Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Φαρμακερά βέλη Σόιμπλε κατά Σουλτς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φαρμακερά βέλη Σόιμπλε κατά Σουλτς

Αγριεύει η πολιτική κόντρα στη Γερμανία με τον Σόιμπλε να επιτίθεται ωμά κατά του Μάρτιν Σουλτς καθώς ο νέος αρχηγός του SPD ανεβάζει "στροφές" στο κόμμα αυξάνοντας τα δημοσκοπικά ποσοστά του κατά δέκα μονάδες σε διάστημα δέκα ημερών (!) και παγώνοντας τα χαμόγελα στο συντηρητικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "La Repubblica", που δημοσίευσε χθες συνέντευξη του Σουλτς, το SPD ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του ενισχυόμενο και οργανωτικά. Από τις 24 Ιανουαρίου έχουν εγγραφεί διαδικτυακά 4.250 νέα μέλη και εκατοντάδες άλλα σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, με τους μισούς απ' αυτούς να είναι κάτω των 35 ετών.

Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το φαινόμενο Σουλτς, που απειλεί πλέον σοβαρά το "μονοπώλιο" εξουσίας των Χριστιανοδημοκρατών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε χθες φαρμακερά βέλη κατά του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Μέρκελ μη διστάζοντας να τον παρομοιάσει με τον... Ντόναλντ Τραμπ.

"Αν ο Σουλτς καλεί τους υποστηρικτές του να φωνάξουν 'να κάνουμε την Ευρώπη μεγάλη ξανά, τότε γίνεται σχεδόν ίδιος σαν τον Τραμπ. Συμπεριφέρεται με λαϊκίστικο τρόπο" είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Der Spiegel". Σημειωτέον ότι αυτό που είπε ακριβώς ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ηγέτης είναι ότι στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρότερη. Κατά τον Σόιμπλε, σε μια εποχή ανόδου των λαϊκιστικών κινημάτων, οι πολιτικοί πρέπει να προσέχουν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν. Είναι προφανές ότι η εντυπωσιακή δημοσκοπική άνοδος του SPD από τη στιγμή που ανέλαβε το κομματικό τιμόνι ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει κάνει το μερκελικό στρατόπεδο να χάσει τον ύπνο του και η ευθεία επίθεση του Σόιμπλε δείχνει αυτό ακριβώς το άγχος.

Ο "αντι-Μέρκελ" υποψήφιος έχει κατορθώσει να κερδίσει δέκα ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις σε διάστημα δέκα ημερών εστιάζοντας τον λόγο του στο ευρώ και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έγραψε χθες η ανταποκρίτρια της "La Repubblica" στη Γερμανία Τόνια Μαστρομπουόνι παίρνοντας μια μίνι συνέντευξη από τον Σουλτς.

"Όταν τον ρωτάμε τι γνώμη έχει για την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων, ο Μάρτιν Σουλτς μας πιάνει από το μπράτσο και πλησιάζει το στόμα του στο μικρόφωνο. Θέλει να είναι σίγουρος ότι μέσα στο χάος των φωνασκιών, των ιαχών και των γέλιων δεν θα πέσει κάτω ούτε μια λέξη. Έχουμε ήδη μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων' μας λέει και παραθέτει τα παραδείγματα: το ευρώ, η συνθήκη Σένγκεν, η ενισχυμένη συνεργασία" γράφει στο ρεπορτάζ της η Ιταλίδα δημοσιογράφος. "Υπάρχουν χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο ευρώ, άλλες που είναι ήδη μέλη της Ευρωζώνης και θα ήθελαν να πετάξουν έξω κάποιες άλλες... Και υπάρχουν επίσης άλλοι, που επιδιώκουν να μην τις πετάξουν έξω» υπογραμμίζει με νόημα ο υποψήφιος της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας.

Για τον Μάρτιν Σουλτς η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων υπάρχει ήδη ως ντε φάκτο κατάσταση αλλά η διαπίστωση αυτή θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν οι "πολλές ταχύτητες" ήταν ανέκαθεν η λύση στα προβλήματά μας ή αντιθέτως κάποιες φορές ήταν η αιτία των προβλημάτων. Στις σύντομες δηλώσεις του στην ανταποκρίτρια της ιταλικής εφημερίδας ο Σουλτς τόνισε επίσης ότι «η Ιταλία πρέπει να τύχει κάθε δυνατής στήριξης». «Ο Μάρτιν Σουλτς έχει κάνει σκόνη την καγκελάριο στα γκάλοπ, το κόμμα του κέρδισε δέκα μονάδες μέσα σε δέκα μέρες και άφησε πίσω του τους Χριστιανοδημοκράτες» υπογραμμίζει η Ιταλίδα δημοσιογράφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL