Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Συστάσεις Βερολίνου προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συστάσεις Βερολίνου προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο

Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται! Αποδέκτης του μηνύματος που το Βερολίνο εκπέμπει ακατάπαυστα τα τελευταία χρόνια προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου γίνεται τώρα και η Ουάσιγκτον με αφορμή την ορκωμοσία Τραμπ και τις ανησυχίες που προκαλούν οι εξαγγελίες του για αποδιάρθρωση των μηχανισμών μέσα από τους οποίους λειτουργεί το διεθνές εμπόριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν περιμένει εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα επιμείνει στην υποχρέωση τήρησης των διεθνών συμφωνιών από τις ΗΠΑ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης υπογράψει διεθνείς συμφωνίες. Δεν πιστεύω ότι ένας μεγάλος εμπορικός πόλεμος θα ξεσπάσει αύριο, αλλά φυσικά θα επιμένουμε στην τήρηση των συμφωνιών" δήλωσε στο περιοδικό "Der Spiegel". Στις αρχές της εβδομάδας ο Τραμπ κατήγγειλε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για το ότι δεν παράγουν αρκετά αυτοκίνητα στο αμερικανικό έδαφος και προειδοποίησε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 35% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά.

Στην ίδια συνέντευξή του ο Σόιμπλε ευχήθηκε στον Τραμπ καλή τύχη εάν πιστεύει ότι μπορεί να υπαγορεύσει στους Αμερικανούς τι είδους αυτοκίνητα θα αγοράζουν. "Δεν είναι αυτή η ιδέα μου για την Αμερική και νομίζω ούτε η δική του" είπε. Σχολίασε εξάλλου σκωπτικά τη μανία του Τραμπ με το Τwitter. "Δεν πρέπει να συγχέεται αυτή η μορφή επικοινωνίας με τις ανακοινώσεις για την κυβερνητική πολιτική" τόνισε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν κάλεσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για την απορρύθμιση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διεθνή συντονισμό.

Σε συνέντευξή του στο Reuters στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί μια μελλοντική αναταραχή και δεν μπορεί να αντιστραφεί από ένα μεμονωμένο μέλος.

"Κάθε κυβέρνηση είναι προφανώς ελεύθερη να έχει δημοσιονομικές πολιτικές και πολιτικές για τον ανταγωνισμό και τις επιχειρήσεις" δήλωσε ο Σαπέν. Υπενθύμισε ότι για θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό ρυθμιστικό πλαίσιο "υπάρχει διεθνής συνεργασία" και σημείωσε ότι μονομερείς κινήσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον "δεν θα είναι καλοδεχούμενες και ώς ένα βαθμό δεν θα είναι δυνατές".

Ο κόσμος πρέπει να προσέξει ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να ξεσπάσουν εμπορικοί πόλεμοι, οι οποίοι θα καταστρέψουν θέσεις εργασίας, προειδοποίησε, από την πλευρά του, κατά την τελευταία ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Χομπέρτου Αζεβέντου.

Τέλος, την εκτίμηση ότι η διακυβέρνηση Τραμπ θα παραμείνει προσηλωμένη και θα συνεχίσει να στηρίζει το ΝΑΤΟ εξέφρασε από το Νταβός o γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του αναφορικά με τον τρόπο προσαρμογής του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία δύναμης και ενότητας είναι η συνεργασία και η συζήτηση των κοινών προκλήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL