Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Βλέποντας την επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βλέποντας την επόμενη μέρα

του Γιάννη Σιώτου

Σύντομα, όταν η λογική πάρει την θέση του συναισθήματος, οι ηγέτες της Βρετανίας και της Ε.Ε. θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις... εκκρεμότητες που προκύπτουν μετα την ετυμηγορία του βρετανικού λαού. Και ανεξάρτητα από το πότε θα διευθετηθούν αυτές, είναι και μεγάλες και πολλές και κρίσιμες για τις δύο οικονομίες.

Άλλωστε περισσότερο από το 40% των βρετανικών εξαγωγών πηγαίνουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ με έναν όγκο 89 δισ. ευρώ η Βρετανία ήταν πέρσι ο τρίτος σε μέγεθος αγοραστής γερμανικών προϊόντων. Αν όλα αυτά αναχθούν σε επιχειρηματικό επίπεδο, τότε κατανοείται το μέγεθος των προβλημάτων που θα ανακύψουν. Είναι γνωστή η υπόθεση με την συγχώνευση μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου και του Deutsche Börse. Επίσης, για τον όμιλο Bosch, η Μ. Βρετανία είναι μετά τη Γερμανία η δεύτερη σε μέγεθος αγορά, με τζίρο που αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ οι μπίζνες της Siemens έκαναν τη Μ. Βρετανία την 4η σε μέγεθος αγορά στον κόσμο. Αλλά και η BMW έχει στο Λονδίνο την έδρα σε δύο από τις μάρκες της, τη Μini και τη Rolls-Royce.

Πλέον, για να διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο την πρόσβαση στην αγορά αυτή, θα πρέπει να συμφωνήσει να εφαρμόζει όλες τις Οδηγίες και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Και ακόμη και με μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, νέα εμπόδια εισόδου στην αγορά θα εγερθούν σταδιακά, ιδιαίτερα σε εκείνους τους τομείς (όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες) όπου το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των άλλων χωρών - μελών της Ε.Ε.

Φυσικά, το Λονδίνο θα παραμείνει το ηγετικό οικονομικό κέντρο της Ευρώπης, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Το σίγουρο είναι ότι οι διαδικασίες αυτές δεν θα είναι βραχύβιες αλλά θα διαρκέσουν ενδεχομένως και χρόνια. Γι' αυτό άλλωστε κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωναν προσφάτως ότι η διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit θα είναι «μια μακροχρόνια διαδικασία» . Και το ύψος των συναλλαγών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κυρίως τις γερμανικές είναι τεράστιο. Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί όλες τις τρέχουσες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο και θα επηρεαστεί από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Συνεργασίας Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership) με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL