Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Το sms που έφερε τα πάνω κάτω στη Γαλλία...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το sms που έφερε τα πάνω κάτω στη Γαλλία...

Η 1η Δεκεμβρίου 2016 θα παραμείνει χαραγμένη στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας ως η ημέρα που ένας εν ενεργεία πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Και τούτο όχι για κάποια αιτία που έχει να κάνει με λόγους υγείας, αλλά... προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος ακριβώς ενόψει του εκλογικού ορόσημου. Στις 4.30 το απόγευμα της Πέμπτης ένα μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων σήμανε κυριολεκτικά συναγερμό.

Τι έλεγε; Ότι από τις 8 το βράδυ ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του πρωθυπουργού παύει να ισχύει... Γιατί; Γιατί από τις 8 το βράδυ; Τι θα συνέβαινε εκείνη την ώρα; Οι γνωρίζοντες στο προεδρικό μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία και το πρωθυπουργικό γραφείο στο Ματινιόν είναι ελάχιστοι. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Ποιο ήταν το μυστικό; Μα, η ολιγόλεπτη παρέμβαση - βόμβα του Φρανσουά Ολάντ περί της μη συμμετοχής του στην εκλογική διαδικασία της ερχόμενης άνοιξης. Μια παρέμβαση την οποία ο πρόεδρος έγραψε, "από την αρχή έως το τέλος" όπως είπε το περιβάλλον του, μόνος του. Τη διάβασε στους στενούς του συνεργάτες και τον πρωθυπουργό Βαλς. Οι Γάλλοι πολίτες μάθαιναν έκπληκτοι το περιεχόμενό της το βράδυ της Πέμπτης, στις 8 το βράδυ, την ώρα του δελτίου ειδήσεων...

Πλέον οι εξελίξεις τρέχουν. Η Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 σηματοδότησε την αρχή μιας νέας περιόδου. Ήδη για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχαν δηλώσει υποψηφιότητα επτά άτομα, μεταξύ τους οι πρώην υπουργοί Μοντμπούργκ και Αμόν.

Πλέον είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο νυν πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Άλλωστε ήταν μεταξύ εκείνων, και αυτό είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην παρεμπόδιση του Ολάντ να θέσει εκ νέου -όπως συνέβαινε με όλους τους πρώην προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας- υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα.

Πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός για τον φιλόδοξο πολιτικό, εκπρόσωπο της πιο "σκληρής", δεξιάς πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ανυπομονεί να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία αντιμέτωπος, καταρχήν, με τους συνυποψηφίους του στο Σ.Κ. Ένα κόμμα που είναι ολοφάνερο ότι έχει τεθεί σε διαδικασία αποσύνθεσης -κάτι που αναμενόταν να γίνει εντός του 2017, και που επιτάχυνε η απόφαση Ολάντ να μην ξανακατέβει υποψήφιος.

Προς το παρόν το στρατόπεδο του Βαλς αναμένεται να τηρήσει μια περίοδο "αξιοπρεπούς" αναμονής, σε ένδειξη σεβασμού προς τον Ολάντ, λίγο πριν αρχίσει να... αποκαθηλώνει τη θητεία του νυν προέδρου προκειμένου να "χτίσει" τη δική του εκστρατεία.

Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα για τον Βαλς, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι αποσπά το χρίσμα ενός κατακερματισμένου πλέον Σ.Κ. Είναι βέβαιο ότι ο Φιγιόν θα τον ταυτίζει διαρκώς με τον Ολάντ και την προεδρία του και θα τον καταγγέλλει... Το σίγουρο είναι ότι πλέον η γαλλική πολιτική σκηνή κινείται σε μια νέα τροχιά, εξαιρετικά δεξιόστροφη, με τη Μαρίν Λεπέν να καραδοκεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL