Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Με τον "αέρα" της επαρχίας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τον "αέρα" της επαρχίας...

Ανταπόκριση από το Παρίσι, Μόδεστος Σιώτος

Σε μια εκλογική αναμέτρηση που έγινε υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν επιβεβαίωσε εντέλει τις προβλέψεις που το ήθελαν να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Το ακροδεξιό κόμμα, συνεχίζοντας να υιοθετεί μια στρατηγική απόκρυψης του αντισημητικού και βαθιά ρατσιστικού παρελθόντος του, συγκέντρωσε το 28% των ψήφων κερδίζοντας την πρώτη θέση σε έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας. Το Εθνικό Μέτωπο υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές του 2010, όταν είχε συγκεντρώσει μόλις 10%.

Αναμφίβολα, πρόκειται για την καλύτερη εκλογική επίδοση στην ιστορία του κόμματος. Η Μαρίν Λεπέν ελπίζει ότι στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου, θα κερδίσει τον έλεγχο σημαντικών περιφερειών της χώρας, κάτι που θα τη βοηθήσει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχή άγγιξε το 49% του εκλογικού σώματος. Οι περιφερειακές εκλογές δεν θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τους Γάλλους, είναι, όμως, ενδεικτικές για τον μετασχηματισμό του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Ο πρώτος γύρος συμπλήρωσε την εικόνα που άρχισε να σχηματίζεται στις ευρωεκλογές του 2014 και στις τοπικές εκλογές του περασμένου έτους, σκιαγραφώντας ένα τρικομματικό σύστημα όπου το Εθνικό Μέτωπο παίζει ρυθμιστικό ρόλο.

Προπύργιο η επαρχία

Ακολουθώντας την τάση των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι ισχυρό στη γαλλική επαρχία και κυρίως σε πόλεις και αγροτικές περιφέρειες που μαστίζονται από την απο-βιομηχανοποίηση και την πτώση της αγροτικής παραγωγής, η οποία έχει αφήσει πολλούς Γάλλους χωρίς δουλειά. Σημαντικές ήταν οι επιδόσεις του Εθνικού Μετώπου και στο λιμάνι του Καλαί, του οποίου οι κάτοικοι έχουν στραφεί στην Ακροδεξιά τελευταία και όπου δρουν εδώ και χρόνια ισχυρές εθνικιστικές ομάδες εξαιτίας της πολύχρονης παρουσίας προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν το κανάλι της Μάγχης και να φτάσουν στη Βρετανία. Είναι ενδεικτικό ότι το κόμμα της Λεπέν συγκέντρωσε στο Καλαί περίπου το 50% των ψήφων!

Ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών έγινε υπό έντονη στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στα εκλογικά κέντρα, λιγότερο από ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι. Το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, οι «Ρεπουμπλικανοί», βγήκε δεύτερο, ενώ ακολουθεί το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών. Ο Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η δημοτικότητα έχει αυξηθεί ελαφρώς μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, δεν κατάφερε να ανατρέψει το συνολικά αρνητικό κλίμα για τον ίδιο και το κόμμα του.

Στηρίζουν Σαρκοζί

Οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξουν τις πολιτικές δυνάμεις που θα βρεθούν αντιμέτωπες με το Εθνικό Μέτωπο, συμπεριλαμβανομένων και των Ρεπουμπλικανών του Σαρκοζί, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι δυνάμεις της Λεπέν.

Το ακροδεξιό κόμμα επωφελήθηκε του κλίματος ανασφάλειας και τρόμου που δημιούργησαν οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στρέφοντας τα βέλη του για μια φορά ακόμη ενάντια στους μουσουλμάνους πολίτες της χώρας και τους μετανάστες. Ωστόσο, στο κοσμοπολίτικο και πιο προοδευτικό Παρίσι, ο εκλογικός συνδυασμός του Εθνικού Μετώπου βρέθηκε στην τέταρτη θέση, πίσω από τους Ρεπουμπλικανούς, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εξακολουθεί να στηρίζεται στις ψήφους της παραδοσιακά συντηρητικής γαλλικής επαρχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL