Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των ξενοδοχείων ζητάει η Κ. Κούνεβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των ξενοδοχείων ζητάει η Κ. Κούνεβα


Αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στα ξενοδοχεία ζήτησαν η ισπανίδα ευρωβουλευτής των Podemos, Tάνια Γκονζάλες και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα με δήλωση που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την οποία έχουν συνυπογράψει και άλλοι ευρωβουλευτές.

«Το προσωπικό καθαρισμού ξενοδοχείων είναι υπεύθυνο για τη γενική καθαριότητα και τάξη των δωματίων. Οι εργασίες καθαρισμού ξενοδοχείων ανατίθενται εξωτερικά σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι θέσεις καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες" αναφέρουν και προσθέτουν πως"η αμοιβή για τέτοιου είδους εργασία μπορεί να είναι χαμηλή παρά το γεγονός ότι είναι σωματικά απαιτητική. Όπου παρέχεται εκπαίδευση, είναι χαμηλής ποιότητας, κάτι που, σε συνδυασμό με τις λιγοστές προβλέψεις για την υγεία και την ασφάλεια, οδηγεί σε υψηλό αριθμό ατυχημάτων κατά την εργασία".

Ακόμη, υποστηρίζουν πως "τα άρθρα 30 και 31 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και η οδηγία 89/391/ΕΟΚ σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία (μια «οδηγία - πλαίσιο») αναγνωρίζουν το δικαίωμα για συνθήκες εργασίας που σέβονται την υγεία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια των εργαζομένων" και καλούν την επιτροπή " να παρακολουθήσει και να αξιολογήσει την κατάσταση των εργαζομένων αυτών εντός της Ε.Ε. και να εκπονήσει μελέτη, προκειμένου να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού καθαρισμού ξενοδοχείων στα κράτη - μέλη".

Ακόμη η Επιτροπή καλείται "να δώσει κίνητρα στα ξενοδοχεία, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων χρησιμοποιώντας ένα ενωσιακό σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο των συνθηκών εργασίας, καθώς και την ποιότητα εξυπηρέτησης και την καθαριότητα".

Σημειώνεται πως το τριήμερο 22-25 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Ισπανίδας ευρωβουλευτή, πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας συνέδριο με θέμα την "Οικιακή Εργασία και Φροντίδα". Εκεί, η Κ. Κούνεβα παρουσίασε την έκθεσή της για το οικιακό προσωπικό, μια έκθεση που έχει υπερψηφιστεί και αποτελεί πια νομοθέτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δήλωση αυτή είναι το πρώτο βήμα μιας πρωτοβουλίας που θα τρέξουν από κοινού οι δύο ευρωβουλευτίνες της GUE, με στόχο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε ο ξενοδοχειακός κλάδος να αξιολογείται και με κριτήριο τις καλές εργασιακές συνθήκες.


Κ. Κούνεβα προς Κομισιόν: «Θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε.;»

Η άρνηση της εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Β. Βελκουλέσκου να απαντήσει αν θα σεβαστεί την κοινή θέση των κοινωνικών εταίρων για τις διαπραγματεύσεις στα εργασιακά έδωσε αφορμή στην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα να απευθύνει την ίδια ερώτηση προς την Κομισιόν: Θα σεβαστεί η Κομισιόν, κατά τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης που αναμένονται τον Οκτώβριο, τη συμφωνία των εθνικών φορέων εργαζομένων και εργοδοτών του περασμένου Ιουλίου για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, καθορισμό του κατώτατου μισθού από Εθνική Γενική ΣΣΕ και τη μη περαιτέρω μείωσή του, μη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και υποστήριξη του θεσμού του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις;

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη σιγή ασυρμάτου που τήρησε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ (μέλους του κουαρτέτου) στη συνάντηση της 21ης Σεπτεμβρίου με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, για την από 19/7/2016 κοινή δήλωση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, υπενθυμίζει εκ νέου τις υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, και ιδιαίτερα της Κομισιόν, για σεβασμό και προώθηση του κοινωνικού διαλόγου, που πηγάζουν από το πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε. και ειδικότερα το άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τα άρθρα 151-155 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η Κ. Κούνεβα στην ερώτησή της αναφέρει τι συνέβη κατά τη διαβούλευση που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο για την επανεξέταση των θεσμών της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, ρωτά την Κομισιόν αν θα σεβαστεί την κοινή βούληση των κοινωνικών εταίρων για τους εργασιακούς θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αν θα τηρήσει κατά τη διαπραγμάτευση τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τις προαναφερόμενες διατάξεις του Χάρτη και της Συνθήκης;

Κ. Χρυσόγονος: Ποια η θέση της Κομισιόν για την εξαγορά της Monsanto από την Βayer;

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την επικείμενη ολοκλήρωση εξαγοράς της Monsanto από τη φαρμακοβιομηχανία Bayer ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος. Με γραπτή του ερώτηση κάλεσε την Επιτροπή να σχολιάσει τις συνέπειες αυτής της εξαγοράς σε οικονομικό αλλά και διατροφικό επίπεδο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τους καταναλωτές λόγω της ενασχόλησης της Monsanto με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε επιπλέον ελέγχους που πιθανώς πρέπει να διεξαχθούν ως προς τους όρους αυτής της εξαγοράς.

Ο Κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που θέλουν να επίκειται ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας Monsanto, η οποία έχει επικριθεί από χιλιάδες πολίτες παγκοσμίως για την ενασχόλησή της με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τρόφιμα, από τη φαρμακοβιομηχανία Bayer. Καθώς η τελευταία αποτελεί μια από τις γνωστότερες παραγωγούς φαρμάκων παγκοσμίως, επισημαίνει πως προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την ενασχόλησή της με ζητήματα γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, αλλά και φόβοι για την υγεία των καταναλωτών. Παράλληλα, επισημαίνει πως προκύπτουν ερωτήματα για τη διαδικασία εξαγοράς, και ιδιαίτερα ως προς την ισχύ που θα έχει η Bayer στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων και τροφίμων.

Ερώτηση Κ. Χρυσόγονου για τις αρνητικές προβλέψεις ως προς την αύξηση των ΑΕΠ σε παγκόσμια κλίμακα

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη συνεχιζόμενη πτώση του ποσοστού αύξησης των ΑΕΠ σε παγκόσμια κλίμακα ζήτησε με γραπτή του ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος. Στηριζόμενος στην Έκθεση Σύνοψης της Παγκόσμιας Οικονομίας που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Ιούλιο, ο Κ. Χρυσόγονος υπογράμμισε πως το 2016 θα είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά κατά την οποία η παγκόσμια αύξηση Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος των κρατών θα παραμείνει κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 3,7%, με τις αρνητικές μάλιστα προβλέψεις να κάνουν λόγο για μια αύξηση 2,8%. Σε αυτές τις προβλέψεις συμβάλλει, όπως επισημαίνει, και η προοπτική αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Παράλληλα, τόνισε πως η Ευρώπη, έχοντας διανύσει αρκετά χρόνια αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση, δεν δείχνει ικανή να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, αφού οι πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης των πολιτών συνεχίζονται. Κλείνοντας, κάλεσε την Επιτροπή να παρουσιάσει ένα σχέδιο επιστροφής στην ανάπτυξη, αλλά και υποστήριξης των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου των οποίων το ΑΕΠ συρρικνώνεται εδώ και χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL