Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Γερμανία: Επαναπατρισμός χρυσού διά παν ενδεχόμενο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία: Επαναπατρισμός χρυσού διά παν ενδεχόμενο...

Απρόβλεπτες καταστάσεις, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις... Και πολλά δυστοπικά σενάρια για το ορατό μέλλον, με προβλέψεις για κατακλυσμιαίες ανατροπές στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, στη βιωσιμότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, ακόμα για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης. Απέναντι σε όλα αυτά, στους ταραχώδεις καιρούς που διανύουμε και στους εύλογους φόβους που γεννούν, με οδηγό την προνοητικότητα και το αίσθημα της ασφάλειας, η Γερμανία θωρακίζεται. Ασχέτως του τι διακηρύσσει επίσημα το Βερολίνο για την ευρωστία και τις προοπτικές του κοινού νομίσματος αλλά και κοιτώντας πέρα από την τρέχουσα ευρωστία της δικής του οικονομίας και της σταθερής συσσώρευσης πλεονασμάτων, η Γερμανία αποφασίζει να βγάλει από τη ναφθαλίνη τη "ρεζέρβα" των στρατηγικών αποθεμάτων της και να την επαναπατρίσει.

Η απόφαση της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, να επισπεύσει κατά τρία χρόνια το πρόγραμμα επαναπατρισμού των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού, που βρίσκονταν εδώ και χρόνια προς φύλαξη στο εξωτερικό, αντανακλά αν μη τι άλλο τους εντεινόμενους φόβους της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ για τις προκλήσεις της εποχής και την περιρρέουσα αβεβαιότητα στο παγκόσμιο στερέωμα. Η Μπούντεσμπανκ έχει αποφασίσει να ξαναφέρει στα θησαυροφυλάκια της Φρανκφούρτης τον μισό χρυσό της Γερμανίας ώς το τέλος του 2017, δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα από το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στα θησαυροφυλάκια της Fed στις ΗΠΑ και στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Τα αποθέματα 3.378 τόνων, αξίας 120 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές -περίπου το 4% του περσινού γερμανικού ΑΕΠ- είχαν σταλεί για φύλαξη σε ασφαλή καταφύγια στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, μακριά από το βεληνεκές της Μόσχας και από τη φημολογούμενη, τότε, απειλή μιας σοβιετικής εισβολής. Η συγκεκριμένη "απειλή" πάντως έπαψε να υφίσταται εδώ και πάνω από 25 χρόνια.

Υπό μια έννοια, το αποθέματα αυτά ήταν το εχέγγυο της γερμανικής οικονομικής άνθησης, ο θεματοφύλακας της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας της Γερμανίας, η οποία έπρεπε να ενσωματωθεί στη μεταπολεμική Ευρώπη και στο ευρωατλαντικό σύστημα ασφαλείας μετά τον ναζισμό και την ασύλληπτη ανθρωποσφαγή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου που προκάλεσε.

Λόγω... Τραμπ;

Η χώρα συσσώρευσε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της την περίοδο που ίσχυε ο κανόνας του χρυσού, όταν το "γερμανικό οικονομικό θαύμα" των δεκαετιών του '50 και το '60 και οι ακμάζουσες εξαγωγές τής τότε ΟΔΓ δημιούργησαν μεγάλα πλεονάσματα, τα οποία τοποθετήθηκαν σε χρυσό. Με την Ευρώπη όμως να σκοντάφτει από κρίση σε κρίση, το γερμανικό κοινό ανησυχούσε για τη διατήρηση του χρυσού στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το Reuters, "ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα γερμανικά αποθέματα χρυσού μπορεί να χρειαστούν για να στηρίξουν ένα νέο γερμανικό μάρκο στην περίπτωση που διαλυθεί η Ευρωζώνη".

Οι ιθύνοντες του σχεδίου μεταφοράς αρνούνται ότι η απόφασή τους επηρεάστηκε από την είσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την απροκάλυπτη αντιγερμανική ρητορική του, ή από μια εφιαλτική σκέψη ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να "παρακρατήσει" τον γερμανικό χρυσό που βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια της Fed. «Έχουμε πολλές συζητήσεις για τον Τραμπ, για τις συνέπειες της προεδρίας του στη νομισματική πολιτική, τα μακροοικονομικά κ.λπ., αλλά εμπιστευόμαστε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ Καρλ - Λούντβιχ Τίλε, διευκρινίζοντας ότι ο γερμανικός χρυσός δεν επιστρέφει στην Γερμανία... λόγω Τραμπ.

Ο Τίλε σημείωσε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να επαναπατρίσει περισσότερα από τα μισά αποθέματα χρυσού, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ε.Ε. δεν επηρέασε τα σχέδιά της, καθώς το Λονδίνο παραμένει μια βασική αγορά διαπραγμάτευσης του χρυσού και ασφαλές μέρος για αποθήκευση. Η επιχείρηση επαναπατρισμού του γερμανικού χρυσού έχει κοστίσει έως τώρα 6,9 εκατ. ευρώ. Ελπίζοντας να κατευνάσει το κοινό και να μειώσει τη φημολογία ότι κάποια από τα αποθέματα μπορεί να μην επιστρέψουν στη Γερμανία, η Μπούντεσμπανκ έδωσε στη δημοσιότητα το 2015 μια λίστα 2.300 σελίδων με τους αριθμούς σειράς των ράβδων χρυσού, υποσχόμενη πλήρη διαφάνεια για να καθησυχάσει τους Γερμανούς. Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς του, η Μπούντεσμπανκ θα διατηρεί 1.236 τόνους στη Νέα Υόρκη, 432 τόνους στο Λονδίνο και τους υπόλοιπους στη Φρανκφούρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL