Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Δημοσκόπηση WIN/Gallup International / Δημοσκόπηση WIN/Gallup International: Μένουμε Ευρώπη αλλά με μισή καρδιά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσκόπηση WIN/Gallup International / Δημοσκόπηση WIN/Gallup International: Μένουμε Ευρώπη αλλά με μισή καρδιά...

"Μένουμε Ευρώπη" ψηφίζουν αναφανδόν και κατά πλειοψηφία οι πολίτες της Ε.Ε., με το Brexit να τους αφήνει ανεπηρέαστους για την ώρα, αν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι χώρες τους έχουν πάρει λάθος δρόμο, κάτι που βρίσκει σύμφωνους ακόμα και τους Γερμανούς.

Το ότι το ευρωπαϊκό όραμα παραμένει ζωντανό στις συνειδήσεις των πολιτών, παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις του, την εμμονική προσκόλληση των ισχυρών του ευρώ σε αδιέξοδες πολιτικές, τις διαιρέσεις και τους εθνικούς ανταγωνισμούς του, αποτελεί προφανώς το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα αυτής της νέας δημοσκόπησης που διεξήγαγε διαδικτυακά το Ινστιτούτο WIN/Gallup International σε ένα δείγμα 14.969 ψηφοφόρων από 15 χώρες της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Βρετανίας. Σημειωτέον ότι η μέτρηση έγινε στο διάστημα μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή την τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βεριλίνου.

Η μέτρηση έδειξε πως, αν και οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι δυσφορούν με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους, από την οικονομία μέχρι το προσφυγικό, εντούτοις η υποστήριξή τους προς την Ε.Ε. παραμένει σε υψηλά ποσοστά, πάνω από το 60% στα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κράτη - μέλη. Το άλλο βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η αύξηση της δυσφορίας των πολιτών όσον αφορά την πορεία των θεμάτων εσωτερικής πολιτικής, κάτι που προφανώς συνοψίζεται στη διατύπωση ότι "η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση". Για την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι στο 89%, για τη Γαλλία 82%, την Ιταλία 79% και τη Γερμανία 62%.

Ενώ όμως είναι έκδηλη η δυσφορία των ψηφοφόρων, η αύξηση του ποσοστού όσων θα ψήφιζαν υπέρ μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε. είναι πολύ μικρή - στο 36%, από 33% πέρυσι. Πρόκειται για τον μέσο όρο και στις 15 χώρες που ερωτήθηκαν, συμπεριλαμβανόμενης της Βρετανίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο που θα ψήφιζαν αποχώρηση από την Ε.Ε. σε υποθετικά δημοψηφίσματα στις χώρες τους σημείωσε πτώση σε σχέση με πέρσι. Αντίθετα, στη Φινλανδία και την Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση: στο 40% από 29% για τη Φινλανδία, στο 46% από 38% για την Ελλάδα. Εξάλλου, όσον αφορά το προσφυγικό, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να είχαν λιγότερους μετανάστες και πρόσφυγες στις χώρες τους. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ήταν 86%, στην Ιταλία 75% και στη Γερμανία 64%.

"Το 2016 τα θεμέλια της Ε.Ε. κλονίστηκαν γερά. Αυτό που φαίνεται καθαρά είναι η συντριπτική άποψη των πολιτών της Ε.Ε. ότι οι χώρες τους πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση -ιδιαίτερα ορατό στη Γαλλία και στην Ελλάδα-, πράγμα που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τα δεξιόστροφα λαϊκιστικά κόμματα" σχολίασε ο Τζόνι Χελντ, γενικός διευθυντής της ORB International που διεξήγαγε το κομμάτι της δημοσκόπησης που αφορούσε στη Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL