Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Ευρωσύνοδος Μάλτας / Ευρωσύνοδος Μάλτας: Χέρι - χέρι απέναντι στον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωσύνοδος Μάλτας / Ευρωσύνοδος Μάλτας: Χέρι - χέρι απέναντι στον Τραμπ

Βαριά έριξε τη σκιά της στην ευρωσύνοδο της Μάλτας η πομπώδης και απρόβλεπτη φιγούρα του Ντόναλντ Τραμπ με τους ηγέτες της Ένωσης να ξαναθυμούνται την πολύτιμη αλληλεγγύη και ενότητα της Ευρώπης, την κοινή μοίρα και πορεία των εθνών της, σ' ένα κλίμα έκδηλης ανησυχίας που δεν θύμιζε σε τίποτα τις σχετικά πρόσφατες συνόδους, όταν ο Ντόναλντ Τουσκ έλεγε απαξιωτικά (τον Ιούνιο του 2015) στον Έλληνα πρωθυπουργό "το παιχνίδι τελείωσε"...

Χθες, πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν συναινετικός και ενωτικός προειδοποιώντας πως οι τρέχουσες «προκλήσεις» μπορεί να γίνουν «απειλές» εάν δεν υπάρξει ενότητα μεταξύ των κρατών - μελών.

Μπροστά στο άδηλο μέλλον των σχέσεων με τον στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, επιστρατεύτηκε ακόμα και το χιούμορ προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα της "συντροφικότητας" και της ενωτικής διάθεσης. Έτσι, για τους "27", ο Τούσκ έγινε χθες "ο δικός μας Ντόναλντ" χάριν μεγαλύτερης οικειότητας και συμβολικής διαφοροποίησης από εκείνον του Λευκού Οίκου...

Κατά τ’ άλλα ο Γιόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, αποκάλυψε πως στη διάρκεια του γεύματος εργασίας, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι διεθνείς εξελίξεις, ήταν εμφανής η ανησυχία μεταξύ των ηγετών της Ένωσης για τις αποφάσεις και τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουσκ και τον Γιούνκερ υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε «καμία αίσθηση αντιαμερικανισμού» στη σύνοδο, ωστόσο συμφωνήθηκε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει σιωπηλή όταν τίθενται "ζητήματα αρχών". "Υπήρχε η αίσθηση ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ, αλλά και να δείξουμε ότι δεν μένουμε σιωπηλοί όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τις αρχές μας. Πρέπει να μιλάμε και θα μιλάμε όταν πιστεύουμε ότι καταπατώνται αυτές οι αρχές" είπε ο Μουσκάτ.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως "οι αλλαγές στην παγκόσμια κονίστρα μάς υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι μια ισχυρή Ε.Ε." και ότι "σήμερα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις".

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε χαρακτηρίσει "απαράδεκτες" τις πιέσεις του Τραμπ κατά της Ε.Ε. ενώ και η Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για ευρωπαϊκή ενότητα τονίζοντας πως «η Ευρώπη κρατάει την τύχη της στα χέρια της». «Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε για το πώς προσδιορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τις διατλαντικές σχέσεις» συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως δεν νιώθει ως απειλητική την παρουσία Τραμπ και κατηγόρησε τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου ότι αγνοεί την ουσία στα της Ε.Ε. «Δεν νιώθω ότι απειλούμαι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Ξαναχτύπησε ο Μάλοκ

Ξαναχτύπησε χθες ο Τεντ Μάλοκ, ο συγγραφέας και τηλεοπτικός παραγωγός με διδακτορικό στη διεθνή πολιτική οικονομία, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προέβλεψε την "αποσύνθεση" της Ε.Ε. θεωρώντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας δεν είναι παρά το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

"Αν δείτε σήμερα την Ευρώπη, μπορείτε ήδη σχεδόν να βάλετε δύο γράμματα μπροστά από τη λέξη exit" (EUexit) δήλωσε ειρωνικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, σύμφωνα με ένα απόσπασμα που δημοσιεύθηκε χθες. Η πλήρης συνέντευξη θα δημοσιευτεί σήμερα. Ο Μάλοκ επανέλαβε ότι κατά την άποψή του το ευρώ είναι "ένα λανθασμένο πείραμα" και ότι, αν αυτός εργαζόταν σε επενδυτική τράπεζα, "θα στοιχημάτιζε εναντίον του".

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των ομάδων του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες να μην δεχτούν τον διορισμό του Μάλοκ ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL