Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Εγκέλαδος και χιονιάς στην κεντρική Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκέλαδος και χιονιάς στην κεντρική Ιταλία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

«Είχαμε τέσσερις σεισμικές δονήσεις από τις 10.25 έως και στις 14.33 μεταξύ των 5,1 και των 5,3 Ρίχτερ, που έριξαν το καμπαναριό του πολύπαθου Αματρίτσε, αλλά που ευτυχώς δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, γιατί κατέρρευσαν μόνο μικρά κτίσματα μέσα στην 'κόκκινη ζώνη'. Στο Τέραμο συνεργεία έβγαλαν από τα ερείπια μια μητέρα με το μικρό παιδί της. Το πρόβλημα αυτή τη φορά είναι ότι ο κόσμος  φοβάται πάρα πολύ γιατί, εκτός από τον Εγκέλαδο, υπάρχoυν και ο χιονιάς, το κρύο, το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του για να σωθεί από τον σεισμό και βρέθηκε μπλοκαρισμένος από το χιόνι», τόνισε στην «Α» ο Αντρέα Φερόνι, από τους επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλληλεγγύης που επί μήνες στηρίζουν τους σεισμοπαθείς στις περιφέρειες της Ούμπρια και στις Μάρκες.

«Σε πολλά μέρη χιονίζει επί 36 ώρες και το χιόνι έχει φτάσει έως και τα 2 μέτρα. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στις επικοινωνίες, γιατί το οδικό δίκτυο της κεντρικής Ιταλίας είναι αποκλεισμένο σε πολλά σημεία από το χιόνι και είναι δύσκολο να φτάσει βοήθεια στις μικρές σεισμοπαθείς τοποθεσίες των εκατό, διακοσίων και τρακοσίων ατόμων. Η γη τρέμει, οι δρόμοι είναι κλειστοί από το χιόνι, την Τρίτη οι σεισμοπαθείς περιοχές δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και εκφράζονται φόβοι ότι θα διακοπεί και η παροχή αερίου. Ο κόσμος θα μείνει απομονωμένος στο κρύο, χωρίς ρεύμα και αέριο» τόνισε ο Α. Φερόνι.

«Οι εθελοντές μας ενεργοποίησαν το δίκτυο επαφών με χιλιάδες πολίτες στις σεισμοπαθείς περιοχές και ανταποκριθήκαμε άμεσα στην καταγραφή των αναγκών. Στην περιοχή της Λ' Άκουιλα, που ήταν το επίκεντρο των νέων δονήσεων, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις κυρίως στο οδικό δίκτυο, γεγονός που μας οδήγησε να ζητήσουμε την παρέμβαση του στρατού» συμπλήρωσε ο Αντ. Φερόνι, σημειώνοντας ότι «τέσσερις σεισμοί πάνω από 5 Ρίχτερ σε τρεις ώρες αποτελεί για τους σεισμολόγους νέο φαινόμενο και προειδοποίηση για τους κατοίκους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL