Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Γαλλία / Γαλλία: Τίτλοι τέλους για τον Ζιπέ και όχι μόνο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Τίτλοι τέλους για τον Ζιπέ και όχι μόνο...

Θα επαληθευθούν αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις; Μάλλον ναι αν κρίνει κανείς και από τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης του Φρανσουά Φιγιόν έναντι του Αλέν Ζιπέ. Πλέον όλα δείχνουν ότι ο Φιγιόν, που, υιοθετώντας λογικές Τραμπ, αναφέρεται σε "μικρόκοσμο" που "αμαυρώνει το πρόγραμμά του", θα είναι ο υποψήφιος της Δεξιάς την άνοιξη.

Στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρησή τους (που παρακολούθησαν 8 εκατομμύρια τηλεθεατές), την Πέμπτη, οι Φιγιόν και Ζιπέ απέφυγαν την ένταση και ολοκλήρωσαν μια διαδικασία που μοιάζει πλέον προδιαγεγραμμένη. Την άλλη ημέρα ο Ζιπέ, πιο χαλαρός, σε μια ραδιοφωνική του συνέντευξη άφησε να εννοηθεί ότι έκανε λάθη στην προεκλογική του εκστρατεία. Για παράδειγμα, είπε ότι θα έπρεπε να "είχε μελετήσει καλύτερα τα προγράμματα των αντιπάλων του", εννοώντας κυρίως αυτό του Φιγιόν, που τον έφερε και σε δυσκολότερη θέση. Η αλήθεια είναι ότι απέναντί του, ο πρωθυπουργός του Ζακ Σιράκ, εκφραστής μιας πιο ήπιας εκδοχής της γαλλικής Δεξιάς, βρήκε το σκληρό μέτωπο εκείνων που θεωρούν ότι οι εκλογές θα κερδηθούν παίζοντας σκληρά στο πεδίο των ιδεών της Μαρίν Λεπέν. Υιοθετώντας δηλαδή τις ιδέες αυτές στο πλαίσιο μιας υπερπλειοδοσίας - το γεγονός ότι αυτό θα στρέψει τη γαλλική κοινωνία στις ατραπούς των ακραίων αδιεξόδων δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους (πάρα πολλούς, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος) οπαδούς αυτής της άποψης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ένας εμβληματικός υποστηρικτής των λεπενικών ιδεών, ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερίκ Ζεμούρ, αρθρογραφούσε όλο αυτό το διάστημα φανατικά κατά του Ζιπέ, υποστηρίζοντας ότι είναι ο "υποψήφιος της Αριστεράς"!

Ο Ζιπέ πράγματι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας πολύ σκληρής Δεξιάς, που δεν περιορίζεται στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν. Μιας Δεξιάς που σιχαινόταν βαθιά τον Σιράκ και απεχθάνεται τον Ζιπέ. Ο τελευταίος μάλιστα αναγνώρισε ότι υποτίμησε αυτή την εκστρατεία εναντίον του - μια εκστρατεία που συμπυκνώθηκε στο... παρατσούκλι που του έβγαλαν, "Αλί Ζιπέ", εξαιτίας του γεγονότος ότι ως δήμαρχος του Μπορντό έδωσε, πριν από χρόνια, άδεια να χτιστεί ένα τέμενος - το οποίο ακόμη σήμερα παραμένει ημιτελές... Όμως και μόνο αυτό ήταν αρκετό για να στραφούν κάποιοι εναντίον του και μάλιστα με πολύ συστηματικό και στοχευμένο τρόπο.

Ο Ζιπέ πλέον γνωρίζει. Κατάλαβε ήδη από τις 8 το βράδυ της περασμένης Κυριακής, του πρώτου γύρου. Όταν του ξέφυγε μια δήλωση - ομολογία της επερχόμενης τελικής ήττας: "Θα συνεχίσω τον αγώνα" δήλωνε, ενώ... ουδείς του είχε θέσει το ερώτημα... Απαντούσε μήπως στον εαυτό του; Οι αντίπαλοί του, και πρώτοι από όλους οι υποστηρικτές τού Φιγιόν, έσπευσαν να καταδείξουν την έμμεση αποδοχή της ήττας. Ο ίδιος βέβαια ανασκεύασε. Οι τίτλοι τέλους, όχι μόνο μιας μακράς πορείας στην πολιτική, αλλά και μιας συγκεκριμένης έκφρασης, ενός συγκεκριμένου ύφους και ήθους της Δεξιάς παράταξης, εκείνης του Ντε Γκολ, του Ντ' Εστέν, του Σιράκ, πέφτουν σε λίγες ώρες. Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις μάλλον θα πέσουν μέσα. Αναμενόμενο. Είχαν "σκονάκι"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL