Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Διχασμένο... Ηνωμένο Βασίλειο / Η νύχτα που άλλαξε την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διχασμένο... Ηνωμένο Βασίλειο / Η νύχτα που άλλαξε την Ευρώπη


Τις βραδινές ώρες της 23ης Ιουνίου οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπεσαν για ύπνο με τη βεβαιότητα ότι το σενάριο αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας είχε ακυρωθεί. Οι κάλπες είχαν κλείσει στις 22.00 τοπική ώρα και οι πρώτες πληροφορίες από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν σαφές προβάδισμα στο Bremain κατά τουλάχιστον τέσσερις μονάδες.

Η στερλίνα ανέβαινε στις ασιατικές αγορές, οι αναλυτές στις ενημερωτικές εκπομπές προεξοφλούσαν το αποτέλεσμα και οι οπαδοί του Brexit δειλά, αλλά με σαφήνεια, αποδέχονταν την ήττα τους. Ήταν ακόμα μια ψευδαίσθηση που είχαν δημιουργήσει εταιρείες δημοσκοπήσεων και στοιχημάτων.

Γύρω στις 3.00 τα ξημερώματα τοπική ώρα και, ενώ η παραμονή τα τελευταία 30 λεπτά είχε «πάρει κεφάλι» σταθερά, το κλίμα άλλαξε. Η έξοδος από την Ε.Ε. άρχισε να κερδίζει πόντους. Δεν ήταν κάτι τυχαίο. Έμπειροι αναλυτές, οπαδοί του Bremain, άρχισαν να εκφράζουν την ανησυχία τους. Παρατηρούσαν πως οι ψήφοι από τη βόρεια Αγγλία δεν είχαν ακόμα καταμετρηθεί. Αντίθετα οι περιοχές που αναμενόταν πως θα έδιναν τη νίκη στην παραμονή, όπως η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και το Σίτι του Λονδίνου, είχαν ήδη προσμετρηθεί στα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα.

Ήταν η στιγμή της εκλογικής βραδιάς που οι δύο τάσεις ισοψηφούσαν. «Κερδίζει το Brexit» έλεγαν οι κυνικότεροι. Λίγο πριν στο LSE, σε μια ειδική εκλογική βραδιά για φοιτητές και δημοσιογράφους, γνωστός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του διάσημου πανεπιστημίου ανέφερε, χωρίς πιθανώς να υποψιάζεται το αποτέλεσμα, πως κατά την προεκλογική εκστρατεία επικράτησαν τα αρνητικά μηνύματα.

Από τη μια ήταν το οικονομικό ρίσκο που θα έπαιρναν οι Βρετανοί σε περίπτωση αποχώρησης και από την άλλη ήταν το ρίσκο της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό σε περίπτωση παραμονής. Τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου, οι πολίτες της Ε.Ε. μάθαιναν πως οι Βρετανοί αποφάσισαν τελικά να πάρουν το πρώτο ρίσκο.

Μία ώρα μετά την ανατροπή στη ροή των αποτελεσμάτων, γύρω στις 4 το πρωί τοπική ώρα, στο κέντρο Τύπου που είχε στηθεί στο Guildhall στο Σίτι του Λονδίνου κυκλοφόρησε η πρώτη φήμη ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πιέζεται να παραιτηθεί. Ήταν η πρώτη ένδειξη πως οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ραγδαίες. Δεν πέρασαν έξι ώρες και ο Βρετανός πρωθυπουργός σε διάγγελμά του ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί έως τον Οκτώβριο. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό. Είχε υποστηρίξει την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε. και οι πολίτες αποφάσισαν το αντίθετο με ποσοστό 52%.

Ο Κάμερον παραιτείται ζητώντας ενότητα

Η ανησυχία ενός εθνικού διχασμού ήταν έκδηλη στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και ηγέτη των Συντηρητικών. Ο Κάμερον εμφανίστηκε ενωτικός σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις πολιτικές εντάσεις. Υπογράμμισε πως δεν θα είναι αυτός που θα κρατάει το τιμόνι της Μεγάλης Βρετανίας κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. στη διαδικασία εξόδου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Το πρώτο συμπέρασμα που εξήχθη αυτόματα ήταν πως δεν υπάρχει η διάθεση από πλευράς του να ξεκινήσουν άμεσα αυτές οι διαπραγματεύσεις, δηλαδή στη σύνοδο κορυφής την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Έτσι έδωσε χρόνο για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν τις επόμενες εβδομάδες επαφές με τους υπόλοιπους ηγέτες, δηλαδή της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλλίας. Σε κάθε περίπτωση προϊδέασε ότι δεν θα γίνουν γρήγορες κινήσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι η ετυμηγορία των πολιτών θα γίνει σεβαστή. Έκανε λόγο δε για μια μεταβατική σχέση με την Ε.Ε. καθησυχάζοντας τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου για το μέλλον.

Πάντως ο Κάμερον, θέτοντας την προοπτική του συνεδρίου, απ’ ό,τι φαίνεται θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας μέχρι τότε. Στο συνέδριο αναμένεται να δώσει μάχη για την επικράτηση ο επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ωστόσο στις δηλώσεις του έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους του ευρωσκεπτικισμού του. «Μπορούμε να βρούμε και πάλι τη φωνή μας στον κόσμο, μια φωνή που να είναι ανάλογη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στη Γη» είπε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου διαβεβαιώνοντας και εκείνος με τη σειρά του ότι «τίποτα δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα».

Όπως εξήγησε, «έχει ζωτική σημασία να υπογραμμίσουμε ότι τώρα δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη και ότι πράγματι, όπως μόλις είπε ο πρωθυπουργός, τίποτε δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα». Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί πλέον να συμβαδίσει με τη Βρετανία το «πάλαι ποτέ ευγενές ιδανικό της Ε.Ε.». «Πιστεύω ότι έχουμε τώρα μια λαμπρή ευκαιρία: Μπορούμε να θεσπίζουμε τους νόμους μας και να ορίζουμε τους φόρους μας εντελώς σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου» κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον.

Βγήκαν τα μαχαίρια και στους Εργατικούς


Στις δηλώσεις του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε θα πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του βρετανικού λαού, ενώ σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το αποτέλεσμα είπε: «Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας». Επέστησε, επίσης, την προσοχή στην κυβέρνηση να ελαχιστοποιήσει το κόστος στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, όμως, έχει να αντιμετωπίσει και ο ίδιος προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του, αφού δύο πλευρές αντικρουόμενων απόψεων τον έχουν στοχοποιήσει. Από τη μια εκείνοι που θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να ταχθεί υπέρ της παραμονής και από την άλλη εκείνοι που θεωρούν ότι δεν έπαιξε δυνατά το χαρτί του Bremain.

Μάλιστα δύο βουλευτές του κόμματός του τον έχουν ήδη αμφισβητήσει ανοιχτά με επιστολή τους ζητώντας να συζητηθεί εσωκομματική πρόταση μομφής εναντίον του ακόμα και την Τρίτη. Υπογραμμίζεται ότι το κλίμα στους Εργατικούς έχουν πυροδοτήσει αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της παραμονής, σε αντίθεση με την πλειονότητα των Συντηρητικών, που τάχθηκε κατά.

Σκωτία και Β. Ιρλανδία

Τέλος να σημειωθεί πως ήδη έχει αρχίσει συζήτηση για δύο άλλα δημοψηφίσματα, το ένα στη Σκωτία και το άλλο στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Αγγλία ψήφισε σε ποσοστό 53,4% υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., ενώ η Σκωτία στήριξε την παραμονή με 62% και η Βόρεια Ιρλανδία με 55,7%.

Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σιν Φέιν των Βορειοϊρλανδών έχει ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να μην υπάρξουν σύνορα με την υπόλοιπη Ιρλανδία τώρα που η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., ενώ έγινε λόγος και από πλευράς του για τον στόχο μιας ενωμένης Ιρλανδίας, υπογραμμίζοντας τη «μορφολογία του βρετανικού εδάφους».

Επίσης η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον τόνισε ότι η απόφαση των Σκωτσέζων ήταν προς την κατεύθυνση της παραμονής στην Ε.Ε. και συμπλήρωσε ότι «η πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος πρέπει να είναι στο τραπέζι και είναι στο τραπέζι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL