Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Προς Συνέδριο Επανίδρυσης το Podemos: / Ιγκλέσιας - Ερεχόν εναντίον του «μεγάλου συνασπισμού»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς Συνέδριο Επανίδρυσης το Podemos: / Ιγκλέσιας - Ερεχόν εναντίον του «μεγάλου συνασπισμού»

Το Podemos στοιχηματίζει στην «επανίδρυση» και τη μετατροπή του σε ένα «κανονικό» κόμμα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» και την έξοδο από την κρίση, με τις ενωτικές διαδικασίες να διαψεύδουν όσους επένδυαν σε στείρες αντιπαραθέσεις, διασπάσεις και αποχωρήσεις.

Ο γενικός γραμματέας του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας παρουσίασε ένα ενωτικό ντοκουμέντο για το συνέδριο του κόμματος με τίτλο: «Σχέδιο 2020: Να κερδίσουμε το Λαϊκό Κόμμα και να κυβερνήσουμε την Ισπανία». Ο Ιγκλέσιας βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με όλες τις ψυχές του Podemos για να συμπεριλάβει τη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση ενός ενωτικού ντοκουμέντου θέσεων.

«Μας φαίνεται καλό ότι η ομάδα του Πάμπλο ετοιμάζει την πρότασή της, όπως και ότι οι Αντικαπιταλιστές θα παρουσιάσουν τη δική τους και πολλές άλλες πρωτοβουλίες, τις δικές τους προτάσεις. Ξεκινώντας από αυτό θα εργαστούμε με όλους τους συντρόφους για να φθάσουμε σε μια μεγάλη συμφωνία» ήταν η άμεση ενωτική απάντηση από την τάση του πολιτικού γραμματέα του κόμματος Ερεχόν, που μαζί με τον Ιγκλέσιας φαίνεται να εκπροσωπούν το 90% των μελών του κόμματος.

Οι τροτσκιστές της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς παρουσίασαν την Πέμπτη τα τέσσερα ντοκουμέντα των θέσεών τους με τίτλο «Podemos σε κίνηση - κίνημα», αναδεικνύοντας πρωτίστως το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως τον εχθρό που πρέπει να καταστρέψει το Podemos.

H τάση του Ερεχόν παρουσίασε τις θέσεις με τίτλο «Να ανακτήσουμε την αυταπάτη» εκτιμώντας ότι το Podemos θα πρέπει να κατακτήσει την πολιτική και πολιτιστική ηγεμονία στον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο διαμέσου της επιτυχούς άσκησης της πολιτικής του στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τη συμμετοχική δημοκρατία και γενικά κάποιους χαμηλούς τόνους για να αποσπάσει τη συναίνεση του μετριοπαθούς εκλογικού σώματος των σοσιαλιστών, που θα διασφαλίσει την εκλογική νίκη με «ένα Podemos ανοικτό, διαγώνιο και πατριωτικό, των πλειοψηφιών και της κυβέρνησης και όχι μόνο της αντίστασης» εκτιμώντας παράλληλα ότι η συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά πρέπει να είναι σαφής και να περιορίζεται στο εκλογικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Ιγκλέσιας εκτιμά ότι το Podemos πρέπει να κινηθεί πρωτίστως στο πεδίο της κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με άξονα μαζικές κινητοποιήσεις και διεκδικητικούς αγώνες, δηλαδή «περισσότερο» μέσα στη κοινωνία και «λιγότερο» στους θεσμούς, με τους βουλευτές να αποτελούν "θεσμικούς ακτιβιστές", συμφωνώντας σε αυτό το σημείο με τον συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού λιτότητας τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση από την κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» αποτελεί για τον Ιγκλέσιας ευκαιρία εφαρμογής αυτής της στρατηγικής.

Το γεγονός επίσης ότι στις εκλογές του Δεκεμβρίου για τις διαδικασίες του συνεδρίου η βάση έδωσε μια ισορροπημένη συναίνεση στους δύο ηγέτες του Podemos, με διαφορά μόλις 2.400 ψήφων ανάμεσα στα 100.000 μέλη που ψήφισαν, οδήγησε τον χαρισματικό Ιγκλέσιας να αναζητήσει μια ενωτική λύση, συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων του οργανωτικού γραμματέα του κόμματος Πάμπλο Ετσενίκε για τις σχέσεις του Podemos με την περιφέρεια.

Ο Ιγκλέσιας δημοσίευσε το ντοκουμέντο που ετοίμασε η ομάδα του χωρίς να διοργανώσει συνέντευξη Τύπου, που αποτελεί «παράδοση» των τάσεων των κομμάτων. Έτσι κι αλλιώς ο Ιγκλέσιας είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του κόμματος και δεν θα είχε μεγάλη έγνοια να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Διαρκούς Παρατηρητηρίου της JM&A το Unidos Podemos κερδίζει 26 βουλευτές και μετατρέπεται χωρίς την παραμικρή αμφιβολία στο δεύτερο σε μέγεθος ισπανικό κόμμα, εξαιτίας της φυγής 1,6 εκατομμυρίων ψήφων και την απώλεια 26 βουλευτών από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα περιορίζει τις απώλειές του στις 900.000 ψήφους και χάρις στον εκλογικό νόμο στην απώλεια μόνο τριών εδρών στο κοινοβούλιο, ενώ οι λαϊκιστές Πολίτες κερδίζουν έξι βουλευτές.

Αισιόδοξες προβλέψεις, που επιβεβαιώνονται και από τη σημαντική άνοδο του αριθμού των μελών του Podemos κατά 20.000 στις 456.000 από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν για τις θέσεις από τις 4 έως της 11 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 11 Φεβρουαρίου, την προηγουμένη του κλεισίματος του 2ου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου στο κλειστό Βισταλέγκρε της Μαδρίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL