Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Αυστρία: Φρένο στην άνοδο της Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστρία: Φρένο στην άνοδο της Ακροδεξιάς

Την πρώτη ήττα της έπειτα από συνεχείς εκλογικές επιτυχίες γνώρισε την Κυριακή η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά. Η επικράτηση του Πράσινου Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν επί του υποψήφιου του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ στις αυστριακές προεδρικές εκλογές ανακόπτει μια προέλαση που θα μπορούσε να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες με τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία και τη Γαλλία.

Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν καν οι επιστολικές ψήφοι -η "πέτρα του σκανδάλου" στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου- για να διασφαλιστεί η νίκη του Βαν Ντερ Μπέλεν. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ης Μαΐου, ο υποψήφιος των Πράσινων είχε επικρατήσει με μόλις 31.000 ψήφους διαφορά, με αποτέλεσμα το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FDO) να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, που διαπίστωσε παρατυπίες στη διαδικασία αποστολής των επιστολικών ψήφων και -με μια πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση- αποφάσισε την επανάληψη των εκλογών.

Το αποτέλεσμα του δεύτερου... δεύτερου γύρου τελικά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες της αυστριακής Ακροδεξιάς, αφού αυτή τη φορά η επικράτηση του Βαν Ντερ Μπέλεν ήταν πανηγυρική: 53,3% έναντι 46,7%, χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Ο νικητής των εκλογών έκανε λόγο για μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης και μιας Αυστρίας η οποία θα βασίζεται στις αξίες "της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης". Αναφερόμενος μάλιστα στα χρώματα της αυστριακής σημαίας τόνισε ότι η χώρα του στέλνει ένα "κόκκινο-άσπρο-κόκκινο μήνυμα ελπίδας και αλλαγής" σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ υποσχέθηκε να είναι ως πρόεδρος "ανοιχτόμυαλος, προοδευτικός και, πάνω από όλα, φιλοευρωπαίος".

Από την πλευρά του, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην προσφυγική κρίση και στον κίνδυνο "ισλαμοποίησης" της Ευρώπης, ενώ κάποια στιγμή άφησε να εννοηθεί ότι η Αυστρία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Brexit, περιορίστηκε σε μια λακωνική ανακοίνωση στην οποία αναγνώριζε την ήττα του. "Αισθάνομαι απείρως λυπημένος" έγραψε στο Twitter.

Η ανακούφιση της ευρωπαϊκής ηγεσίας για το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών ήταν περισσότερο από εμφανής. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ντόναλντ Τουσκ μετέφερε στον Βαν Ντερ Μπέλεν τα "εγκάρδια συγχαρητήρια του". Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ευχαρίστησε την Αυστρία επειδή "επέλεξε την Ευρώπη", ενώ ο αντιπρόεδρος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα "καθαρή νίκη της λογικής απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό".

Σε περίπτωση επικράτησης του Χόφερ, η Αυστρία θα γινόταν η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που θα εξέλεγε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα έναν εκπρόσωπο της Ακροδεξιάς. Από την άλλη, η εκλογή του Βαν Ντερ Μπέλεν αποτελεί μια εντελώς διαφορετική καινοτομία. Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ιστορία της χώρας που ένας πρόεδρος δεν προέρχεται από τις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού ή του Λαϊκού Κόμματος που κυβερνούν την Αυστρία τις τελευταίες δεκαετίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL