Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Brexit: Από εδώ ώς την αιωνιότητα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Από εδώ ώς την αιωνιότητα...

Επιμένει να βλέπει πράγματα που δεν βλέπουν οι άλλοι η κυβέρνηση των Τόρηδων στην Βρετανία όσον αφορά στο "πριν" και το "μετά" του Brexit, ενώ είναι προφανές πως ο πολιτικός ρεαλισμός δεν είναι το δυνατό της σημείο. Χθες, η Ντάουνινγκ Στριτ επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του BBC, σύμφωνα με τις οποίες ο Βρετανός πρεσβευτής στην Ε.Ε. Άιβαν Ρότζερς έχει προειδοποιήσει τους κυβερνώντες πως μια εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την Ένωση ίσως χρειαστεί και μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί, ενώ και πάλι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα γίνει αποδεκτή απ' όλα τα κράτη - μέλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο σερ Ρότζερς προειδοποίησε τους υπουργούς ότι η επικρατούσα άποψη στην Ευρώπη είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από τις αρχές ή τα μέσα του 2020 και ότι τελικά τα εθνικά κοινοβούλια ίσως την καταψηφίσουν. Ο Βρετανός διπλωμάτης, που είχε ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη σχέση Βρετανίας - Ε.Ε. επί πρωθυπουργίας Κάμερον, πριν δηλαδή από το δημοψήφισμα για το Brexit, είχε ενημερώσει τους υπουργούς της Μέι τον Οκτώβριο ότι η άποψη των υπολοίπων 27 χωρών - μελών κινούνταν στη λογική πως μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μπορεί να χρειαστεί ώς και μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί.

Σε μια σαφή προσπάθειά του να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις αυτές, το γραφείο της πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι "δεν αναγνωρίζει" την άποψη που εξέφρασε ο διπλωμάτης και ότι πεποίθηση της κυβέρνησης είναι πως θα υπάρξει συμφωνία η οποία θα εξυπηρετεί τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την Ε.Ε. Κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι ο Ρότζερς είχε μεταφέρει τις θέσεις άλλων χωρών της Ε.Ε. παρά τις δικές του ή εκείνες της βρετανικής κυβέρνησης.

Πάντως, ο πρώην υπουργός των Τόρις και υπέρμαχος του Brexit Ντομινίκ Ράαμπ παραδέχθηκε εμμέσως ότι υπάρχει στο τραπέζι και το κακό σενάριο για τη μετά - Brexit κατάσταση πραγμάτων. "Είναι λογικό να προετοιμαζόμαστε και για τη χειρότερη περίπτωση, του να χρειαστούν δηλαδή πέντε έως δέκα χρόνια για τη διευθέτηση κάθε λεπτομέρειας της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου", δήλωσε στην Guardian.

Οι αποκαλύψεις του BBC ήρθαν μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ότι "τα πάντα είναι διαπραγματεύσιμα" για τον επόμενο ενάμιση χρόνο μετά τον Μάρτιο που, όπως έχει ανακοινώσει η πρωθυπουργός Μέι, θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας που προβλέπει διετή διαδικασία αποχώρησης μιας χώρας από την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL