοινοβουλίων, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και ΜΜΕ.

Με την ευκαιρία της 53ης διάσκεψης, που θα διεξαχθεί από τις 17 ώς τις 19 Φεβρουαρίου παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πένς, η σχετική έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρεται στην άνοδο του λαϊκισμού και στην απειλή που αντιπροσωπεύει για τον κόσμο. Κάνει λόγο για μια "ανελεύθερη εποχή" στον κόσμο και για κενό εξουσίας ύστερα από μια ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ από το διεθνές προσκήνιο, απ' το οποίο θα σπεύσουν να επωφεληθούν άλλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της διάσκεψης, πρέσβη Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο κόσμος βιώνει σήμερα μεγαλύτερη αστάθεια και αβεβαιότητα απ' ό,τι υπήρχε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το κενό εξουσίας που θα προκαλέσει μια πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από την παγκόσμια σκηνή ώς την αυξημένη απειλή της κλιμάκωσης των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων, η έκθεση με τίτλο "Μετα-αλήθεια, Μετά-Δύση, Μετα-τάξη;" αναδεικνύει τις απειλές που, κατά τη γερμανική οπτική γωνία, αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος.

"Το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας είναι αναμφίβολα περισσότερο ευμετάβλητο σήμερα απ' ό,τι σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μερικοί από τους βασικούς πυλώνες της Δύσης και της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης αποδυναμώνονται" δήλωσε ο Ίσινγκερ. Σύμφωνα με τον Γερμανό διπλωμάτη, ίσως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια "μετα-δυτικής εποχής", όπου μη - δυτικοί παράγοντες θα διαμορφώνουν τις διεθνείς υποθέσεις, συχνά παράλληλα, ή ακόμα και σε βάρος αυτού ακριβώς του πολυμερούς πλαισίου που έχουν σχηματίσει το θεμέλιο της διεθνούς φιλελεύθερης τάξης μετά το 1945.

Η έκθεση της MCS επισημαίνει ότι η επικράτηση της λαϊκίστικης ρητορικής από θέση εξουσίας έχει μετατοπίσει ριζικά τον διάλογο στο πλαίσιο των φιλελεύθερων δημοκρατιών και των αξιών που τον συνοδεύουν. Αν το βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο από την Ε.Ε. αποτέλεσε τον καταλύτη της αναθεώρησης των διεθνών σχέσεων, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ σηματοδότησε την εξασφαλισμένη εξέλιξη αυτού του καταλύτη. Η MCS κάνει αναφορά στην υπόσχεση του Τραμπ να δώσει προτεραιότητα στα αμερικανικά συμφέροντα, παραλείποντας να κάνει την οποιαδήποτε νύξη στη Δημοκρατία, την ελευθερία ή στα ανθρώπινα δικαιώματα. "Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις φιλελεύθερες αξίες σε όλο τον κόσμο" αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γερμανική έκθεση.

Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά στο φαινόμενο της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, το οποίο συσχετίζεται άμεσα με την περιρρέουσα κατάσταση. Η ικανότητα της παραπληροφόρησης να επηρεάζει τις πολιτικές δομές και να υπονομεύει τις αφηγήσεις των παραδοσιακών ΜΜΕ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της μετα-αλήθειας του σύγχρονου πολιτικού περιβάλλοντος, σημειώνουν οι αναλυτές της MCS. "Η αποτροπή ενός κόσμου μετα-αλήθειας, εντός του οποίου τίποτε δεν είναι αληθινό και τα πάντα είναι πιθανά, πρέπει να καταστεί στόχος για την κοινωνία στο σύνολό της" επισημαίνει η γερμανική έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL