Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ντόμινο σκανδάλων για τη γαλλική Δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντόμινο σκανδάλων για τη γαλλική Δεξιά

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα για τη γαλλική Κεντροδεξιά. Μετά την αποκάλυψη ότι ο υποψήφιός της για την προεδρία είχε προσλάβει μέλη της οικογένειάς του ως κοινοβουλευτικούς συνεργάτες στέλνοντας τον λογαριασμό στο Δημόσιο, έρχεται η ώρα και του τελευταίου εκλεγμένου προέδρου της παράταξης να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Νικολά Σαρκοζί θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 και το εκτεταμένο σύστημα πλαστών τιμολογίων που ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας. Η Δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι υπερέβη εσκεμμένα το ανώτατο όριο των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ για εκλογικές δαπάνες που προβλέπει ο νόμος.

Ο δικαστής διέταξε την παραπομπή σε δίκη 13 ακόμη προσώπων, μεταξύ των οποίων και αρκετών πρώην συνεργατών του Σαρκοζί για πλαστογράφηση ή χρήση πλαστών εγγράφων, κατάχρηση εμπιστοσύνης ή κλεπταποδοχή, απάτη ή συνέργεια σε απάτη και συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη δημιουργία ενός συστήματος πλαστών τιμολογίων για να αποδώσουν στο κόμμα UMP (οι σημερινοί Ρεπουμπλικανοί) περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες για συνεδριάσεις, ποσό που έπρεπε να περιληφθεί στα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου.

Είναι η δεύτερη φορά που ένας πρώην αρχηγός κράτους παραπέμπεται σε δίκη από το 1958, την αρχή της Πέμπτης Δημοκρατίας. Η προηγούμενη περίπτωση αφορούσε πάλι έναν πρόεδρο της Δεξιάς, τον Ζακ Σιράκ, που το 2011 καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή για υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας στο δημαρχείο του Παρισιού.

Δύο στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους επιμένουν, παρόλα αυτά, να πιστεύουν ότι είναι θέμα προσώπων και ότι τελικά αρκεί η αντικατάσταση του Φρανσουά Φιγιόν με ένα "άφθαρτο" πρόσωπο προκειμένου η Κεντροδεξιά να ανακτήσει το προβάδισμα. Έρευνα του οργανισμού Harris Interactive δείχνει πως 65% των ψηφοφόρων δεν πείστηκε από την απολογία του Φιγιόν ενώπιον της κοινής γνώμης και θεωρούν ότι η γαλλική Δεξιά θα πρέπει να επιλέξει άλλον υποψήφιο για την προεδρία.

Μεγαλύτερη πίστη στις πιθανότητες επιτυχίας της γαλλικής Δεξιάς φαίνεται να έχει η Μόσχα, που μετά την εκλογή Τραμπ δείχνει αποφασισμένη να αφήσει το αποτύπωμά της και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης δεν ασχολούνται ούτε με την υπόθεση Φιγιόν ούτε με την επικείμενη δίκη Σαρκοζί. Αντικείμενό τους αποτελεί ο ευνοούμενος των αγορών, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, που σήμερα προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

“Ο Μακρόν είναι παντρεμένος με τη δασκάλα του από το σχολείο που είναι 24 χρόνια μεγαλύτερή του" αποκάλυψε ο άνκορμαν της κρατικής τηλεόρασης Ντμίτρι Κισέλιοφ στην κυριακάτικη εκπομπή του. "Υπάρχουν όμως και φήμες για τον μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό του, όπως και για το γεγονός ότι πήρε 120.000 από τον προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική καμπάνια του. Συνδέεται επίσης με τη Χίλαρι Κλίντον" συνέχισε.

Ο ίδιος ο Μακρόν επέλεξε να απαντήσει με χιούμορ δηλώνοντας ότι παραμένει πιστός στη σύζυγό του Μπριζίτ, την οποία, όπως πρόσθεσε αναφερόμενος στον Φιγιόν, δεν χρειάστηκε "ποτέ να πληρώσει".

Στις χρηματαγορές επέλεξε, τέλος, να απευθυνθεί ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν καλώντας τις να μην στοιχηματίζουν στην εκλογική νίκη της Μαρίν Λεπέν. Αναφερόμενος στην αύξηση του κόστους δανεισμού της Γαλλίας τις τελευταίες εβδομάδες τόνισε ότι "εκείνοι που πιστεύουν ότι η Λεπέν μπορεί να νικήσει δεν κάνουν μονάχα λάθος, αλλά θα χάσουν πολλά χρήματα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL