Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Die Linke προς Τραμπ: Να αλλάξει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και να μην επιβάλλονται τα στρατιωτικά συμφέροντά τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Die Linke προς Τραμπ: Να αλλάξει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και να μην επιβάλλονται τα στρατιωτικά συμφέροντά τους

«Η έκκλησή μου προς τον Τραμπ είναι να μην ξεχάσει γιατί τον ψήφισαν τόσοι άνθρωποι. Ο λόγος δεν ήταν ότι τον θεώρησαν τόσο λαμπρή προσωπικότητα ή ότι συμφωνούσαν σε όλα με αυτόν. Οι περισσότεροι τον ψήφισαν απλώς διότι είχαν απαυδήσει από το κατεστημένο, το οποίο ήταν και ο ανταγωνιστής του» γράφει μεταξύ άλλων η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke),Σάρα Βάγκενκνεχτ, σε σχόλιό της στην εφημερίδα Die Welt, αναφερόμενη στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Kαι συνεχίζει: «Οι πολίτες των ΗΠΑ κάτω των 30 έχουν σήμερα 20% μικρότερο εισόδημα και ούτε καν το μισό του εισοδήματος των πολιτών αυτής της ηλικίας την δεκαετία του ΄80. Οι Αμερικανοί καταψήφισαν αυτήν την πολιτική και μη υπαρχουσών άλλων εναλλακτικών, όπως θα ήταν ο Μπέρνι Σάντερς, εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στον Τραμπ.

Δεν συνηγορούν πολλά στο ότι η κυβέρνηση των δισεκαταμμυριούχων του Τραμπ θα κάνει κοινωνική πολιτική προς το συμφέρον της πλειοψηφίας. Η Γερουσία και το Κογκρέσο πήραν ήδη μέτρα για την κατάργηση των κοινωνικών παροχών Ομπάμα, χάρη στις οποίες απέκτησαν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και κατατάσσονται στις λίγες επιτυχίες του απερχομένου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ όμως δεν βρίσκεται μόνον προ μεγάλων εσωτερικών προκλήσεων. Είναι καιρός να αλλάξει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και να μην επιβάλλονται τα συμφέροντά τους και στρατιωτικά, διότι το αποτέλεσμα είναι γνωστά: η Εγγύς και Μέση Ανατολή εξελίχθηκαν σε εστίες ανάφλεξης. Εκεί όπου πριν διοικούσαν εν μέρει σταθερές κοσμικές κυβερνήσεις, εξαπλώθηκε η ισλαμική τρομοκρατία, πόλεμοι και εμφύλιοι προκαλούν την φυγή εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να αλλάξει αυτήν την πολιτική. Σε αυτήν κατατάσσεται και η αλλαγή των σχέσεων με τη Ρωσία. Ως έχων το γενικό πρόσταγμα της μεγαλύτερης στρατιωτική δύναμης του κόσμου, ο οποίος μπορεί να αποφασίζει για τη χρήση ατομικών όπλων απαιτείται να είναι σώφρων. Ελπίζω ότι ο Τραμπ έχει συνείδηση της ευθύνης του για την παγκόσμια ειρήνη η οποία είναι προς όφελος όλων μας.

Πριν από έναν χρόνο κανείς δεν θεωρούσε πιθανόν ότι ο Τραμπ θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Η εκλογή του πρέπει επομένως να αποτελέσει εγερτήριο για τα κυβερνώντα κόμματα. Και στη Γερμανία η μεγάλη πλειονότητα του λαού επιθυμεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και λιγότερη ανασφάλεια . Πολλοί -ιδίως οι εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης- αισθάνονται εγκατελελειμμένοι από τον μεγάλο συνασπισμό (ενν. Χριστιαονδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών). Εάν δεν θέλουμε να γυρίσουν την πλάτη τους στη Δημοκρατία και στη χώρα μας ολοένα και περισσότεροι πολίτες, απαιτείται επειγόντως πολιτική αλλαγή».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL