Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ιστορική απόφαση υπέρ Ισπανών δανειοληπτών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορική απόφαση υπέρ Ισπανών δανειοληπτών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ιστορική και τελεσίδικη απόφαση δικαίωσης εκατομμυρίων Ισπανών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων που ήρθαν αντιμέτωποι με τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών της χώρας τους, κρυμμένες στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων, έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, διατάζοντας τις τράπεζες να επιστρέψουν σε πελάτες τους ποσά άνω των 4 δισ. ευρώ! Είναι ίσως η μοναδική φορά που τράπεζες καλούνται να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες τους τα οποία εισέπραξαν καταχρηστικά.

Η υπόθεση αφορά τη λεγόμενη "ρήτρα πατώματος", δηλαδή την επιβολή κατώτου "πλαφόν" στο επιτόκιο, που ουσιαστικά υποχρέωνε τους δανειολήπτες να καταβάλλουν διά παντός υψηλότερα επιτόκια από το τρέχον επιτόκιο αναφοράς με τα οποία ήταν συνδεδεμένα τα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου, συνήθως το Euribor.

Οι ρήτρες όριζαν το "πάτωμα", δηλαδή το ελάχιστο κατώτατο επιτόκιο που οι πελάτες όφειλαν να καταβάλλουν για το στεγαστικό δάνειό τους, ακόμα κι αν το επιτόκιο αναφοράς μειωνόταν κάτω από αυτό. Παρά την πτώση του Euribor σε ιστορικά χαμηλά από τα τέλη του 2008 κι έπειτα, οι Ισπανοί δανειολήπτες συνέχιζαν να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη καθώς τα κόστη εξυπηρέτησης των δανείων τους παρέμεναν αδικαιολόγητα υψηλά.

Τελεσίδικα

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Ισπανίας είχε καταδικάσει τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών τον Μάιο του 2013, κηρύσσοντας μάλιστα άκυρα δάνεια που είχαν χορηγηθεί χωρίς να παρουσιάζονται με σαφήνεια οι όροι τους, ειδικά αν επρόκειτο για δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Τώρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρεώνει τις τράπεζες να επιστρέψουν τη διαφορά στους δανειολήπτες η οποία μπορεί να φθάνει από 3 έως 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε στεγαστικό δάνειο. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, θα πρέπει να επιστραφούν σε δανειολήπτες "κάτι παραπάνω" από 4 δισ. ευρώ.

Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η προστασία των καταναλωτών που λάμβαναν δάνεια αυτού του είδους ήταν «μερική και ανεπαρκής». Σημειώνεται ότι η απόφαση είναι οριστική και τελεσίδικη και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση εναντίον της. Όπως αναφέρει η καταναλωτική ένωση Adicae, η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από πλευράς περίπου 2 εκατομμυρίων δανειοληπτών. Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ο ένας μετά τον άλλον οι Ισπανοί δανειολήπτες άρχισαν να καταγγέλλουν τις τράπεζες ότι αποκρύπτουν τα πραγματικά κόστη των στεγαστικών δανείων που χορηγούσαν.

Από την πλευρά της, η Ένωση ισπανικών τραπεζών, αντιδρώντας στην απόφαση, διαβεβαίωσε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ανοιχτά σε διαπραγμάτευση με τους πελάτες τους, ζήτησαν όμως "περισσότερες λεπτομέρειες", ειδικά για το πώς θα εφαρμοστεί η ετυμηγορία βάσει του εθνικού δικαίου της Ισπανίας. Σύμφωνα με την "El Pais", οι τράπεζες που είναι περισσότερο "εκτεθειμένες" στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι οι BBVA, Caixa και Banco Popular. Η τελευταία είδε χθες τη μετοχή της στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης να κατρακυλά 6% λίγο μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL