Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Γερμανία / Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες συντάσσονται πίσω από τη Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες συντάσσονται πίσω από τη Μέρκελ

Με την υποστήριξη των εννέα στους δέκα συνέδρων του κόμματος η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανεξελέγη χθες πανηγυρικά στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ξεκινώντας έτσι την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2017.

Καθώς η επανεκλογή της Γερμανίδας καγκελαρίου στην ηγεσία του κόμματος ήταν δεδομένη στο συνέδριο του CDU στο Έσσεν, το ενδιαφέρον εστιαζόταν στο ποσοστό που τελικά θα συγκέντρωνε. Ελάχιστοι περίμεναν ότι το 96,7% του 2014 θα μπορούσε να επαναληφθεί μετά τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση, την πτώση της δημοτικότητάς της και τις γκρίνιες μέσα στο κόμμα της.

Στελέχη της πιο συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος δήλωναν μάλιστα σε δημοσιογράφους της παραμονές του συνεδρίου ότι η καγκελάριος θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένη με ένα ποσοστό της τάξης του 80%. Ωστόσο, η Μέρκελ αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά απόλυτη κυρίαρχος του παιχνιδιού μέσα στο κομμα της εξασφαλίζοντας το διόλου ευκαταφρόνητο 89,5%.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, χρειάστηκε και η Μέρκελ να προσφέρει κάτι ως αντάλλαγμα στους μέχρι σήμερα επικριτές της. Και έτσι, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Άκρας Δεξιάς και τους υποστηρικτές της "σκληρής γραμμής" για τη μετανάστευση μέσα στο CDU, η Μέρκελ τάχθηκε από το βήμα του συνεδρίου υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας -"όπου είναι νομικά δυνατόν"- στη Γερμανία.

Mέσα σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους συνέδρους, τόνισε ότι είναι σωστό να περιμένει κανείς την ενσωμάτωση όσων φτάνουν στη χώρα και, σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την υποστήριξή της προς την πρόταση που κατέθεσε τον Αύγουστο ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ για την απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους. Αν και η πλήρης απαγόρευσης της μπούρκας θα ήταν αντισυνταγματική στη Γερμανία, η συγκεκριμένη πρόταση αφορά τα σχολεία, τα δικαστήρια και άλλα δημόσια κτήρια.

Το συνέδριο του CDU δεν απασχόλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση ότι πλέον 13,4 εκατομμύρια Γερμανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος "Η Αριστερά" (Die Linke), οι φτωχοί στη Γερμανία βλέπουν διαρκώς το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του μηνιαίου εισοδήματος των απειλούμενων από τη φτώχεια στη Γερμανία περιορίζεται πια στα 719 ευρώ και επομένως είναι κατά 30% κάτω από το επίσημο όριο των 1.033 ευρώ. Σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλούμενος με φτώχεια είναι κάποιος ο οποίος ζει με λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος του συνολικού πληθυσμού μιας χώρας.

"Ήδη και με τα 1.033 ευρώ τον μήνα η ζωή είναι ένας μόνιμος αγώνας για την πληρωμή των λογαριασμών" σχολίασε η Ζαμπίνε Τσίμερμαν, εμπειρογνώμονας του Die Linke για κοινωνικά θέματα. "Εκατομμύρια πολίτες έχουν στη διάθεσή τους σαφώς λιγότερα χρήματα και συχνά στερούνται τα απαραίτητα προς το ζην" πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL