Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
"Αμέλεια" χωρίς τιμωρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αμέλεια" χωρίς τιμωρία

Ένοχη για αμέλεια που στοίχισε στο γαλλικό Δημόσιο περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ κρίθηκε χθες από τη γαλλική Δικαιοσύνη η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, πάντως, απέφυγε την επιβολή ποινής. Με βάση τις κατηγορίες, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μπορούσε να έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η καταδίκη αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για το κύρος του ΔΝΤ, με δεδομένο ότι και οι τρεις τελευταίοι διευθυντές του βρέθηκαν στο επίκεντρο δικαστικών ερευνών. Η Λαγκάρντ διαδέχτηκε το 2011 στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού τον Ντομινίκ Στρος - Καν, ο οποίος συνελήφθη στη Νέα Υόρκη με κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης, κατηγορίες που αργότερα αποσύρθηκαν. Δεν συνέβη το ίδιο, ωστόσο, και για τον προκάτοχο του Ροντρίγκο Ράτο, που δικάζεται αυτές τις μέρες στην Ισπανία για κατάχρηση μεγάλων χρηματικών ποσών το διάστημα που ήταν επικεφαλής της τράπεζας Bankia.

Η απόφαση του γαλλικού ειδικού δικαστηρίου προκάλεσε έκπληξη καθώς, την Παρασκευή, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή της πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ως "αδύναμες". Παρ' όλα αυτά, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη, διευκρινίζοντας ότι δεν επέβαλε κάποια ποινή, καθώς έλαβε υπόψη "το περιβάλλον της διεθνούς οικονομικής κρίσης" μέσα στο οποίο ανέλαβε τα καθήκοντά της η Λαγκάρντ καθώς και τη "διεθνή υπόληψή" της.

Η ίδια η Λαγκάρντ δεν βρισκόταν στο δικαστήριο όταν ανακοινώθηκε η ποινή. Ο δικηγόρος της ανακοίνωσε ότι μετέβη στην Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ. Τις μέρες της δίκης, η 60χρονη πολιτικός είχε θέσει τον εαυτό της σε "υποχρεωτική άδεια" από τα καθήκοντά της, ενώ σε συνεντεύξεις της είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο παραίτησης αν το δικαστήριο την έκρινε ένοχη.

Οι συνήγοροι της Λαγκάρντ δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση, ενώ απέφυγαν να μιλήσουν για τις επιπτώσεις που θα έχει η καταδίκη στην καριέρα της. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να της έχει εμπιστοσύνη, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένετο να συνεδριάσει για να καθορίσει τη στάση του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL