Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Κόφτη 3,4 δισ. απαιτεί η Κομισιόν από την Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόφτη 3,4 δισ. απαιτεί η Κομισιόν από την Ιταλία

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό περικοπών τουλάχιστον 3,4 δισ., ή 0,2% του ΑΕΠ, απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ιταλική κυβέρνηση την ώρα που η έλλειψη θέρμανσης στα σχολεία δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία τους. Σαν να μην έφταναν αυτά, επιταχύνεται η αποβιομηχάνιση της χώρας, με το ΔΝΤ να μειώνει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για το 2017 μόνο για την Ιταλία στο 0,7%, από το 0,9% των προβλέψεων του Οκτωβρίου, εξαιτίας κυρίως της τραπεζικής κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, η καναδική εταιρεία αξιολόγησης Ddrs υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο «BBB-high» από «A low» εξαιτίας υψηλού χρέους και κρίσης τραπεζών.

Με φόντο την οικονομική δυσπραγία, η γαλλική Essilor κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο της ιταλικής Luxottica δημιουργώντας έναν κολοσσό 50 δισ. στον τομέα των οπτικών ειδών, με 7.800 σημεία πώλησης και επικείμενη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Η απαίτηση της Κομισιόν για νέες περικοπές έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε χθες η «La Repubblica», ενώ η κυβέρνηση Τζεντιλόνι δεσμεύεται για περικοπές 5,5 δισ. από την προηγούμενη κυβέρνηση Ρέντζι. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ απαιτεί μάλιστα από την Ιταλία να δεσμευτεί για άμεσα μέτρα έως την 1η Φεβρουαρίου.

Η έξοδος του νέου πρωθυπουργού Τζεντιλόνι από Νοσοκομείο της Ρώμης, μετά το έμφραγμα της προηγούμενης εβδομάδας και την τοποθέτηση στεντ, συμπληρώθηκε με την επείγουσα συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Πάντοαν για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποτροπής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της ιταλικής κυβέρνησης. Η υπουργός Παιδείας Φεντέλι προειδοποίησε ότι «είναι απαράδεκτο οι μαθητές να βρίσκονται στο κρύο», καθιστώντας υπεύθυνους για τις χαμηλές θερμοκρασίες στις σχολικές αίθουσες τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που, σύμφωνα με την υπουργό, δεν φροντίζουν για την επισκευή των καυστήρων, ενώ οι δήμοι καταγγέλλουν ότι οι περικοπές... έσβησαν τα καλοριφέρ σε πολλά σχολεία και ότι το επόμενο έτος οι θερμοκρασίες στα σχολεία θα είναι ακόμη... χαμηλότερες.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL