Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ / Ο εφιάλτης των κλειστών συνόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ / Ο εφιάλτης των κλειστών συνόρων

Της ΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΥ

Το στοίχημα των ανοιχτών συνόρων στην Ευρώπη παίζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία - και θα είναι εκρηκτικές οι επιπτώσεις εάν τελικά χαθεί. Στην αρχή της εβδομάδας η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να πείσει πρωτίστως το ίδιο της το κόμμα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα - έστω με... διορθωτικές επεμβάσεις, ώστε να ρυθμίζεται η ροή των αφίξεων των προσφύγων-, προειδοποίησε περίπου με ανάφλεξη των Βαλκανίων.

Ήδη οι εντάσεις στη μεθόριο μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας, Σερβίας και Κροατίας, Κροατίας και Σλοβενίας είναι μεγάλες, ενώ περίπου... κατά λάθος αποφεύχθηκαν το καλοκαίρι εκρηκτικές σκηνές απέναντι από την Ειδομένη, στην "ουδέτερη ζώνη" μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Για την ώρα πολλές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στα δυτικά σύνορα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δεν υπάρχουν, κυρίως διότι ακόμη ο δυτικός διάδρομος είναι ανοιχτός και η νέα... δοσολογία διέλευσης από τα αυστριακά και τα γερμανικά σύνορα - μετά τις πιέσεις των αρχών ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους καταιγιστικούς ρυθμούς του Οκτωβρίου- ακόμη σχετικά μεγάλη.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ήταν απολύτως ανέτοιμες να χειριστούν ένα τέτοιο προσφυγικό κύμα. Και πολιτικά, και οικονομικά, κάποιες ακόμη και σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Έτσι κι αλλιώς παντού την παρτίδα τη σώζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι εθελοντές, κυρίως οι ντόπιοι, είτε πρόκειται για την πλούσια και καλά οργανωμένη Γερμανία είτε πρόκειται για την καθημαγμένη από την κρίση και αιωνίως κακά οργανωμένη Ελλάδα.

Εκεί όπου δεν υπήρχαν εθελοντές - δραματικότερη ήταν η απουσία τους στη Σλοβενία- τα πράγματα έγιναν αμέσως εκρηκτικά. Όταν χιλιάδες απελπισμένοι, παγωμένοι και πεινασμένοι άνθρωποι, πολλοί μαζί με τα παιδιά τους, μένουν χωρίς μια κουβέρτα, χωρίς ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς ένα ζεστό ρόφημα, κάποια στιγμή εκρήγνυνται. Και οι αστυνομικοί που είναι απέναντί τους, ακόμη κι αν είναι... άγιοι, δε φτάνουν και για την ταυτοποίηση και για τη μοιρασιά φαγητού και για την τήρηση της τάξης.

Είναι θαύμα που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα σοβαρά επεισόδια και μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και προσφύγων και μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας δύο γειτονικών χωρών. Όχι από πρόθεση, αλλά από σπασμένα νεύρα. Αλλά έχει μια διαφορά ένα συνοριακό επεισόδιο από έλλειψη ψυχραιμίας μεταξύ π.χ. Δανίας και Γερμανίας, από ένα αντίστοιχο μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, όπως πολύ καλά θυμούνται όσοι έζησαν τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Στη «ζούγκλα» του Καλαί

Πέρα από τα δύο μεγάλα θαλάσσια "περάσματα"της προσφυγιάς, προς την Ελλάδα και την Ιταλία, υπάρχει κι ένα τρίτο, υποθαλάσσιο αυτό, στο οποίο εκτυλίσσονται επίσης εικόνες φρίκης, αλλά... τουλάχιστον πνίγονται λιγότεροι. Είναι το τούνελ της Μάγχης, κλειστό και περικυκλωμένο με τα δικά του συρματοπλέγματα, ώστε να μην μπορούν να περνούν οι "ανεπιθύμητοι" από τη Γαλλία στη Βρετανία. Καθώς, όμως, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται στην περιβόητη "ζούγκλα" του Καλαί, στη γαλλική πλευρά, μήπως και βρουν τρόπο να τρυπώσουν στη σήραγγα.

Σ' αυτό το άτυπο κέντρο... φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών κουρελιάζεται μεταξύ άλλων και η αξιοπρέπεια της "Γκραν Νασιόν", της γαλλικής δημοκρατίας. Σε βαθμό ώστε τα γαλλικά δικαστήρια να αποφανθούν ότι εκεί καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και να καταγγείλουν το γαλλικό κράτος ότι δεν κάνει τίποτε για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των άνω των 6.000 προσφύγων, που διανυκτερεύουν σε καταλύματα από ξύλο και χαρτόνι, χωρίς στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Λιλ, οι οργανώσεις Γιατροί χωρίς Σύνορα και Caritas, που είχαν κάνει τη σχετική προσφυγή, διαμήνυσαν στον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας ότι αναμένουν να την εφαρμόσει εντός οκτώ ημερών. Να φτιάξει δηλαδή τουαλέτες, να μαζεύει τα σκουπίδια και να προσφέρει φαγητό που να φτάνει για όλους. Στην αντίθεση περίπτωση θα πάνε και πάλι στα δικαστήρια.

Την ίδια ώρα η πίεση της γαλλικής κοινωνίας για καλύτερη αντιμετώπιση των προσφύγων είναι μάλλον περιορισμένη, με έναν στους δύο Γάλλους να δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι δεν συμφωνεί με τη φιλοξενία ανθρώπων που φθάνουν στη χώρα τους από περιοχές που δοκιμάζονται από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Καλαί οι κάτοικοι φαίνεται να τρέφουν μεγάλη εκτίμηση στην αρχηγό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου. Και δη με σύνθημα. "Να κηρύξουμε τον πόλεμο σ' αυτή την κατάσταση".

Με το ποδήλατο στον αρκτικό κύκλο

Τη βαλκανική διαδρομή χρησιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κάθε εβδομάδα - το ρεκόρ άφιξης μετρήθηκε πριν από δέκα μέρες στα σλοβενικά σύνορα και ήταν 12.500 άνθρωποι μέσα σε ένα 24ωρο. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη διαδρομή - παγωμένη και μέχρι πρόσφατα... μυστική που μέτρησε το δικό της ρεκόρ την περασμένη Τρίτη. 199 άνθρωποι σε μία μέρα. Τη χρησιμοποιούν κυρίως Σύροι πρόσφυγες- αλλά και Αφγανοί και Ιρακινοί- που με κάποιον τρόπο έχουν περάσει στη Ρωσία.

Κατά κανόνα φτάνουν με αεροπλάνο στο Μουρμάνσκ και μετά περνούν τον αρκτικό κύκλο και μαζεύονται στη ρωσική κωμόπολη Νίκελ, στα σύνορα με τη Νορβηγία. Το πέρασμα στο νορβηγικό Στόρσκογκ γίνεται μόνο με ποδήλατο - και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η Νορβηγία δεν έστελνε κανέναν πίσω, αντίθετα τους προωθούσε στα γρήγορα στο Όσλο, όπου μπορούσαν να κάνουν αίτηση για άσυλο.

Αλλά ήταν μια ντουζίνα άνθρωποι την εβδομάδα και η κυβέρνηση του Όσλο εκτιμούσε ότι μπορούσε εύκολα να διαχειριστεί το ζήτημα. Μόλις όμως η αρκτική διαδρομή έπαψε να είναι τόσο μυστική, οι Νορβηγοί σκλήρυναν τη στάση τους στα σύνορα. Άρχισαν να στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες στη Ρωσία με την αιτιολογία -διά στόματος του Νορβηγού υπουργού Δικαιοσύνης- ότι "αυτοί οι άνθρωποι δεν τρέχουν να σωθούν από τον πόλεμο ή την πείνα, έχουν βρει ήδη ασφαλές καταφύγιο". Κι έστειλαν μήνυμα στους Αφγανούς ότι, εάν φτάνουν χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση που να δικαιολογεί αίτημα παροχής ασύλου, θα απελαύνονται πίσω στην Καμπούλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL