Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Ιταλία - χιονοστιβάδα: 10 διασωθέντες, 20 αγνοούμενοι και δικαστική έρευνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία - χιονοστιβάδα: 10 διασωθέντες, 20 αγνοούμενοι και δικαστική έρευνα

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Δέκα άτομα διασώθηκαν, εκ των οποίων 4παιδιά, ενώ άλλα περίπου 20 άτομα αγνοούνται, δύο ημέρες μετά την καταστροφική χιονοστιβάδα που έθαψε στην κυριολεξία το τριώροφο αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Γκραν Σάσο κοντά στην Πεσκάρα της Κεντρικής Ιταλίας.

Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας να εντοπίσουν κινητά τηλέφωνα ατόμων που πιθανώς παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια και δεν μπορούν να καλέσουν σε βοήθεια, ενώ οι έρευνες προχωρούν με αργούς ρυθμούς εξαιτίας του φόβου κατάρρευσης της εναπομένουσας υποδομής. Το έργο των συνεργείων διάσωσης δυσκολεύει και ο φόβος νέων χιονοστιβάδων στην περιοχή.

Από τις διηγήσεις των διασωθέντων τα συνεργεία διάσωσης εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 3 άτομα ζωντανά, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, που έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα. Η διακοπή της χιονόπτωσης οδήγησε τη θερμοκρασία πάνω από το μηδέν προκαλώντας τη συμπίεση του χιονιού με αποτέλεσμα να δυσχεράνει το έργο των συνεργείων διάσωσης.

Οι δικαστικές αρχές εξέτασαν ως μάρτυρα σε υπόθεση ανθρωποκτονία το άτομο που διασώθηκε και κάλεσε σε βοήθεια, ενώ αμέσως μετά το τέλος των εργασιών διάσωσης το κτίριο και η περιοχή θα σφραγιστούν για να διεξαχθούν λεπτομερείς έρευνες για να σχηματιστεί η δυναμική της καταστροφής. Από την ιταλική πολεοδομία έγινε γνωστό ότι το ξενοδοχείο ήταν αυθαίρετο που είχε νομιμοποιηθεί, γεγονός που υποδεικνύει και το βαθμό επικινδυνότητας της κατασκευής σε περιοχή εκτεθειμένη σε φυσικές καταστροφές. Την ίδια στιγμή οι αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν όλα τα έγγραφα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης που αναφέρονται στις κινήσεις των εκχιονιστικών και των λοιπών συνεργείων για να εξεταστούν οι καθυστερήσεις της εκκένωσης του ξενοδοχείου όταν είχε γίνει προφανής ο κίνδυνος της χιονοστιβάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL