Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Τριήμερο πένθος στην Πορτογαλία για την απώλεια του Σοάρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριήμερο πένθος στην Πορτογαλία για την απώλεια του Σοάρες

Ολοκληρώνεται αύριο το τριήμερο πένθος με το οποίο η Πορτογαλία αποχαιρετά τον σοσιαλιστή αγωνιστή της Δημοκρατίας και πολέμιο της νεοφιλελεύθερης λιτότητας Μάριο Σοάρες. Ο μεγάλος αυτός φίλος της Ελλάδας και της κυβέρνησης της Αριστεράς στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την επανοικοδόμηση της Ευρώπης με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Μάριο Σοάρες «έφυγε» το Σάββατο 7 Ιανουαρίου σε ηλικία 92 ετών αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική κληρονομιά. Η αστυνομία τον συνέλαβε δώδεκα φορές. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε προτού διαφύγει στο εξωτερικό, εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός και άλλες δύο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το 1986 υπέγραψε την είσοδο της Πορτογαλίας στην τότε ΕΟΚ. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος Δημοκρατίας που εξελέγη απευθείας από τον πορτογαλικό λαό, επανεξελέγη το 1991 από τον α’ κιόλας γύρο, συγκεντρώνοντας το συντριπτικό 70%, ήταν ο πρώτος σοσιαλιστής που ανέλαβε υπουργικά και πρωθυπουργικά καθήκοντα στις πρώην δικτατορίες του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ στήριξε την πλήρη ανεξαρτησία των αποικιών της Πορτογαλίας.

Ο Σοάρες και η Ελλάδα

Ο Μάριο Σοάρες υπήρξε ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας και παρά την ηλικία του παρακολούθησε τους αγώνες του ελληνικού λαού για να απαλλαγεί από τα Μνημόνια, κατήγγειλε την πολιτική υποτέλειας του ΠΑΣΟΚ και στάθηκε στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του στη μάχη για την ανατροπή στην Ελλάδα ενώ υποστήριξε ένθερμα τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με την Αριστερά, το Μπόλο και το Πορτογαλικό ΚΚ. Για τον Σοάρες «η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα και, προσωπικά, ανέκαθεν είχα πάθος για τη χώρα σας, όχι μόνο επειδή την αγαπώ και είμαι εξοικειωμένος με τα ελληνικά και τις ομορφιές της, αλλά και για τον λόγο πως η Ιστορία είναι ό,τι δημιούργησε η Ελλάδα. Δημιούργησε τη Δημοκρατία. Η Ελλάδα ήταν που μας δίδαξε τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τα πάντα. Τα πάντα... Κυρίως τη Δημοκρατία. Το γεγονός ότι μεταχειρίστηκαν την Ελλάδα με τον τρόπο με τον οποίο τη μεταχειρίστηκαν μου φαίνεται ακατονόμαστη βλακεία από την πλευρά της κυρίας Μέρκελ».

«Δεν είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόζουν μια πολιτική λιτότητας ή να είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία» τόνιζε ο Μάριο Σοάρες σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012 στη χώρα μας. Τον Απρίλιο του 2013 ο Μ. Σοάρες θα χαιρετίσει και προσωπικά τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην επέτειο για την «Επανάσταση των Γαριφάλων» στη Λισσαβώνα. «Η δύναμή μας είναι η ενότητα. Μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη μπορεί να έρθει ξανά από τις χώρες του Νότου. Μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα ενός κοινού και νικηφόρου μετώπου ενάντια στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό» τόνισε σε μήνυμά τους προς τον ελληνικό λαό.

Από τις σελίδες της «Αυγής” της Κυριακής ο Μ. Σοάρες κάλεσε «για την ανατροπή των Μνημονίων στην Αθήνα και τη Λισσαβώνα». «Σας χρωστάμε, δεν χρωστάτε» συμπλήρωσε ο παλαίμαχος σοσιαλιστής ηγέτης. O Μ. Σοάρες χαιρέτισε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 στέλνοντας προσωπική επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος και υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν Αλ. Τσίπρα δηλώνοντας «φίλος και θαυμαστής» του. Λίγους μήνες αργότερα ευχήθηκε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εκτιμώντας ότι η νίκη του θα είναι «μεγίστης σημασίας» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Τη λύπη του για τον θάνατο του Σοάρες εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας πως «υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα, ένας πολιτικός που άφησε την κληρονομιά του τόσο στην Πορτογαλία όσο και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. «Υπήρξε αληθινός Ευρωπαίος, ο οποίος κατανοούσε ότι το πεπρωμένο της χώρας του συνδεόταν άρρηκτα με την Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, εκτιμώντας ότι «ο εκλιπών διακρίθηκε για την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα, τη μετριοπάθεια και το αίσθημα ευθύνης, ιδιότητες που τον συνόδευσαν καθ’ όλη τη μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL