Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Κυπριακή Δημοκρατία και Τουρκοκύπριοι αντάλλαξαν χάρτες για το εδαφικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυπριακή Δημοκρατία και Τουρκοκύπριοι αντάλλαξαν χάρτες για το εδαφικό

Κατέθεσαν χάρτες οι δύο πλευρές πριν λίγο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Τώρα οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.

Αμέσως μετά την κατάθεση των χαρτών και την ολοκλήρωση της σημερινής φάσης των διαπραγματευσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας σε δημιογράφους, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "υπάρχουν πτυχές και πρόνοιες του χάρτη που κατέθεσε η τ/κ που δεν ικανοποιούν την ε/κ και ο Πρόεδρος εξέφρασε την διαμαρτυρία του γραπτώς".

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι χάρτες που κατατέθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μόντ Πελεράν.

Η διαπραγμάτευση επί του εδαφικού θα συνεχιστεί όπως και η διαπραγμάτευση για τά αλλα κεφάλαια. Η αυριανή διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Μοναδικό θέμα της αυριανής διάσκεψης το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας, κατέληξε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ολοκληρώνοντας την ενημέρωση.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημέρωσε νωρίτερα (on camera) ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μπ. Mπουρτζού, ενώ και αυτός, μετά τον ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ανάγκη η Διάσκεψη να συνοδευτεί από ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Επίσης, ας σημειωθεί ότι ο ίδιος προσδιόρισε την έκταση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου στο 29,2%.

Στο εδαφικό ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε στις προτάσεις για 28,2% (που προκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά) και 29,2% (από την τουρκοκυπριακή πλευρά), η οποία συζήτηση, συνέχισε, θα γίνει σε στενό κύκλο πέντε ατόμων (οι δύο ηγέτες, δύο εμπειρογνώμονες και ο κ. 'Αιντε): εκεί θα γίνει και η παρουσίαση των σχετικών χαρτών και θα εξεταστεί αν αυτοί συνάδουν με τα συμφωνηθέντα με το εδαφικό.

Ερωτηθείς για την αυριανή Διάσκεψη, ο Μπ. Μπουρτζού τόνισε ότι για την επιτυχία (της Διάσκεψης) δεν αποτελεί προϋπόθεση η ημερομηνία για το δημοψήφισμα. Το σημαντικό είναι, όπως τόνισε, να υπάρξει το πολιτικό πλαίσιο ή τουλάχιστον να φτάσουν οι δύο πλευρές σε αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL