Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Σόιμπλε: Δεν σας φταίει η Γερμανία, εσείς να βελτιωθείτε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σόιμπλε: Δεν σας φταίει η Γερμανία, εσείς να βελτιωθείτε...

Απέκρουσε για άλλη μια φορά χθες τις πιέσεις προς τη Γερμανία να αξιοποιήσει την οικονομική ευρωστία της για περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ευρώπη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας τους "αδύναμους" της Ευρωζώνης να σηκώσουν αυτοί ψηλότερα τον πήχη αντί να καλούν τη Γερμανία να τον χαμηλώσει...

Από το χιονοσκέπαστο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, εν μέσω των ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας, ηγετών, οικονομολόγων, δημοσιογράφων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών "ξανάπαιξε" το γνωστό "μονόπρακτό" του για τις αιτίες των δεινών της Ευρωζώνης που -κατά τον ίδιο- δεν οφείλονται στο σταθερά διογκούμενο γερμανικό πλεόνασμα, αλλά στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των "αδύναμων" του κοινού νομίσματος. Το -κατά Σόιμπλε- Νο1 πρόβλημα στην Ευρωζώνη σήμερα είναι το χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών - μελών της. Το δε γεφύρωμά του «δεν μπορεί να επέλθει με την αποδυνάμωση των ισχυρότερων, αλλά με την ενδυνάμωση των ασθενέστερων". Εν κατακλείδι, η Ευρώπη οφείλει να ακολουθήσει το γερμανικό παράδειγμα και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.

Μιλώντας σε πάνελ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2017, ο ισχυρός άνδρας του Βερολίνου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι "τα πάει λίγο καλύτερα». Δεν παρέλειψε μάλιστα να αποδώσει κι αυτή τη θετική εξέλιξη στη Γερμανία. Η ισχυρή γερμανική οικονομία, η οποία παραμένει «ανθεκτική απέναντι στους γεωπολιτικούς κινδύνους», αποτέλεσε βασικό παράγοντα για τη βελτίωση στην Ευρωζώνη, ισχυρίστηκε ο Σόιμπλε.

Όσον αφορά τον αρνητικό αντίκτυπο του Brexit στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά μετά τις εξαγγελίες Μέι για αποχώρηση από την ενιαία αγορά, ήταν φανερή η προσπάθεια του Γερμανού υπουργού να διασκεδάσει τις ανησυχίες, αλλά και να κρατήσει ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας με το Λονδίνο. Όπως είπε, δεν υπάρχουν άμεσα λόγοι ανησυχίας, αν και μακροπρόθεσμα δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Παραδεχόμενος ότι το Brexit χτυπάει «καμπανάκι» για την Ευρώπη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει εντέλει μια νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία που θα ελαχιστοποιεί τη ζημιά τόσο για την ίδια όσο και για την Ε.Ε.

Θα ήταν καταστροφή για όλους μας εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν καταλήξουν σε συμφωνία ύστερα από δύο χρόνια, τόνισε ο Γερμανός υπουργός, ενώ δεσμεύθηκε ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν το ναυάγιο. «Είμαι πεπεισμένος ότι μετά την ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων το Λονδίνο θα παραμείνει ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για την Ευρώπη» κατέληξε ο Σόιμπλε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL