Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Ιταλικό "όχι" στις απαιτήσεις της Κομισιόν για νέα μέτρα 3,4 δισ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλικό "όχι" στις απαιτήσεις της Κομισιόν για νέα μέτρα 3,4 δισ. ευρώ

Σκληραίνει η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών μετά τη χθεσινή ξεκάθαρη απόρριψη από την κυβέρνηση Τζεντιλόνι των επίμονων απαιτήσεων της Κομισιόν για λήψη έκτακτων μέτρων 3,4 δισ. ευρώ το 2017. Η επί μακρόν πολιτική αντιπαράθεση της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες -μετά την παρένθεση της τεχνοκρατικής κυβέρνησης Μόντι την περίοδο 2011-12- περνά σε φάση όξυνσης καθώς τα δεδομένα, κυρίως πολιτικά, έχουν αλλάξει δραματικά στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Με τα "Πέντε Αστέρια" του Μπέπε Γκρίλο να έχουν τεθεί επικεφαλής της αντιευρωπαϊκής κούρσας και να εδραιώνουν την επιρροή τους στο εκλογικό σώμα με ξεκάθαρα συνθήματα υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, είναι φανερό ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς προσπαθεί να μην "βοηθήσει" τον πρώην κωμικό της TV να πετύχει τους στόχους του, ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσον αυτό γίνεται αντιληπτό στις Βρυξέλλες.

Η χθεσινή απαντητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν στην, από 17 τρέχοντος, επιστολή της Κομισιόν προς τη Ρώμη με την "εντολή" να πέσει "κόφτης" 3,4 δισ. στον προϋπολογισμό του 2017, "έπαιξε" κατά κόρον στα ιταλικά ΜΜΕ, ειδικά σ' εκείνα του Μπερλουσκόνι, με διάφορα "τρομοσενάρια" να διακινούνται, όπως εκείνο της αποστολής ειδικών επιθεωρητών της Κομισιόν στην Ιταλία για επιτόπου ελέγχους στις κυβερνητικές υπηρεσίες (!), ενώ τα ίδια ρεπορτάζ μετέφεραν την "απογοήτευση" των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στάση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Tg5, οι «οι ιθύνοντες της Κομισιόν περίμεναν, αν μη τι άλλο, από την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι δεσμεύσεις ύψους τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχούσε στο 50% των απαιτήσεων των Βρυξελλών».

Όχι άλλα μέτρα

Στην επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο Παντοάν αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Ιταλία "θα λάβει τα αναγκαία μέτρα" για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, να υλοποιήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την ανάπτυξη, δεν κάνει όμως ουδεμία αναφορά σε λήψη μέτρων ή σε στατιστικά δεδομένα. «Η κυβέρνηση της Ρώμης συνεχίζει να ακολουθεί τον δρόμο της σταθεροποίησης της οικονομίας δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και τις δομικές αλλαγές. Ένας υπερβολικά ταχύς ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής θα ζημίωνε την οικονομία σε αυτήν τη φάση της αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός.

Επισείει παράλληλα την προσοχή των Ευρωπαίων ιθυνόντων στην οικονομική αστάθεια που μπορεί να πυροδοτήσουν η στροφή του Τραμπ προς τον προστατευτισμό και το Brexit, με μια πιθανή μετατροπή της Βρετανίας σε μεγάλο φορολογικό παράδεισο της Ευρώπης.

Τέλος, ο Παντοάν κάνει σαφή αναφορά στις αυξημένες δαπάνες της Ιταλίας για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν εφέτος το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Σχολιάζοντας αργότερα στο Twitter το περιεχόμενο της επιστολής, έγραψε: «Καμία λήψη αυτοσχέδιων μέτρων. Μειώνουμε το δημόσιο χρέος προς το συμφέρον μας με μια στρατηγική ικανή να προστατέψει την ανάπτυξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι έστειλε το δικό του μήνυμα στις Βρυξέλλες: "Σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, χωρίς όμως αποφάσεις που μπορεί να έχουν αρνητικές ή ανασταλτικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη". "Αυτή τη στιγμή πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη που δεν είναι ακόμη τόσο ισχυρή όσο θα θέλαμε, θεωρώ πως όλοι στην Ευρώπη το κατανοούν αυτό", συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Βλέπουν “κυρώσεις”

Οι εκτιμήσεις του Τύπου κινούνται πάντως σε άλλη κατεύθυνση. Η εφημερίδα “La Stampa” έγραψε ότι «οι Βρυξέλλες είναι απογοητευμένες» διότι «εύχονταν να λάβουν άλλου είδους επιστολή». Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, μπορεί τελικά η κρίση της Κομισιόν «να μην είναι μόνο αριθμητικού χαρακτήρα» απ' τη στιγμή που «ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι ηγείται μιας πολιτικής Επιτροπής».

«Η απάντηση από τις Βρυξέλλες δεν θα φτάσει με νέα επιστολή αλλά στις 13 Φεβρουαρίου, όταν θα παρουσιαστεί η έκθεση των προβλέψεων για τη ζώνη του ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα πάντως θα έχει γίνει σαφές αν πρόκειται να αποφευχθεί ή να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων" έγραψε η εφημερίδα.

Από την πλευρά της η “La Repubblica” προέβλεψε ότι «η επιστολή που παρέδωσε η Ιταλία στην Κομισιόν μπορεί να της κοστίσει ακριβά» και κάνει αναφορά στην πιθανότητα μείωσης της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας και σε παράλληλη αύξηση των σπρεντ και των επιτοκίων των ιταλικών ομολόγων. Παράλληλα όμως εκτίμησε ότι «θα είναι ουσιαστικής σημασίας ο διάλογος που θα έχει σήμερα στη Μάλτα ο Ιταλός πρωθυπουργός με τον Γιούνκερ».

Κατά τη “Repubblica”, "η Επιτροπή μπορεί τελικά να αποφύγει την ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρώμη, διότι σε περίπτωση πρόωρων ιταλικών εκλογών τον Ιούνιο όλη η προεκλογική εκστρατεία δεν αποκλείεται να επικεντρωθεί στη σύγκρουση με την Ευρώπη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL