Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Βαλτική: Το ΝΑΤΟ είναι εδώ... ενωμένο, δυνατό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαλτική: Το ΝΑΤΟ είναι εδώ... ενωμένο, δυνατό

Γερμανικός στρατός "ξαναμπήκε" χθες στις Δημοκρατίες της Βαλτικής 72 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που σήμανε, εκτός των άλλων, τη συντριβή του γερμανικού μιλιταρισμού. Όμως, η νέα αυτή επάνοδος έχει ένα πολύ διαφορετικό ιστορικό στίγμα. Είναι ο μηχανισμός πίεσης που πλαισιώνει τη νέα φάση όξυνσης των στρατιωτικοπολιτικών ανταγωνισμών στη μεταψυχροπολεμική Ευρώπη.

Και ενώ η μια πλευρά επιμένει να μιλά για ένα πολύ "σημαντικό μήνυμα", για ένα ΝΑΤΟ "ενωμένο, δυνατό" και συνεπές στη δέσμευσή του να προστατεύσει τα μέλη του, η άλλη πλευρά δεν περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή. Στέλνει με τη σειρά της το δικό της "μήνυμα" σε όσους επιμένουν να παίζουν με τη φωτιά.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για έναν "αστραπιαίο έλεγχο" των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ώστε στρατεύματα και υλικό να είναι "έτοιμα για μάχη"...

Εκατοντάδες Γερμανοί στρατιώτες έφθασαν χθες το πρωί στη στρατιωτική βάση Ρούκλα της Λιθουανίας, μόλις 100 χιλιόμετρα απ' τα ρωσικά σύνορα. Θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας απέναντι στη Ρωσία, υλοποιώντας σχέδια και αποφάσεις που ελήφθησαν από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, ενώ η νυν, του Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για προσέγγιση με τη Ρωσία.

Η Συμμαχία ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή σε επίπεδα πρωτοφανή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και η Γερμανία καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις κινήσεις.

Οι Γερμανοί στρατιώτες θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης των 1.200 ανδρών που θα στελεχώσουν το ΝΑΤΟϊκό πολυεθνικό σύνταγμα στη Λιθουανία. Βέλγοι και Ολλανδοί βρίσκονται ήδη εκεί, ενώ στρατιώτες από το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και την Κροατία αναμένεται να ενταχθούν στις τάξεις του φέτος και το 2018.

Και σενάριο πυρηνικής επίθεσης

Η συμμαχική δύναμη στη Δημοκρατία αυτήν της Βαλτικής θα ενισχυθεί προσεχώς από μια, αμερικανικής ηγεσίας, ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Πολωνία, μια βρετανικής αρχηγίας στην Εσθονία και μια τρίτη στη Λετονία, με επικεφαλής δυνάμεις του Καναδά.

Δεσμευόμενο από την υπόσχεσή του προς τη Ρωσία το 1997 ότι δεν θα διατηρήσει μόνιμες μάχιμες μονάδες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ θα μετακινεί κυκλικά τις νέες αυτές αναπτύξεις κάθε έξι μήνες. Σύμφωνα με συμμαχικές πηγές, όλες οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη θα συμμετάσχουν σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια τον Ιούνιο και στα σχετικά σενάρια περιλαμβάνεται και προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης!

Υποδεχόμενη τον γερμανικό στρατό στη διάρκεια επίσημης τελετής παρουσία της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι Γερμανοί στρατιώτες "φτάνουν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή" και παραδέχθηκε ότι η Λιθουανία δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα δεχθεί "συμμαχικές δυνάμεις τέτοιας σημασίας".

Κατά την Γκριμπαουσκάιτε το γερμανικό τάγμα "ενισχύει σημαντικά την αποτρεπτική δυνατότητα" της Λιθουανίας απέναντι σ' αυτό που η ίδια χαρακτήρισε "επιθετική στρατιωτικοποίηση" του γειτονικού ρωσικού θυλάκου του Καλίνινγκραντ. "Είναι ένα σαφές και σημαντικό μήνυμα προς όλους: το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και δυνατό" πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Λιθουανή πρόεδρος.

Από την πλευρά της η Φον Ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο οι γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο να σημάνουν αλλαγή στάσης του Βερολίνου στο θέμα της προς ανατολάς ΝΑΤΟϊκής επέκτασης, υπογράμμισε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας συμμερίζονται την ίδια "στέρεη δέσμευση" όσον αφορά την προάσπιση των συμμάχων.

"Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη Λιθουανία. Για εμάς τους Γερμανούς είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Συνδεόμαστε εδώ και πολύ καιρό (με τη Λιθουανία) με μια δύσκολη Ιστορία. Είναι λοιπόν ακόμη πιο ωραίο που σήμερα υπερασπιζόμαστε μαζί τη δημοκρατία και τη φιλία" είπε η Φον Ντερ Λάιεν.

Όπως έγινε γνωστό, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό της Τζιμ Μάτις στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε χθες πως είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης να διατηρήσουν ισχυρούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες "με βάση τις κοινές αξίες μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL