Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Μάρτιν, ο "θερμαστής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάρτιν, ο "θερμαστής"

Αναθερμαίνει την “παγωμένη” πολιτική επιρροή του στην παραιτημένη και αποκαρδιωμένη Γερμανία των 12 χρόνων Μέρκελ και των αλλεπάλληλων “ισοσκελισμένων προϋπολογισμών” του Σόιμπλε, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) μετά την ανάθεση του “χρίσματος” το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Μάρτιν Σουλτς, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Έχοντας προφανώς επίγνωση του τι τον περιμένει στις δύσκολες εκλογές του Σεπτεμβρίου απέναντι σ’ ένα σκληρό δίδυμο εξουσίας με συσσωρευμένη πείρα και “υψηλό φρόνημα”, το οποίο θα εκμεταλλευτεί τη γενικότερη αβεβαιότητα για να παίξει το χαρτί του “εγγυητή” της οικονομικής ασφάλειας και ευρωστίας της Γερμανίας, ο Μάρτιν Σουλτς περνά στην αντεπίθεση θίγοντας θέματα - ”ταμπού” για τους σύγχρονους θιασώτες του ορντοφιλελευθερισμού, όπως οι αυξήσεις μισθών. Ασχέτως του αν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή για ουσιαστική αλλαγή πορείας, τα δημοσκοπικά ποσοστά του SPD ανεβαίνουν και τα γερμανικά πολιτικά δρώμενα αποκτούν ενδιαφέρον.

Κλίμα ευφορίας

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle σχολιάζοντας το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος και τα χαμόγελα που επιστρέφουν στα χείλη των οπαδών και ψηφοφόρων του, οι ατέρμονες αναλύσεις και ομφαλοσκοπήσεις για τα αίτια της συρρίκνωσης της πολιτικής και εκλογικής επιρροής του σοσιαλδημοκρατικού χώρου ανήκουν πια στο παρελθόν. Κι αυτό διότι ο Μάρτιν Σουλτς από την επομένη κιόλας της εκλογής του στην προεδρία του SPD, έδωσε το στίγμα του: “Θέλω να βρω πρακτικές λύσεις στα άμεσα προβλήματα και τις ανάγκες των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων” είπε στις πρώτες δηλώσεις του, ενώ χθες έκανε το μεγάλο βήμα: ζήτησε ευθέως μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών για τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, γεγονός που, κατά κάποιον τρόπο, τάραξε τα νερά δεδομένου ότι το ύψος των μισθών στη Γερμανία αποτελεί παραδοσιακά αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποκλειστικά μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων.

«Έχουμε να καλύψουμε μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά τους μισθούς» είπε ο ηγέτης του SPD σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke τονίζοντας μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια τα κέρδη των γερμανικών επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί ταχύτερα απ’ ό,τι το εισόδημα των εργαζομένων. «Τα συνδικάτα και οι εργοδότες θα πρέπει να το έχουν αυτό υπόψιν τους στις επικείμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις” σημείωσε ο Σουλτς. Οι πραγματικοί μισθοί για τα 19 εκατ. εργαζομένους της Γερμανίας με συλλογικές συμβάσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά μέσον όρο 1,9%, όταν η μέση αύξησή τους το 2015 ήταν 2,4% και το 2014 2,2%.

Το Verdi, το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχει ζητήσει αυξήσεις 6% για το 2017, ενώ το IG Metall, το ισχυρό συνδικάτο των εργατών της βαριάς βιομηχανίας, ζητά 4,5%. Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Verdi και της κυβέρνησης οδηγήθηκε προχθές σε αδιέξοδο και οι συνδικαλιστές προειδοποιούν για απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες εβδομάδες σε σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία, διοικητικές υπηρεσίες.

Πάντως, η δυναμική είσοδος του Σουλτς στη γερμανική πολιτική αρένα και οι ελπίδες που δημιουργεί στον κόσμο για αλλαγή σελίδας αποτυπώνεται δίχως αμφισβήτηση στις δημοσκοπικές μετρήσεις.

Χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa έδειξε ότι η στήριξη για το SPD ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 26%, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει το κόμμα από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013. Αντίθετα, η στήριξη προς το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 35%. Η ξενοφοβική, αντιευρωπαϊκή ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έπεσε στο 11%, ενώ σταθερά παραμένουν τα ποσοστά του Die Linke και των Πράσινων, στο 9% και 8% αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL