Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Δημήτρης Παπαδημούλης: / Δημήτρης Παπαδημούλης: Απολογισμός δύο γεμάτων χρόνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Παπαδημούλης: / Δημήτρης Παπαδημούλης: Απολογισμός δύο γεμάτων χρόνων

Ανοιχτή εκδήλωση, με ομιλητή -μεταξύ άλλων- και τον πρωθυπουργό, για τον απολογισμό του έργου του στο Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2016 πραγματοποίησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος εξέδωσε και ένα σχετικό 76σέλιδο έντυπο (με αποσπάσματα από παρεμβάσεις του στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεντεύξεις του σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρωτοβουλίες τόσο της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ομάδας της Αριστεράς, αλλά και εντυπωσιακά γραφήματα). Ανάμεσα σε αυτά, η διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα, η συμφωνία του Ιουλίου του 2015, ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, τα Luxleaks, τα Panama Papers, το προσφυγικό, η εξωτερική πολιτική, το Παλαιστινιακό, το Sinn Fein, η συμμαχία του Unidos Podemos, η δράση των ΜΚΟ, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και της κοινότητας των LGBTQI.

Σχετικά με τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Ένας επιπλέον -διδακτικός για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ- λόγος ήταν πως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας οφειλόταν και σε υπερβολικές προσδοκίες, υποτίμηση των πραγματικών συσχετισμών δυνάμεων, καθώς και σε λανθασμένες αναλύσεις και επιλογές του οικονομικού επιτελείου τους πρώτους μήνες ανάληψης της διακυβέρνησης. (...) Γεγονός παραμένει, και αποδεικνύεται καθημερινά, πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σθεναρά για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2016. (...) Σημαντική ήταν η πρωτοβουλία για την αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας, με επικεφαλής πλέον τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό και παραγωγικό τρόπο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν επεδίωξε ποτέ τη ρήξη, κι αυτό έπρεπε να καταστεί σαφές και σε επίπεδο προσώπων».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης πρότεινε να συγκροτηθεί «μόνιμος χώρος διαλόγου των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερες δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας, με στόχο τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου στην ελληνική κοινωνία».

Ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τις δηλώσεις περί επιστροφής μεταναστών στην Ελλάδα

Ερώτηση προς την Κομισιόν, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, στις οποίες γίνονταν λόγος για επιστροφή προσφύγων πίσω στην Ελλάδα, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ειδικότερα σημείωσε πως, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς τις χώρες της Ε.Ε., «οι ρυθμοί μετεγκατάστασης είναι εξαιρετικά αργοί και η αποστολή ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικής βοήθειας εξαιρετικά ελλιπής».

Με δεδομένο ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει πως μόλις το 3% του αρχικού στόχου μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία έχει υλοποιηθεί, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε λεπτομέρειες από την Κομισιόν σχετικά με «τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία για τον ρυθμό μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», καθώς και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία για την αποστολή ειδικευμένου προσωπικού προς την Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, επίσης, από τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να τοποθετηθεί αναφορικά με τις ιδέες που έχουν εκφραστεί δημόσια για επιστροφή και νέων προσφύγων στην Ελλάδα.

Ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου για τη συνεχή παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. από τη Γερμανία

Γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ύστερα και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι σχετικά με τη μη συμμόρφωση από πλευράς Γερμανίας ως προς τον σεβασμό του ορίου για το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών. Η Γερμανία παραβιάζει συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια τον κανόνα σχετικά με το εμπορικό πλεόνασμα, αφού δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 6%, κι ενώ της έχει ήδη επισημανθεί η ανάγκη να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να επανέλθει εντός ορίων, η ίδια δεν σέβεται τους κανόνες.

Ο Στέλιος Κούλογλου ζήτησε από την Κομισιόν να αναφέρει τις κινήσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί, καθώς επίσης και αν σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη Γερμανία όπως ακριβώς έκανε πρόσφατα με την Ισπανία και την Πορτογαλία σχετικά με την τήρηση των συμφώνων δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου για τις μυστικές συνεννοήσεις της Κομισιόν με δύο ευρωβουλευτές για τις τηλεοπτικές άδειες

Ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες και τις μυστικές συνεννοήσεις της Κομισιόν με δύο ευρωβουλευτές κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, στην ετήσια συνάντηση Τύπου της Γερμανίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ, ερωτήθηκε για τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Έτινγκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της Κομισιόν αν η διαδικασία χορήγησης των αδειών «θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του Τύπου» και ότι συνεργάζεται για την υπόθεση με δύο Έλληνες ευρωβουλευτές.

“Στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο επικρατούσε επί χρόνια ο νόμος της ζούγκλας και η κυβέρνηση προχώρησε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό αδειοδότησης. Μάλιστα στον σχετικό διαγωνισμό πλειοδότησαν φορείς με σαφή αντικυβερνητικό προσανατολισμό, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά θίγει την 'πολλαπλότητα των απόψεων' στην οποία ο κ. Έτινγκερ αναφέρθηκε” επισημαίνει ο Στέλιος Κούλογλου, ρωτώντας την Επιτροπή: α) Με ποιους ευρωβουλευτές συνεργάζεται μυστικά ο επίτροπος; β) Ανήκουν στην Επιτροπή Πολιτισμού αρμόδια για τα ΜΜΕ, αντιπροσωπεύουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ή με τι άλλα κριτήρια επιλέχθηκαν; γ) Έχει ζητήσει ο επίτροπος τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης για το ίδιο θέμα ή αρκείται στις συμβουλές των δύο μυστηριωδών ευρωβουλευτών;

Ο Στ. Κούλογλου συμμετέχει στο άνοιγμα της «υπόθεσης Ρόζενμπεργκ» στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίησε ο Ρόμπερτ Μίροπολ, γιος του Τζούλιους και της Έθελ Ρόζενμπεργκ, των πρώτων Αμερικανών πολιτών που οδηγήθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα στις ΗΠΑ το 1951 κατηγορούμενοι για κατασκοπία ατομικής τεχνολογίας υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Η καταδίκη τους ήρθε παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, δεν παρουσιάστηκαν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή τους.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος ζήτησε από τον Ρόμπερτ Μίροπολ να διευκρινίσει ποια είναι τα νέα στοιχεία γύρω από την υπόθεση.

Στην απάντησή του, ο Μίροπολ ανέφερε ότι από τους φακέλους τόσο της αμερικανικής όσο και της σοβιετικής κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι η μητέρα του δεν υπήρξε ποτέ κατάσκοπος, εφόσον δεν έλαβε ποτέ κωδική ονομασία κατασκόπου, και ότι οι μάρτυρες στην περίπτωσή της ήταν όλοι επίορκοι. Για τον πατέρα του, Τζούλιους, είπε ότι στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όντως βοήθησε τη Σ. Ένωση, ωστόσο όχι σε σχέση με τα μυστικά της ατομικής βόμβας αλλά εναντίον των ναζί, παρέχοντας στρατιωτικές και βιομηχανικές πληροφορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL