Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Τα νέα της GUE/NGL
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της GUE/NGL

Η μεγάλη διαδήλωση των Βρυξελλών κατά της TTIP και της Ceta

Περίπου 10.000 Βέλγοι κατέβηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου στους δρόμους των Βρυξελλών για να φωνάξουν ένα ηχηρό «όχι» στις διατλαντικές συμφωνίες εμπορίου TTIP και Ceta.

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μη κυβερνητικών οργανώσεων, κομμάτων της Αριστεράς και συνδικαλιστικών ενώσεων και έδωσαν ραντεβού στο κέντρο των Βρυξελλών, με κεντρικά συνθήματα: «TTIP, Ceta δεν τις θέλουμε!» και «Για τη Δημοκρατία, τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες: TTIP Stop».

«Αυτές οι διατλαντικές αντιδημοκρατικές συνθήκες (...) ευνοούν κυρίως τους μετόχους των πολυεθνικών και των οικονομικών δυνάμεων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, των εργατών και των συνταξιούχων, των γυναικών και των νέων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης» ανέφερε στον ιστότοπό της η οργάνωση «Stop TTIP» που ήταν μεταξύ των διοργανωτών της διαδήλωσης.

Στη διαδήλωση συμμετείχε και αντιπροσωπία της GUE/NGL ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) στο Ευρωκοινοβούλιο, που αποτελείται από ευρωβουλευτές τριών πολιτικών ομάδων (της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων), διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωσή της με θέμα "CETA και ΤΤΙΡ: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, φιλοξενώντας ακαδημαϊκούς, πολιτικές προσωπικότητες και ακτιβιστές από την Ευρώπη προκειμένου να ξεκινήσει η διερεύνηση της εμπορικής συμφωνίας CETA ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Καναδά.

Το μήνυμα των ευρωβουλευτών της GUE/NGL την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, αφιερωμένη στο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίσει τη στιγμή που θέλει να αποκτήσει παιδί, αποφεύγοντας πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, με κυριότερη την έκτρωση. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, "Βαρόμετρο για την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη" σε 16 χώρες της Ε.Ε., υπάρχει στασιμότητα στις πολιτικές που υποστηρίζουν το γυναικείο αυτό δικαίωμα στις περισσότερες από αυτές τις χώρες κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Την Παγκόσμια ημέρα Αντισύλληψης λοιπόν, ευρωβουλευτές της GUE/NGL δήλωσαν στη σχετική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων: “Tα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να έρθουν στο επίκεντρο των πολιτικών δημόσιας υγείας. Η ελεύθερη καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και διαπαιδαγώγηση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελεύθερη και νόμιμη άμβλωση είναι ένας βασικός παράγοντας ισότητας των φύλων”.

Από το 2007, η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης έχει ως στόχο τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την αντισύλληψη και την προώθηση των συνειδητών επιλογών των νέων σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Απογοητευμένη από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα η Γκάμπι Τσίμερ

Την απογοήτευσή της για την έλλειψη θάρρους και αποφασιστικότητας για το ευρωπαϊκό μέλλον εξέφρασε μετά την άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβα η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ. Η επικεφαλής της ευρωομάδας εμφανίστηκε απαισιόδοξη από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη σλοβακική πρωτεύουσα, με στόχο να χαραχθεί το ευρωπαϊκό “αύριο”, και αυτό γιατί η διακήρυξη που εκδόθηκε μετά το πέρας της Συνόδου αναγνώριζε μεν πως η Ε.Ε. πρέπει να ακολουθήσει μία νέα πορεία χωρίς όμως να παρουσιάζει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

"Το μόνο απτό αποτέλεσμα που είδαμε να βγαίνει από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής είναι μέτρα για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θέλουν να δώσουν στους πολίτες την εντύπωση ότι έχουν τον έλεγχο και ότι η Ε.Ε. έχει επανέλθει και μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Αντί να καταπολεμά την αύξηση του ακροδεξιού εθνικισμού και λαϊκισμού η Ε.Ε., με αυτό τον τρόπο, ενισχύει τη φωνή τους” υποστήριξε. Η Τσίμερ επέκρινε ακόμη τους αρχηγούς των κρατών που τάχθηκαν υπέρ του εθελοντικού καταμερισμού προσφύγων στα κράτη - μέλη. “Οι αρχηγοί των κρατών της Ε.Ε. βρήκαν κοινό έδαφος στα ελαττωματικά αιτήματα της ομάδας του Βίζεγκραντ προτείνοντας ένα παζάρι ανάμεσα στις χώρες που θα δέχονται πρόσφυγες και σε εκείνες που θα φυλάνε τα σύνορα της Ε.Ε., μια λεγόμενη 'ελαστική αλληλεγγύη'” τόνισε και πρόσθεσε πως "οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θυμούνται πια τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που χτίστηκε στις αξίες των ανοιχτών κοινωνιών και του σεβασμού στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα”. Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής επισήμανε ακόμη πως η ευρωπαϊκή ηγεσία πρέπει να ακούσει τις ειλικρινείς ανησυχίες των πολιτών για να προχωρήσει μπροστά. “Η Διακήρυξη της Μπρατισλάβα δεν δίνει όραμα στην Ευρώπη και βασίζεται σε ανακυκλωμένες κοινοτοπίες: δεν γίνεται αναφορά στο τέλος της λιτότητας, στην αλλαγή της Συνθήκης, δεν ενθαρρύνεται η αλλαγή πορείας της Ένωσης”.

“Το μονοπάτι μπροστά πρέπει να απαντά στις θεμιτές ανησυχίες και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, στην επιθυμία τους για κοινωνική ένταξη, θέσεις εργασίας και μια αξιοπρεπή ζωή. Το κλείσιμο των συνόρων δεν φέρνει καμιά αλλαγή σε αυτά τα μακροχρόνια προβλήματα. Μια προοδευτική Ευρώπη επενδύει στην υγεία, στην παιδεία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη και στην ενσωμάτωση. “Αυτές οι σύνοδοι κορυφής φαίνεται πως δεν είναι πια τα φόρουμ όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη” κατέληξε.

Ημερίδα με θέμα τα Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ημερίδα με θέμα τα Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Νότια Ευρώπη διοργάνωσε η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL), την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, στις Βρυξέλλες.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, για να ανταλλάξουν τις εμπειρίες, όσον αφορά τη διαχείριση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και των καταστροφικών πολιτικών της λιτότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL