Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Πέθανε στα 105 της η δημοσιογράφος που μετέδωσε πρώτη τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε στα 105 της η δημοσιογράφος που μετέδωσε πρώτη τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία

Απεβίωσε η Βρετανίδα πολεμική ανταποκρίτρια Κλέρ Χόλινγουορθ, η οποία μετέδωσε πρώτη την είδηση για την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, σε ηλικία 105 ετών.

Η δημοσιογράφος βρέθηκε από το Βιετνάμ και την Αλγερία, έως τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα. Έμεινε όμως στη μνήμη των περισσότερων διότι μετέδωσε αποκλειστικά την είδηση ότι ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1939.

Στα 27 της, βρισκόταν μόλις μια εβδομάδα στην Πολωνία, απεσταλμένη της εφημερίδας Daily Telegraph, όταν έγινε η πρώτη δημοσιογράφος που διαπίστωσε και μετέδωσε πως εισέβαλαν στη χώρα χιτλερικά στρατεύματα.

Χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο Βρετανού διπλωμάτη για να περάσει τα γερμανοπολωνικά σύνορα, η δημοσιογράφος, είδε εκατοντάδες γερμανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έτοιμα να εισβάλουν στην Πολωνία.

Τρεις ημέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου, όταν την ξύπνησε ο ήχος των αεροσκαφών της Λουφτβάφε που εφορμούσαν στην πολωνική πόλη Κατοβίτσε, η Χόλινγουορθ τηλεφώνησε στη βρετανική πρεσβεία στη Βαρσοβία για να αναγγείλει την έναρξη του πολέμου.

Καθώς οι συνομιλητές της δεν την πήραν στα σοβαρά, προσπάθησε βγάζοντας το ακουστικό από το παράθυρό της να μπορέσει να τους κάνει να ακούσουν τη βοή των ερπυστριών των αρμάτων μάχης των ναζί που έμπαιναν στην πόλη.

«Αν ξεσπά πόλεμος κι αν το θέλει ο κόσμος, λατρεύω να τον καλύπτω», είχε δηλώσει η δημοσιογράφος το 2009 στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Χόλινγουορθ είχε επίσης κάνει πρώτη την αποκάλυψη ότι ο Βρετανός διπλός πράκτορας Κιμ Φίλμπι αυτομόλησε στη Σοβιετική Ένωση, το 1963.

«Λατρεύω τη δράση, λατρεύω να είμαι μέσα σε ένα αεροσκάφος που βομβαρδίζει, ή να είμαι επί του πεδίου, στην έρημο όταν ένα στράτευμα προελαύνει», έλεγε η ίδια.

Το 1946, η δημοσιογράφος σώθηκε «παρά τρίχα» μαζί με τον σύζυγό της από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Βασιλιάς Δαβίδ της Ιερουσαλήμ, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 91 ανθρώπους.

Γεννημένη το 1911, εγκαταστάθηκε οριστικά στο Χονγκ Κονγκ το 1991, όπου και πέθανε, αφού εργάστηκε για σειρά ετών στο Πεκίνο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL