Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
"Πύραυλος" αποκαλύψεων κατά Μέι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πύραυλος" αποκαλύψεων κατά Μέι

Την ώρα που προσπαθεί να συμμαζέψει το χάος του Brexit και να διαχειριστεί όπως - όπως την άβυσσο της αβεβαιότητας που το συνοδεύει, η Τερέζα Μέι βρίσκεται ενώπιον μιας ακόμη "αναποδιάς": καλείται να δώσει εξηγήσεις για το "OK" της κυβέρνησής της στο σχέδιο αναβάθμισης των πυρηνικών πυραύλων Trident το περασμένο καλοκαίρι παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως όμως παρά το ότι γνώριζε πως οι δοκιμές του συστήματος σημαδεύτηκαν από οικτρή αποτυχία!

Τη σχετική αποκάλυψη έκαναν την Κυριακή οι "Times" του Λονδίνου φέρνοντας σε δύσκολη θέση την πρωθυπουργό, όχι μόνον εξαιτίας της απόφασής της να αποσιωπήσει το γεγονός και να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, αλλά κι επειδή εκθέτει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του πυρηνικού οπλοστασίου της Βρετανίας, μιας εκ των τριών πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Το γεγονός ότι το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες ενός εντύπου - θεματοφύλακα της σοβαρής και έγκυρης δημοσιογραφίας, πλην όμως μέλους του συγκροτήματος Τύπου του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ, προσώπου κομβικής σημασίας για το βρετανικό πολιτικό σύστημα, με στενές διασυνδέσεις στο αντιευρωπαϊκό λόμπι, δημιουργεί λογικές υποψίες για το κατά πόσον οι αποκαλύψεις σχετίζονται με πιθανό ρήγμα στο ετερόκλητο στρατόπεδο του Brexit και ενδεχομένως αποτελούν ένα "μήνυμα" προς την Τερέζα Μέι, για το πολιτικό μέλλον της οποίας έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται αμφιβολίες.

Ένοχο μυστικό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση αποσιώπησε αποτυχημένη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου Trident τον Ιούνιο του 2016, λίγες εβδομάδες πριν καλέσει το κοινοβούλιο, στις 19 Ιουλίου 2016, να εγκρίνει την αναβάθμιση του συστήματος μ' ένα πρόγραμμα αστρονομικού κόστους 40 δισεκατομμυρίων λιρών!

Επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού που μίλησε ανώνυμα, η εφημερίδα έγραψε ότι βαλλιστικός πύραυλος τύπου Trident II D5, ο οποίος δεν έφερε πυρηνική κεφαλή, παρουσίασε "σοβαρό πρόβλημα" σε μια δοκιμαστική εκτόξευση τον περασμένο Ιούνιο στα ανοιχτά της Φλόριντα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να παρεκκλίνει σημαντικά της πορείας του και να κατευθυνθεί προς το αμερικανικό έδαφος! Η εκτόξευση έγινε από το HMS Vengeance, το ένα από τα τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Βρετανίας που αποτελούν ουσιαστικά την "κινητή βάση" του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, ο ναύσταθμος των οποίων βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Κλάιντ, 40 χλμ. δυτικά της Γλασκώβης, στη Σκωτία.

"Η καταστροφική αποτυχία της πρώτης πυρηνικής δοκιμής μας μετά από τέσσερα χρόνια σκόρπισε τον πανικό στα υψηλότερα κυβερνητικά και στρατιωτικά κλιμάκια", υπογράμμισε ο αξιωματούχος, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, "η Ντάουνινγκ Στριτ αποφάσισε να αποκρύψει την υπόθεση επειδή γνώριζε ότι η αποκάλυψή της θα ήταν καταστροφική για την αξιοπιστία των δυνατοτήτων πυρηνικής αποτροπής της Βρετανίας".

Λίγες ημέρες αργότερα η πρωθυπουργός κάλεσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει την αναβάθμιση του συστήματος των Trident και τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Μετά από πεντάωρη έντονη συζήτηση οι βουλευτές ενέκριναν το πρόγραμμα, ωστόσο περισσότεροι από 100 το καταψήφισαν. Μεταξύ αυτών, βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας και των Εργατικών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τέτοιου είδους όπλα δεν είναι πλέον απαραίτητα για τη Βρετανία.

Υπεκφυγές

Σε συνέντευξή της την Κυριακή στο BBC, στην εκπομπή του βετεράνου Σκωτσέζου δημοσιογράφου Άντριου Μαρ, η Μέι ρωτήθηκε επανειλημμένα για το αν γνώριζε για την αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, αλλά, κατά την πάγια τακτική της, απάντησε με υπεκφυγές και τις τέσσερις φορές (!) που ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα.

Αντιδρώντας στον θόρυβο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των "Times", η εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου ακολούθησε την ίδια τακτική.

"Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της η πρωθυπουργός ενημερώθηκε για διάφορα θέματα περί πυρηνικών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού" περιορίστηκε να δηλώσει η εκπρόσωπος. Στην ίδια λογική, ο υπουργός Άμυνας σερ Μάικλ Φάλον αρνήθηκε να αποκαλύψει "επιχειρησιακές λεπτομέρειες" για την αποτυχημένη δοκιμή του Ιουνίου και κάλεσε τους Βρετανούς να μην πιστεύουν ό,τι γράφουν οι εφημερίδες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL