Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Οι μαθητές θα ρίξουν την… οικουμενική; 40.000 σε Μαδρίτη, 15.000 σε Βαρκελώνη και σε άλλες 50 πόλεις εναντίον αντιμεταρρύθμισης Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι μαθητές θα ρίξουν την… οικουμενική; 40.000 σε Μαδρίτη, 15.000 σε Βαρκελώνη και σε άλλες 50 πόλεις εναντίον αντιμεταρρύθμισης Παιδείας

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Πάνω από 40.000 μαθητές συμμετείχαν στη Μαδρίτη στη διαδήλωση εναντίον της αντιμεταρρύθμισης του Ραχόι στην Παιδεία, τουλάχιστον 15.000 συμμετείχαν στη Βαρκελώνη και εκατοντάδες άλλες χιλιάδες σε άλλες 50 ισπανικές πόλεις, προειδοποιώντας σαφώς την νέα οικουμενική κυβέρνηση που είναι στα σκαριά ότι η νεοφιλελεύθερη λιτότητα θα πέσει στους δρόμους από τους… μαθητές!

Στις 13.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας πάνω από 40.00 μαθητές, καθηγητές και γονείς είχαν συγκεντρωθεί στην ιστορική πλατεία των μεγάλων συγκεντρώσεων της Μαδρίτης Ατότσα για να διαδηλώσουν μέχρι την Πουέρτα ντελ Σολ για να ζητήσουν την κατάργηση της αντιμεταρρύθμισης στην Παιδεία που προώθησε η κυβέρνηση Ραχόι. Μια δεύτερη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 19.00 ώρα Ελλάδας από το σύμβολο της Μαδρίτης, την πλατεία Θιβέλες, μέχρι την πλατεία Σεβίλλης, για να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές της περιφέρειας της Μαδρίτης να πουν το δικό τους «όχι» στην αντιμεταρρύθμιση. Οι μαθητές γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες άλλων 51 ισπανικών μεγάλων πόλεων καθιστώντας σαφές ότι η νέα οικουμενική κυβέρνηση που βρίσκεται στα σκαριά από τα Διευθυντήρια των Βρυξελλών, του Βερολίνου και του ισπανικού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος δεν θα λογαριαστεί μόνο στη βουλή με το Unidos Podemos αλλά και με τη μαζική αντίσταση της νέας εάν όχι της νεώτερης γενιάς που διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον.

Η συμμετοχή στην αποχή από τα μαθήματα ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις του Συνδικάτου Μαθητών SE, της Ισπανικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Ceapa και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Προοδευτικών Μαθητών Faest, με τις τάξεις να ερημώνουν σε ολόκληρη την χώρα εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση Ραχόι να παραδεχθεί ότι η συμμετοχή στην αποχή από τα μαθήματα έφθασε σε μερικά δημόσια σχολεία στο 30%, ενώ στην πραγματικότητα στις μεγάλες πόλεις της χώρας ήταν καθολική φθάνοντας στο 95%. Το γεγονός ότι ακόμη και σε 10 πόλεις του εξωτερικού οι μαθητές των ισπανικών σχολείων απείχαν από τα μαθήματά τους αποδεικνύει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ότι η ισπανική κοινωνία απορρίπτει την αντιμεταρρύθμιση στην Παιδεία LOMCE, που κόστισε ήδη την θέση του πρώην πλέον υπουργού και εμπνευστή της Βερτ.

Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η περικύκλωση της βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της νέας κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεξιάς, σοσιαλιστών και «Πολιτών», ενώ από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών έγινε γνωστό ότι θα κινητοποιηθούν μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL