Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Ισπανία / Ισπανία: Παγίωση «μεγάλου συνασπισμού» για λιτότητα και αποφυγή εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Παγίωση «μεγάλου συνασπισμού» για λιτότητα και αποφυγή εκλογών

Την παγίωση του «μεγάλου συνασπισμού» Δεξιάς, σοσιαλιστών και Πολιτών προβλέπει για το νέο έτος ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και ηγετικό στέλεχος του Unidos Podemos Αλμπέρτο Γκαρθόν, εκτιμώντας ότι η Δεξιά στοιχηματίζει στην ψήφιση του προϋπολογισμού της λιτότητας και άλλων (αντι)μεταρρυθμίσεων και οι σοσιαλιστές στην αποφυγή των εκλογών.

«Το Λαϊκό Κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να εφαρμόσει τις συνταγές του ΔΝΤ και οι σοσιαλιστές θα πρέπει να το στηρίξουν, γιατί δεν μπορούν να πάνε σε εκλογές» τόνισε ο Γκαρθόν. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Διαρκούς Παρατηρητηρίου της JM&A, το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάνει 1,6 εκατομμύρια ψήφους και το Λαϊκό Κόμμα 900.000, με τους σοσιαλιστές να χάνουν 26 και το Λαϊκό Κόμμα 3 βουλευτές ενώ το Unidos Podemos κερδίζει 20 και οι Πολίτες 6 βουλευτές.

Την ίδια στιγμή στο Podemos φαίνεται να πνέει ένα ενωτικό κλίμα, με τις τάσεις του Ιγκλέσιας και του Ερεχόν να αναζητούν μια συμφωνία εν όψει του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Στη Βαρκελώνη επιταχύνεται η διαδικασία ενοποίησης της Αριστεράς σε ένα κόμμα, με αποτέλεσμα να έχει κατατεθεί ήδη στον κατάλογο του υπουργείου Εσωτερικών το όνομα Comuns, χωρίς να αποκλείεται τις προσεχείς ημέρες η κατάθεση άλλων ονομάτων. Στο νέο κόμμα θα συμμετέχουν το Podem, η Πρωτοβουλία για την Καταλωνία ICV, η Ενωμένη Εναλλακτική Αριστερά EUiA, το οικολογικό Equo και ο σχηματισμός της δημάρχου της πόλης Άντα Κολάου, Bcomù.

Ο Δήμος της Μαδρίτης, που ελέγχεται από το Podemos, ανακοίνωσε ότι μείωσε το χρέος του κατά 923 εκατ. ευρώ και αύξησε τις κοινωνικές δαπάνες κατά 24% το 2016, ενώ από την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής τον Μάιο του 2015 το χρέος έχει μειωθεί συνολικά κατά 1,8 δισ. Σημειώνεται, τέλος, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο υπολόγισε στα 122,12 δισ. τους πόρους του Δημοσίου για τη διάσωση των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL