Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Ιγκλέσιας: Θα κερδίσουμε τις εκλογές παρά τη διαφθορά και το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιγκλέσιας: Θα κερδίσουμε τις εκλογές παρά τη διαφθορά και το Brexit

«Η Ισπανία πρέπει να συνεχίσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτή θα πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, καταγγέλλοντας ότι «χρησιμοποιούν το Brexit ως όπλο για να μας χτυπήσουν στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας». «Χρειαζόμαστε υψηλό πολιτικό ανάστημα και να μην ανακατέψουμε τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής με τις εκλογές στην Ισπανία και να μην προσπαθήσουμε να κερδίσουμε μια φούχτα ψήφους από το δημοψήφισμα στη Βρετανία», τόνισε ο Ιγκλέσιας στο κανάλι Antena 3, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν «την κακή εικόνα και την πτώση του κύρους της ΕΕ».

Ιγκλέσιας για Brexit

«Μια μέρα λύπης για την Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε βήμα. Από μια Ευρώπη δίκαιη και αλληλέγγυα κανείς δεν θα θέλει να φύγει. Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη», έγραψε στο twitter o Ιγκλέσιας τη Παρασκευή το πρωί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο Ιγκλέσιας υπενθύμισε ότι το Unidos Podemos ήταν το μόνο ισπανικό κόμμα που έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στην ίδια τη Βρετανία, με τον υπεύθυνο Εξωτερικής πολιτικής του Podemos Μπουστινμπούι να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις του Εργατικού Κόμματος υπέρ του «Ναι» στο Μάντσεστερ. Ο ηγέτης του Unidos Podemos αρνήθηκε ότι υπάρχουν κόμματα και οργανώσεις του συνασπισμού που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ισπανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζοντας ότι ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν υποστηρίζει τη δημοκρατικοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών και έχει καταγγείλει τη λιτότητα ως βασικό υπεύθυνο της αύξησης του ευρωσκεπτικισμού. Ο Γκαρθόν έγραψε το twitter το πρωί της Παρασκευής ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι η προώθηση της πολιτικής του μίσους στο διαφορετικό, της ακροδεξιάς, σε όλη την Ευρώπη. Οι πολιτικές της γεννούν αυτό».

Ραχόι για Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί και να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit, δήλωσε σήμερα ο ασκών χρέη πρωθυπουργού στην Ισπανία Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τώρα που επιτέλους βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, πρέπει να μετατοπίσουμε την επικέντρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ανάγκες των πολιτών της, να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και την ανεργία», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη τύπου, εκτιμώντας ότι «αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να κάνει όλα τα κράτη- μέλη (της ΕΕ) να σκεφθούν πώς θα ενισχυθούν περισσότερο από ποτέ για να ανακτήσουν την ισχύ του αρχικού πνεύματος του ευρωπαϊκού σχεδίου καθώς και το ενδιαφέρον, τη συμπάθεια και την έλξη που νιώθουν οι πολίτες για αυτό». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ραχόι υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ισπανία την Κυριακή, η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Ισπανοί σημαιοφόροι στο… Γιβραλτάρ

«Η ισπανική σημαία βρίσκεται πιο κοντά στο Γιβραλτάρ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γκαρθία Μαρκάγιο περνώντας από το φακό του δεξιού ισπανικού εθνικισμού την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η ισπανική δεξιά διαμέσου του Μαργκάγιο προειδοποίησε παράλληλα κοιτώντας προς τη Καταλονία ότι η Σκοτία θα ζητήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η βουτιά του ισπανικού χρηματιστηρίου έφθανε στο 8,9%. Ο Ραχόι ζήτησε ηρεμία έως την επόμενη… διετία, που θα ολοκληρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι θα δεχθεί πλήγμα από τη παρακρατική τακτική του υπουργού Εξωτερικών Φερνάντεθ Ντίαζ, γιατί από τις υποκλοπές των τηλεφωνημάτων αποδεικνύεται ότι ο αστυνομικός διευθυντής εναντίον της Φοροδιαφυγής τα Καταλονίας Ντε Αλφόνσο προσπάθησε να ανατρέψει τη τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας του δεξιού Άρτουρ Μας και να αντικαταστήσει την ηγεσία του κόμματός του CDC με πιστά στη κυβέρνηση Ραχόι άτομα.   

To Unidos Podemos έκλεισε χθες την προεκλογική του εκστρατεία στη Μαδρίτη με τη παρουσία του Ιγκλέσιας, του Γκαρθόν, εκπροσώπους των ενωτικών ψηφοδελτίων της Γαλικίας, της Βαλένθια και της Καταλονίας, με τη παρουσία της αντιπροέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια Ότρα και πολλούς δημάρχους της Αριστεράς, όπως της Κολάου της Βαρκελώνης.

H τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στη γειτονική Ανδόρα από την Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος από το Brexit, «φωτογραφίζει» την υποχώρηση του Λαϊκού Κόμματος στο 28,2% με 114 – 188 βουλευτές, εξαιτίας του σκανδάλου του υπουργού Εσωτερικών, την «άνοδο» του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο 21,7% με 83 – 87 βουλευτές, την «υποχώρηση» του Unidos Podemos με 23,6%, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το 56,3% των ψηφοφόρων της Ενωμένης Αριστεράς είναι διατεθειμένο να ψηφίσει Unidos Podemos. Οι «Πολίτες» λαμβάνουν 15,2% και 4 με 44 βουλευτές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL