Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Σχέδιο Λεπέν: "Κατάληψη" κεντρικής τράπεζας και "νέο γαλλικό φράγκο"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχέδιο Λεπέν: "Κατάληψη" κεντρικής τράπεζας και "νέο γαλλικό φράγκο"!

Το σχέδιό της για μονομερή έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και "επιστροφή στη νομισματική κυριαρχία", η οποία θα επιτρέψει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα "οικονομικού πατριωτισμού" που επικαλείται διαρκώς στις επίσημες προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις της, ξεδιπλώνει δημοσίως πλέον η Μαρίν Λεπέν. Πέραν αυτού, βάζει θέμα διάλυσης της Ευρωζώνης με υιοθέτηση εθνικών νομισμάτων και επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα.

Όπως δήλωσε ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλός της Μπερνάρ Μονό, αν η Λεπέν κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, το Εθνικό Μέτωπο θα "ανακαταλάβει" την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας και θα δώσει εντολή για εκτύπωση νέου χρήματος. Το νέο νόμισμα θα λέγεται πιθανότατα "νέο γαλλικό φράγκο", η δε ισοτιμία του έναντι του ευρώ θα είναι στο ένα προς ένα!

"Δεν νομίζω ότι (η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα) θα είναι μια καταστροφή, διότι, σε τελευταία ανάλυση, η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και ο λαός θα καταλάβει πολύ γρήγορα ότι εργαζόμαστε ως πατριώτες για να αποκαταστήσουμε την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας" τόνισε ο ίδιος σε προεκλογική συγκέντρωση οπαδών του Εθνικού Μετώπου στη Λιόν. "Δεν πρόκειται να υπάρξει καταστροφή. Αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, έχω σχέδιο και είναι εδώ" συμπλήρωσε ο σύμβουλος της Λεπέν δείχνοντας με το δάχτυλο το κεφάλι του...

Βάσει του σχεδιασμού, εφόσον το Εθνικό Μέτωπο κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, η Λεπέν θα ζητήσει άμεσα τη σύγκληση συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα καλέσει τις χώρες της Ευρωζώνης να αντικαταστήσουν το κοινό νόμισμα "με ένα καλάθι νέων εθνικών νομισμάτων συγκρίσιμο με την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα", το ECU, την οντότητα που προηγήθηκε του ευρώ.

Το γαλλικό κράτος θα δεσμευτεί να περιορίσει τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του "νέου γαλλικού φράγκου" έναντι του ECU κατά 10% - 20% και, αν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δεν υιοθετήσουν εθνικά νομίσματα, τότε η ισοτιμία του "νέου φράγκου" θα διαπραγματεύται ελεύθερα.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ο Μονό είχε κατ' ιδίαν συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο ενημέρωσης της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Βιλερουά Ντε Γκαλό ενημερώνοντάς τον για τα σχέδια της Λεπέν να θέσει υπό τον έλεγχό της την κεντρική τράπεζα ώστε να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κράτους πρόνοιας και την εξυπηρέτηση των χρεών της κυβέρνησης.

Σημειωτέον ότι στελέχη της γαλλικής κεντρικής τράπεζας αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο όταν κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αυτήν τη συνάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL