Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Ερντογάν, ο πρόθυμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερντογάν, ο πρόθυμος

Πρόθυμος να στείλει τουρκικό στρατό βαθιά στο έδαφος της Συρίας για να "βοηθήσει" τους Αμερικανούς στην κατάληψη της "πρωτεύουσας" των τζιχαντιστών Ράκα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

Παρά το κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας αλλά και τη δημιουργία τετελεσμένων, φαίνεται ότι διαμορφώνεται σταδιακά ένα πλαίσιο για πολιτική λύση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας στη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σήμερα και αύριο στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τη εφημερίδα “Χουριέτ”, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στη σύνοδο της G20 στην Κίνα ότι ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν εκείνος που διατύπωσε την ιδέα για την ανάληψη δράσης από κοινού με την Τουρκία για την κατάληψή της. "Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα από τη δική μας πλευρά. Είπαμε: 'Ας πάνε μαζί οι στρατιώτες μας, θα γίνει οτιδήποτε χρειάζεται" πρόσθεσε ο Ερντογάν και τόνισε ότι οποιοσδήποτε τουρκικός ρόλος θα πρέπει να καθοριστεί σε περαιτέρω συνομιλίες.

"Αν κάνουμε ένα τέτοιο βήμα, οργανώσεις όπως το ISIS, το PKK, το PYD και το YPG θα εγκατασταθούν εκεί" είπε ο Ερντογάν βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους τζιχαντιστές, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, αλλά και την κουρδική πολιτοφυλακή που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία. Σημειώνεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει ήδη εισβάλει σε συριακά εδάφη κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και η Άγκυρα πιέζει για τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας".

Η Ρωσία εξέφρασε ιδιαίτερες ανησυχίες για το ότι οι μετακινήσεις τουρκικών στρατευμάτων βαθύτερα στη συριακή επικράτεια θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την στρατιωτική και πολιτική κατάσταση. «Καλούμε την Άγκυρα να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση στη Συρία» τόνισε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σχέδιο πολιτικής μετάβασης

Η συριακή αντιπολίτευση παρουσίασε χθες στο Λονδίνο ένα σχέδιο πολιτικής μετάβασης που προβλέπει μια περίοδο εξάμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Το μεταβατικό αυτό σχήμα θα μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα για 18 μήνες και στο τέλος της περιόδου αυτής θα μπορούσαν να διεξαχθούν εκλογές.

Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία συριακή αντιπολίτευση απέκλειε μέχρι πρόσφατα οποιαδήποτε μεταβατική περίοδο με την παρουσία του Άσαντ, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον ότι πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο Ιράκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL