Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ευρώπη

Σε όλη την Ευρώπη επεκτείνεται πια το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης της Πέμπτης στο Βερολίνο. Με ασυνήθιστη καθυστέρηση και έπειτα από το φιάσκο της σύλληψης του λάθος ανθρώπου για ένα 24ωρο, οι γερμανικές αρχές έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία ενός νεαρού Τυνήσιου, προσφέροντας μάλιστα και αμοιβή 100.000 ευρώ για πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψή του.

"Υπάρχει ένας νέος ύποπτος και τον αναζητούμε" δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, προσθέτοντας πως έχει ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Γερμανία καθώς επίσης και στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, πρόκειται για τον 24χρονο Άνις Αμρί, ο οποίος ενδέχεται να είναι "επικίνδυνος και οπλισμένος". Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η προσωρινή άδεια παραμονής του στη Γερμανία ανακαλύφθηκε στην καμπίνα του φορτηγού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Πέμπτης. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ύποπτος μπορεί να τραυματίστηκε στη διάρκεια της συμπλοκής του με τον Πολωνό οδηγό του φορτηγού.

Εικάζεται ότι ο Αμρί έφτασε στην Ιταλία το 2012 -"εκμεταλλευόμενος την προσφυγική κρίση", όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν κρατικοί αξιωματούχοι- και ταξίδεψε στη Γερμανία το 2015, όπου και κατέθεσε αίτηση για άσυλο. Τον Απρίλιο έλαβε προσωρινή άδεια παραμονής από τις γερμανικές αρχές.

Ωστόσο, ο Ραλφ Γέγκερ, υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ανακοίνωσε ότι το αίτημα για άσυλο απορρίφθηκε τον Ιούνιο και ο Τυνήσιος επρόκειτο να απελαθεί. Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο Αμρί βρισκόταν στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι προετοίμαζε κάποια επίθεση, και τον Νοέμβριο είχε ειδοποιηθεί σχετικά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο την υπόθεση, σημειώνοντας ότι ο Αμρί χρησιμοποιούσε τρία διαφορετικά ονόματα, ήταν γνωστός στις γερμανικές διωκτικές αρχές για επιθέσεις και τραυματισμούς που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν και θεωρείτο ύποπτος για διασυνδέσεις "με ένα μεγάλο ισλαμιστικό δίκτυο", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η “Bild”.

Το περιοδικό “Spiegel” αναφέρει ότι ο Αμρί είχε χαρακτηριστεί από τη γερμανική αστυνομία ως "πιθανώς επικίνδυνος", κάτι που σημαίνει ότι θεωρείτο ικανός για επιθέσεις και θα έπρεπε να παρακολουθείται. Σύμφωνα με τη “Sueddeutsche Zeitung”, ο Τυνήσιος ύποπτος κινείτο στους κύκλους του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Αχμάντ Αμπτελαζίζ, γνωστού ως Αμπού Γουάλα, ο οποίος συνελήφθη τον Νοέμβριο.

Σε συνέντευξή του στον Mosaique FΜ, ραδιοφωνικό σταθμό της Τυνησίας, ο πατέρας του Άνις Αμρί δήλωσε ότι ο γιος του είχε καταδικαστεί και περάσει τέσσερα χρόνια στη φυλακή για πυρπόληση σχολείου, μια πληροφορία που πάντως δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημες ιταλικές πηγές.

Στο μεταξύ, οι γερμανικές αρχές επιχείρησαν χθες να δώσουν και πάλι μια εικόνα ομαλότητας, επιτρέποντας την επαναλειτουργία των χριστουγεννιάτικων αγορών του Βερολίνου που είχαν κλείσει μετά την επίθεση. Η κίνηση στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν, παρ' όλα αυτά, εξαιρετικά μειωμένη και τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια.

Δεν είναι όμως μόνο οι γερμανικές αρχές που εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας από τον φόβο μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης. Η βρετανική αστυνομία ενίσχυσε χθες "για προληπτικούς λόγους" την ασφάλεια των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ απαγορεύοντας την κυκλοφορία μπροστά από τα ανάκτορα την ώρα της αλλαγής της Φρουράς.

Στη Μόσχα, οι αρχές πήγαν ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι η πρόσβαση στους δημόσιους χώρους θα εμποδίζεται στο εξής από βαρέα οχήματα. Η απαγόρευση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος των γιορτών, προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενες επιθέσεις φορτηγών όπως αυτή που σημειώθηκε στο Βερολίνο, ανακοίνωσε η Τροχαία της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL