Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"27" προς Λονδίνο: / "27" προς Λονδίνο: Θέλετε διαζύγιο; Πληρώστε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"27" προς Λονδίνο: / "27" προς Λονδίνο: Θέλετε διαζύγιο; Πληρώστε...

Όπως κατά κανόνα συμβαίνει και στην περίπτωση της λύσης ενός γάμου, ένας απ' τους δύο... πληρώνει πάντα τη νύφη -και το διαζύγιο: συνήθως αυτός που φεύγει. Κατά τα φαινόμενα, απ' τον κανόνα δεν εξαιρείται ούτε το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι υπόλοιποι "27" ζητούν τώρα απ' το Λονδίνο να πληρώσει σχεδόν 60 δισ. ευρώ για να αποκτήσει την πολυπόθητη "ελευθερία" του... Θα μπορούσε βεβαίως να είναι κι ένα "εφάπαξ τέλος" για τη νέα σχέση που θέλει να διαπραγματευτεί η συντηρητική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι με την Ε.Ε., αλλά αυτό θα το δείξει η ιστορία.

Για την ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει στη βρετανική πλευρά τον «λογαριασμό» των οφειλών της, ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα τεθεί υπόψιν της αμέσως μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και την έναρξη της επίσημης διαδικασίας του Brexit.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο "λογαριασμός" παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας Μισέλ Μπαρνιέ σε κορυφαίους Ευρωπαίους διπλωμάτες στη διάρκεια της προχθεσινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Το ποσό των 60 δισ. αντιπροσωπεύει το μερίδιο της Βρετανίας στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμών υποχρεώσεων της προς την Ε.Ε. Περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο κοινοτικό προϋπολογισμό έως το 2020, οφειλές έναντι συντάξεων, δανειακές εγγυήσεις και άλλες υποχρεώσεις που μοιράζεται με τους υπόλοιπους εταίρους της. Σύμφωνα με το Sky News που επικαλείται τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας Τόμας Προύζα, ο "λογαριασμός" θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απαίτηση των Ευρωπαίων προκάλεσε κάποιον εκνευρισμό στο Λονδίνο και μια αμηχανία που, όσο κι αν προσπάθησε το αντιευρωπαϊκό στρατόπεδο των Τόρηδων να την καλύψει με χλευαστικά σχόλια, δεν τα κατάφερε. Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ "δεν αποδέχεται την πρόταση να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τον διακανονισμό του διαζυγίου" του με την Ε.Ε. "Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμα, επομένως το ποσό αυτό ουσιαστικά δεν υφίσταται" είπε ο εκπρόσωπος συμπληρώνοντας πως "η Βρετανία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. όσο παραμένει μέλος της, αλλά όλα τα μελλοντικά κόστη θα τεθούν προς διαπραγμάτευση».

Από την πλευρά του o πρώην υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, εκ των βασικών της εκστρατείας υπέρ του Brexit, έκανε λόγο για «κακόγουστο αστείο» και διαβεβαίωσε τους Βρετανούς πως το πραγματικό κόστος του διαζυγίου από την Ε.Ε. θα είναι «ψίχουλα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL