Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Ο Φιγιόν "κουρεύει" τις προεδρικές ελπίδες της Λεπέν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Φιγιόν "κουρεύει" τις προεδρικές ελπίδες της Λεπέν

Αλλάζει άρδην η εικόνα και η δυναμική του γαλλικού πολιτικού τοπίου μετά την "ανάληψη" του τιμονιού της Δεξιάς από τον νεοφιλελεύθερο Φρανσουά Φιγιόν. Οι "ανακατατάξεις" θεωρούνταν δεδομένες για τους πολιτικούς αναλυτές απ' τη στιγμή που ένα μέρος του εκλογικού ακροατηρίου του Εθνικού Μετώπου αναμένεται να επιστρέψει στο "μαντρί" της Δεξιάς "κουρεύοντας" έτσι τις ελπίδες της Λεπέν να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας.

Η τελευταία μεγάλη μηνιαία σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Ipsos Sopra Steria και του πανεπιστημίου SciencesPo του Παρισιού (Σχολή Διεθνών Σχέσεων) για λογαριασμό της "Le Monde", δείχνει τη Λεπέν να χάνει έδαφος για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, σε αντίθεση με τον Φιγιόν, που διευρύνει την επιρροή του στο ακροατήριο των ηλικιωμένων και θρησκευόμενων Γάλλων, όπου παραδοσιακά "παίζει" χωρίς αντίπαλο η Ακροδεξιά, ενώ αναπάντεχα καλές δημοσκοπικές επιδόσεις καταγράφει ο 38χρονος "αριστερο-δεξιός" πρώην τραπεζίτης και πρώην υπουργός του Ολάντ Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φιλοδοξεί να "κατακτήσει" τον κεντρώο χώρο.

Αφήνεται να εννοηθεί ότι η εν λόγω δημοσκόπηση θεωρείται πέραν αμφιβολίας αξιόπιστη καθώς το δείγμα των 18.013 ατόμων στο οποίο βασίστηκε είναι περίπου 18 φορές μεγαλύτερο από εκείνο μιας τυπικής πολιτικής σφυγμομέτρησης στη Γαλλία.

Με βάση τις μετρήσεις ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα λάβει στον πρώτο γύρο μεταξύ 26% και 29% των ψήφων ενώ η Λεπέν αναμένεται να συγκεντρώσει μεταξύ 24%-25%. Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου έχει χάσει περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία μέτρηση του περασμένου μήνα. Κατά τ' άλλα ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν συγκεντρώνει 14%, ο Εμανουέλ Μακρόν 18%, ενώ ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος -ο οποίος δεν έχει ακόμα οριστεί- αλλά στη δημοσκόπηση αναφερόταν το όνομα του πρώην υπουργού Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούργκ, κερδίζει μόλις το 7% των ψήφων.

Μετά την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ και το "ρεύμα" που δημιούργησε, τα βλέμματα στράφηκαν στη γαλλική προεδρική κούρσα θεωρώντας ότι είναι η επόμενη μεγάλη μάχη ανάμεσα στο εθνολαϊκιστικό στρατόπεδο και τη συστημική πολιτική. Η απροσδόκητη επικράτηση του Φιγιόν στην παράταξη της Δεξιάς, η απόφαση του Ολάντ να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα αλλά και η "σφήνα" του Μακρόν μπορεί εν τέλει να περιπλέξουν τις προσπάθειες της Λεπέν να μετατρέψει το δημοσκοπικό success story της σε εκλογική επιτυχία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL