Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Unidos Podemos δεύτερο με 22,5%, «πασοκοποίηση» σοσιαλιστών, συγγνώμη Ιγκλέσιας από «γιαγιά Podemos»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Unidos Podemos δεύτερο με 22,5%, «πασοκοποίηση» σοσιαλιστών, συγγνώμη Ιγκλέσιας από «γιαγιά Podemos»

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Το Unidos Podemos με 22,5% αποτελεί το δεύτερο κόμμα στην πρόθεση ψήφου της πρώτης δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στην Ισπανία με την αλλαγή του έτους, ενώ το δεξιό Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτο με 34,8%, οι λαϊκιστές «Πολίτες» χάνουν μισό ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να ακολουθεί ένα κύκλο «πασοκοποίησης» χάνοντας 3,5% για να υποχωρήσει στο 19,4% από το 22,7% που είχε πάρει στις εκλογές της 26ης Ιουνίου του 2016, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Sigma Dos και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Mundo.

Το Λαϊκό Κόμμα σημειώνει άνοδο 1,8% στο 34,8% από το 33%, ενώ το Unidos Podemos σημειώνει άνοδο 1,4% στο 22,5% από το 21,1%.

Οι «Πολίτες» υποχωρούν στο 12,6% από το 13,1%, η Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας σημειώνει άνοδο στο 2,7% από το 2,6%, το καταλανικό δεξιό PDeCAT υποχωρεί στο 2,7% από το 3% που είχε πάρει με την προηγούμενη ονομασία CDC, το δεξιό εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων PNV παραμένει στο 1,2%, ενώ τα άλλα κόμματα λαμβάνουν 5,1% από το 4,3% των προηγούμενων εκλογών.

Ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος που βρίσκονται κοντά στον πρώην γενικό γραμματέα του Πέδρο Σάντσεθ υπογράμμισαν ότι εάν δεν διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα στο επόμενο συνέδριό του δεκάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος θα το εγκαταλείψουν. Στις 14 Ιανουαρίου η Επιτροπή διαχείρισης του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου του.

Το αποτέλεσμα για το Unidos Podemos είναι θετικό δεδομένου ότι το Podemos περνά μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του εξαιτίας των εσωτερικών του αντιθέσεων ενόψει της διοργάνωσης του εθνικού συνεδρίου το Φεβρουάριο και της διοργάνωσης των περιφερειακών συνεδρίων, που είδαν σκληρές αντιπαραθέσεις των στελεχών του που εκφράστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις οργανώσεις του στη Μαδρίτη και την Ανδαλουσία.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έφθασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει συγγνώμη από την «γιαγιά του Podemos»  Τερέζα Τόρες Πασκουάλ για την εικόνα του κόμματος, με τον πολιτικό γραμματέα του κόμματος Ινίχο Ερεχόν και τον οργανωτικό γραμματέα Πάμπλο Ετσενίκε να συμμερίζονται τη «συγγνώμη» και τις ευθύνες της ηγεσίας απέναντι στα στελέχη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Ο Ιγκλέσιας απαντώντας στο μήνυμα της Τόρες Πασκουάλ ζήτησε «συγγνώμη» υπογραμμίζοντας προς του ακτιβιστές του Podemos ότι «σας κάνουμε να ντρεπόσαστε», διευκρινίζοντας όμως ότι «είμαστε τυχεροί γιατί κανένας μέσα στο Podemos δεν μπορεί να αναγκάσει τον άλλο να σκάσει και να μην μιλάει». Η υποχώρηση όμως των τόνων της αντιπαράθεσης για τον Ιγκλέσιας δεν σημαίνει «ότι θα πρέπει να σκάσουμε, ούτε να περιοριστούμε, αλλά να σεβόμαστε» τη βάση και τους ψηφοφόρους του κόμματος. «Θα ήταν ταπεινωτικό αυτό που δεν μπορούν να καταφέρουν οι ισχυροί και οι μηχανισμοί τους να το κάνουμε εμείς», συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας στοιχηματίζοντας ότι το Podemos θα οργανώσει τον Φεβρουάριο ένα συνέδριο για την ανατροπή της κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού».  

Κοινή διάθεση στο Podemos είναι η διοργάνωση ενός ενωτικού συνεδρίου για την «επανίδρυση του Podemos» με στόχο την ανατροπή της οικουμενικής κυβέρνησης δεξιάς, σοσιαλιστών και «Πολιτών» που σε λίγες ημέρες θα ψηφίσει περικοπές σχεδόν 6 δισ. ευρώ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL