Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ισπανία: Το Ταμείο Διάσωσης Τραπεζών σχεδιάζει πώληση δύο πιστωτικών ιδρυμάτων που κρατικοποιήθηκαν πέρυσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Το Ταμείο Διάσωσης Τραπεζών σχεδιάζει πώληση δύο πιστωτικών ιδρυμάτων που κρατικοποιήθηκαν πέρυσι

Το ισπανικό Ταμείο Διάσωσης Τραπεζών (FROB) θα επιχειρήσει τους ερχόμενους μήνες να πουλήσει δύο ζημιογόνα πιστωτικά ιδρύματα που κρατικοποιήθηκαν πέρυσι, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σχετικές δηλώσεις έκανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου, τέσσερις μήνες μετά την αποτυχία πώλησης της μίας από τις δύο τράπεζες. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το FROB θα προσλάβει σύντομα δύο επενδυτικές τράπεζες για να αναλύσουν τους ισολογισμούς της NCG Banco και της Catalunya Banc και να αρχίσουν συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές. Η Ισπανία δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην πώληση των τραπεζών αυτών έως το 2017, αλλά η επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κατάστασής τους δικαιολογεί την ταχύτερη ανάληψη δράσης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τον Μάρτιο απέτυχε η προσπάθεια για την πώληση της Catalunya Banc, μίας μεσαίου μεγέθους τράπεζας της Βαρκελώνης, στην οποία το FROB έχει ήδη «κάνει ένεση» 9,08 δις. ευρώ, χρησιμοποιώντας μέρος των 41 δις. ευρώ που δανείσθηκε η Ισπανία πριν από ένα χρόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων τραπεζών της. Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν προχώρησαν στην εξαγορά της τράπεζας, επειδή το ισπανικό κράτος δεν τους προστάτευε από το ενδεχόμενο μελλοντικών ζημιών, δήλωσαν πρόσωπα που είχαν συμμετοχή στην αποτυχημένη διαδικασία πώλησης. Αυτή τη φορά, σημείωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου, οι επενδυτές που θα υποβάλουν προσφορά μπορεί να ζητήσουν ένα σχέδιο προστασίας του ενεργητικού, το οποίο θα τους προστάτευσε από τέτοιες ζημιές.

Λίγο μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Catalunya Banc, το FROB προσέλαβε τον συμβουλευτικό οίκο McKinsey & Co για να εξετάσει τις δυνατές επιλογές σχετικά με τις δύο τράπεζες. Ο οίκος απέρριψε αρκετές επιλογές, είπε ο αξιωματούχος του Ταμείου: Τη συγχώνευση αρκετών κρατικοποιημένων τραπεζών, τη δημιουργία μίας εταιρείας που θα έχει υπό τον έλεγχό της προβληματικές τράπεζες και τον διαχωρισμό του καλού ενεργητικού των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Το Ταμείο θα επιχειρήσει να πουλήσει πρώτα τη NCG - στην οποία έχει διαθέσει επίσης αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωσή της - και ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τον διαγωνισμό έως τον Οκτώβριο, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Ισπανία έχει κάνει πρόοδο στην εξυγίανση του προβληματικού τραπεζικού τομέα της. Ωστόσο, η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα ότι πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τις κεφαλαιακές βάσεις τους και να περιορίσουν την καταβολή μερισμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL