Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ζ.Κ.Γιούνκερ: Ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ το Βερολίνο μετά το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζ.Κ.Γιούνκερ: Ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ το Βερολίνο μετά το Brexit

Το Βερολίνο θα διαδραματίσει ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ μετά το  Brexit, εκτιμά ο Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα  νέων δημοψηφισμάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ, στο μέτρο που «οι λαϊκιστές δεν χάνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλλουν ηχηρά τις πολιτικές και αντιευρωπαϊκές» ιδέες τους.

Η Μέρκελ έχει ήδη καλέσει τη Δευτέρα στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το Σάββατο, είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών-μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) στο Βερολίνο.

Η ΕΕ ασφαλώς δεν είναι τέλεια αλλά «είναι το καλύτερο που έχουμε για να συγκεντρώνουμε τις χώρες της Ευρώπης στο ίδιο τραπέζι και να κάνουμε συμβιβασμούς ώστε ο κόσμος να ζει με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία», είπε ο Γιούνκερ στην Bild. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα «μας λείψει σε αυτό το οικογενειακό τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε στην ευθύνη και τη διφορούμενη στάση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 51,9% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Brexit, παρότι ο Κάμερον τάχθηκε υπερ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

«Όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή», ανέφερε επιτιμητικά ο Γιούνκερ, για τον οποίο οι Βρυξέλλες δεν φέρουν «καμία ευθύνη» για το αποτέλεσμα της διαδικασίας που επιθυμούσε ο Κάμερον «και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στην προσεχή έκτακτη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, πρέπει να εξεταστεί «πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες των πολιτών και να αντιμετωπίσουμε τα λαϊκιστικά κινήματα με τρόπο αποφασιστικό και ενωμένο», συνέχισε ο Γιούνκερ.

"Μπορεί να αποδειχθεί γρήγορα ότι η Μεγάλη Βρετανία πήγαινε καλύτερα όταν ήταν μέσα στην ΕE", σημείωσε ολοκληρώνοντας ο Γιούνκερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL