Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
"Διαζύγιο" Γκρίλο από Φάρατζ και «παντρειά» με Φερχόφσταντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Διαζύγιο" Γκρίλο από Φάρατζ και «παντρειά» με Φερχόφσταντ

Ο Μπέπε Γκρίλο άλλαξε τις ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση της απόφασής του (που είχε συμφωνηθεί στις 4 Ιανουαρίου) να πάρει διαζύγιο από τους ακροδεξιούς ρατσιστές του Νάιτζελ Φάρατζ και να παντρευτεί αμέσως τους ευρωλάγνους της υπερ-νεοφιλελεύθερης λιτότητας, τη Συμμαχία Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Γκι Φερχόφσταντ Alde.

Με τη γνωστή αντιδημοκρατική του τακτική ο ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων (Κ5Α) ανακοίνωσε την απόφασή του στο προσωπικό blog του μαζί με την "άμεση διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος", που είδε το 78,5% ή τα 31.914 από τα 40.654 μέλη του κόμματος να ψηφίζουν υπέρ, 6.444 μέλη να προτιμούν την παραμονή του Κινήματος στην αυλή του Φάρατζ και 2.296 να μη συμμετέχει σε καμία ομάδα.

Για τον «υποψήφιο» πρωθυπουργό του Κ5Α και αντιπρόεδρο της Βουλής Λουίτζι ντι Μάιο πρόκειται για μια «τεχνική επιλογή», που οδήγησε όμως το Κ5Α να βρεθεί στην ίδια ομάδα με τον Μάριο Μόντι. «Είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης στο μακροπρόθεσμο διάστημα και θέλουμε αμέσως ένα δημοψήφισμα για το ευρώ» συμπλήρωσε ο Ντι Μάιο για να καθησυχάσει την ευρωσκεπτικιστική βάση και τους ψηφοφόρους του Κ5Α. Ο ρατσιστής Ματέο Σαλβίνι έσπευσε να δηλώσει στη βάση και τους ψηφοφόρους του Κ5Α ότι «οι πόρτες της Λέγκας του Βορρά είναι ανοιχτές».

Βουλευτές του Κινήματος του Γκρίλο που πληροφορήθηκαν τη «στροφή» από τα κοινωνικά δίκτυα διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση της εσωτερικής δημοκρατίας. Η ομάδα του Γκρίλο στο Ευρωκοινοβούλιο είναι κατακερματισμένη, αφού 7 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 4 κατά και 6 δεν είχαν τοποθετηθεί. «Μπέπε, πήγαινε διακοπές γιατί είναι καλύτερα» έγραψε ακτιβιστής του Κ5Α, συμπληρώνοντας ότι «ο Μπέπε μας λέει ότι θα κρίνουμε τις ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό δεν μας αρέσει εάν η ζυγαριά κλίνει προς τον νεοφιλελευθερισμό».

Η απόφαση του Γκρίλο φαίνεται να υπαγορεύτηκε από πολιτικά και οικονομικά κριτήρια, δεδομένης της αντιπαράθεσης του Κινήματος με το κόμμα του Φάρατζ για την εκπροσώπηση των δύο κομμάτων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον αγώνα δρόμου του Μπέπε για να μη χάσει τις 40.000 ευρώ το έτος για τον κάθε ευρωβουλευτή ή τις 680.000 ετησίως από τη χρηματοδότηση των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όχι από Φερχόφσταντ

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν υπάρχει επαρκές κοινό έδαφος για να γίνει δεκτό το αίτημα του Κινήματος, ενώ παραμένουν διαφορές σε ευρωπαϊκά θέματα-κλειδιά.

Ο Γκρίλο απάντησε μέσω Διαδικτύου: "Προκαλέσαμε σοβαρούς τριγμούς στο σύστημα. Κάτι ανάλογο δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Η καθεστηκυία τάξη αποφάσισε να εμποδίσει την είσοδο του Κινήματος στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL