Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Γαλλία / Γαλλία: Στις "ράγες" της προεκλογικής εκστρατείας ο "καταλληλότερος" Βαλς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Στις "ράγες" της προεκλογικής εκστρατείας ο "καταλληλότερος" Βαλς

Τα φώτα της δημοσιότητας πλέον έχουν για τα καλά στραφεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Γαλλία, καθώς ο πολιτικός χρόνος, ύστερα από την ανακοίνωση, πρωτοφανή για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, του νυν προέδρου Ολάντ ότι δεν προτίθεται να είναι ξανά υποψήφιος, στις «ράγες» μπήκε ο Εμανουέλ Βαλς. Ο -μέχρι τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου- πρωθυπουργός του Ολάντ κάνει πλέον αγώνα δρόμου μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του.

Το πρώτο εμπόδιο που καλείται να αντιμετωπίσει ο εκπρόσωπος της «σκληρής» πτέρυγας του Σ.Κ. είναι η εσωκομματική διαδικασία για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος, που θα διεξαχθεί στις 22 και 29 Ιανουαρίου. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν ψηλά ενώ την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι, με απόφαση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής μειώνοντας από... 11 σε 8 με αρκετά ασαφείς δικαιολογίες. Η αλήθεια είναι ότι πριν από λίγους μήνες ο εθνικός γραμματέας Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς είχε ειρωνευθεί τους δεξιούς Ρεπουμπλικανούς για τον υψηλό αριθμό υποψηφίων στην αντίστοιχη διαδικασία. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Καμπαντελίς κατά τη λήξη της Όμορφης Λαϊκής Συμμαχίας, της εθνικής διάσκεψης που είχε προγραμματιστεί μήνες πριν, με την προοπτική της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Ολάντ, σε ένα ενωτικό πλαίσιο.

Πλέον τα δεδομένα έχουν ριζικά αλλάξει και η Συμμαχία ούτε «όμορφη ούτε συμμαχία είναι», σύμφωνα με στέλεχος του ΣΚ. Η μόνη χρησιμότητα ήταν να χρησιμοποιήσει αυτό το βήμα ο
Καμπαντελίς για να ανακοινώσει τον αποκλεισμό τριών υποψηφίων (Πιερ Λαρουτιρού, Μπαστέν Φοντό και Σεμπαστιέν Ναντό) με τη μάλλον αστεία δικαιολογία ότι «η διάθεσή τους να πάρουν μέρος στη διάσκεψη εκδηλώθηκε κάπως καθυστερημένα»...

Πάντως κανείς από τους τρεις αυτούς δεν θα δυσκόλευε ιδιαίτερα τον Βαλς, που έχει να αναμετρηθεί στο εσωτερικό του κόμματος κυρίως με τον πρώην υπουργό Αρνό Μοντμπούργκ (γνωστό για τις θέσεις του υπέρ ενός «οικονομικού πατριωτισμού»), αλλά και τον ευρωβουλευτή Βενσάν Πεγιόν... Εκτός Σ.Κ. ο Βαλς έχει να αντιμετωπίσει τον επίσης πρώην υπουργό (Οικονομικών) Εμανουέλ Μακρόν (που έχει κάνει καριέρα στην τράπεζα Ρότσιλντ πριν αναλάβει δημόσιο αξίωμα).

Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις ο Μακρόν έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των Γάλλων, έναντι του Βαλς με 33% - 27%. Τρίτος ο Μοντμπούργκ με 18% και τέταρτος ο Πεγιόν, που ονειρεύεται να γίνει ο «Φιγιόν» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με 5%. Από τους «εκτός Σ.Κ.» ο Ζαν Λικ Μελανσόν αποσπά 23% και η Μαρτίν Ομπρί, που όμως δεν είναι υποψήφια, 20%.

Πάντως ο δρόμος του Βαλς δεν προμηνύεται εύκολος κυρίως λόγω της θητείας του στο πλευρό του Ολάντ. Πρόσφατα σε δημόσια συγκέντρωσή του στην επαρχία Doubs μια γυναίκα τον αποστόμωσε: «Από βλακείες έχεις κάνει ένα κάρο» είπε στον αποσβολωμένο υποψήφιο μία γυναίκα μέλος του Σ.Κ. μετά το τέλος της εκδήλωσης. Μάλιστα η ίδια, ασταμάτητη, επέκρινε την όλη διαδικασία για το χρίσμα λέγοντας «να σταματήσετε επιτέλους να κάνετε σαν παιδιά, κάντε εκλογές με τρεις υποψηφίους, με τον Μακρόν και τον Μελανσόν, γιατί μόνος σας είσαστε χαμένος». Ο «σκληρός» Βαλς άκουγε υπονομονετικά -δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά γιατί ήταν περιστοιχισμένος από τις κάμερες. Απλώς αυτό ήταν μια... πρόγευση του τι πρόκειται να ακούσει τις επόμενες εβδομάδες αυτός που θεωρείται ο ικανότερος, από τους Σοσιαλιστές, να κερδίσει τη Λεπέν. Κάτι σαν ο... «καταλληλότερος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL