Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Από Ιούνιο και βλέπουμε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από Ιούνιο και βλέπουμε...

Ξεκάθαρο μήνυμα στο Βερολίνο έστειλε εκ νέου χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύοντας ότι δεν θα "ψαλιδίσει" τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης παρά τις επίμονες απαιτήσεις του Σόιμπλε και του γερμανικού τραπεζικού και οικονομικού κατεστημένου που δυσανασχετούν έντονα με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία για το γερμανικό πλεόνασμα, που εκτιμάται ότι θα σπάσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ το 2016, με 297 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας και πάλι αυτό της Κίνας! Την ολοένα και ισχυρότερη ενδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας αντανακλά, αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι η Volkswagen εκτόπισε πέρυσι τη Νο1 αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, την Toyota, από την κορυφή των παγκόσμιων πωλήσεων, κι αυτό παρά το σκάνδαλο dieselgate και την εμπλοκή της σε μεγάλες δικαστικές διαμάχες ανά τον κόσμο.

Επί τάπητος

Δεν θα υπάρξει απόφαση για το κόψιμο του προγράμματος στήριξης της Ευρωζώνης πριν από τον Ιούνιο που η ΕΚΤ θα το θέσει επί τάπητος και θα εξετάσει την μέχρι τότε πορεία του και την αποτελεσματικότητά του, διεμήνυσε προς το Βερολίνο ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις Σόιμπλε.

Όσον αφορά τα επιτόκια, το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις ΕΚΤ - Γερμανίας, το στέλεχος της τράπεζας ξεκαθάρισε ότι ακόμα και μετά την επαναξιολόγηση του προγράμματος τον Ιούνιο, είναι πιθανόν να μη ληφθεί καμία απόφαση προς την κατεύθυνση της σταδιακής περιστολής των μέτρων και της αύξησης των επιτοκίων. Ο Νοβότνι διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε αύξηση στα επιτόκια της ΕΚΤ, που αυτήν τη στιγμή κινούνται σε αρνητικό έδαφος, θα έλθει μόνο μετά την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του προγράμματος, στα βήματα της ίδιας πολιτικής που ακολούθησε η αμερικανική Fed.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη της Ιταλίας ή της Γαλλίας, όπου τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εμφανίζονται ενισχυμένα στις δημοσκοπήσεις. «Πρόκειται για παράλογη συζήτηση» δήλωσε. «Θα ήταν οικονομική αυτοκτονία για την Ιταλία το να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία».

Οι απαιτήσεις της Γερμανίας να βγει από την πρίζα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και να ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα ανακάμπτει γρήγορα ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξησή του σε ασθενέστερες οικονομίες, όπως αυτή της Ιταλίας. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός στη Γερμανία έτρεξε τον Ιανουάριο με 1,9% -δηλαδή σχεδόν στο επίπεδο-στόχο του 2% της ΕΚΤ- έναντι 1,7% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης σε ετήσια βάση από τον Ιούλιο του 2013.

Τρέχει ο πληθωρισμός

Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και το υψηλότερο κόστος των τροφίμων αποτέλεσαν τους βασικότερους παράγοντες της αύξησης του Ιανουαρίου. Η εξέλιξη αναμένεται να δώσει στον πρόεδρο της Bundesbank και αξιωματούχο της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν περισσότερα επιχειρήματα προκειμένου να ζητήσει την ταχύτερη περιστολή του προγράμματος στήριξης.

Στο μεταξύ, για νέο παγκόσμιο ρεκόρ πάει το γερμανικό πλεόνασμα το 2016, φτάνοντας τα 297 δισ. δολ., ξεπερνώντας και πάλι αυτό της Κίνας και αποτελώντας το υψηλότερο στον κόσμο. Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, το πλεόνασμα-μαμούθ της Γερμανίας αντιστοιχεί στο 8,6% του συνολικού ΑΕΠ της, πράγμα που σημαίνει ότι το Βερολίνο έχει παραβιάσει και πάλι το ανώτατο όριο του 6% που έχει ορίσει η Κομισιόν. Ενδεικτικά, το πλεόνασμα της Κίνας θα διαμορφωθεί στα 245 δισ., ενώ, αντίθετα, για τις ΗΠΑ θα υπάρχει έλλειμμα 478 δισ. δολαρίων το 2016!

Κομισιόν και ΗΠΑ έχουν καλέσει τη Γερμανία να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές προκειμένου να περιοριστούν οι ανισότητες στο παγκόσμιο σύστημα και να ενισχυθεί η ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Κατά την πάγια τακτική της ωστόσο, η Γερμανία απορρίπτει τις εκκλήσεις αυτές ισχυριζόμενη ότι έχει ήδη αυξήσει την εγχώρια ζήτηση θεσπίζοντας εθνικό κατώτατο μισθό το 2015 και συμφωνώντας σε σημαντική επέκταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης το 2016.

Νο 1 η VW

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη απόδειξη της γερμανικής οικονομικής ευρωστίας από την ανάδειξη μιας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην πρώτη θέση των πωλήσεων παγκοσμίως. Σε αυτήν τη θέση βρίσκεται ήδη η Volkswagen, ξεπερνώντας την ιαπωνική Toyota. Σύμφωνα με το BBC, είναι η πρώτη φορά που μια γερμανική εταιρεία καταλαμβάνει την κορυφή της πυραμίδας. Η Toyota, που κατείχε την πρώτη θέση τα τέσσερα τελευταία χρόνια, πούλησε πέρυσι 10,175 εκατ. οχήματα σε όλο τον κόσμο, έναντι 10,31 εκατ. της VW. Η εξέλιξη σημειώνεται παρά το σκάνδαλο dieselgate και τις δικαστικές διαμάχες στις οποίες έχει εμπλακεί η φίρμα στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο. Η γερμανική εταιρεία που κατέχει τα εμπορικά σήματα Audi, Porsche και Skoda, ανακοίνωσε αύξηση 3,8% στις πωλήσεις της το 2016 χάρη στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL