Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία / Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία: Κονταροχτύπημα Δεξιάς - Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία / Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία: Κονταροχτύπημα Δεξιάς - Ακροδεξιάς

Ανταπόκριση από το Παρίσι: Μόδεστος Σιώτος

Σήμερα διεξάγεται ο πρώτος γύρος των τοπικών περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, σε μία εκλογική αναμέτρηση όπου ο Νικολά Σαρκοζί και η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για την πρώτη θέση.

Παρότι οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία έχουν κυρίως τοπικό χαρακτήρα και αφορούν περισσότερο την επαρχία της χώρας (στο Παρίσι ως αυτόνομη διοικητική ζώνη δεν θα διεξαχθούν εκλογές), οι φετινές εκλογές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αναμένεται να αναδείξουν πόσο ισχυρό είναι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών το κεντροδεξιό UMP και το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν θα παλέψουν στήθος, με στήθος με τις δύο παρατάξεις να συγκεντρώνουν περί το 30% των ψήφων. Ακολουθούν οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές, που στα περισσότερα εκλογικά τμήματα συνεργάζονται με τους Πράσινους, συγκεντρώνοντας το 20% των ψήφων, οι οποίοι, όμως, όπως δηλώνουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χάσουν το ένα τρίτο των τοπικών τους εκλεγμένων.

Πρώτος γύρος των εκλογών: σύγκρουση Σαρκοζί - Λεπέν

«Το ερώτημα σε αυτές τις εκλογές είναι το ποσοστό που θα πάρει το UMP στον πρώτο γύρο» εξηγεί ο Ραφαέλ Προυστ, δημοσιογράφος της εφημερίδας  L'Opinion. «Το μεγάλο στοίχημα για τον Σαρκοζί δεν είναι τόσο αν θα κερδίσει το κόμμα του περισσότερα εκλογικά τμήματα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά εάν θα καταφέρει να περάσει το Εθνικό Μέτωπο στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο των εκλογών το UMP πιστεύει πως θα έχει τον έλεγχο των 60 εκ των συνολικά 101 περιφερειακών τμημάτων». Να σημειωθεί ότι στο 80% των εκλογικών τμημάτων, το UMP κατεβάζει από κοινού υποψηφίους με το κεντρώο κόμμα UDI, που ιδρύθηκε το 2012.

Χωρίς αμφιβολία, ο βασικός αντίπαλος του Σαρκοζί σε αυτές τις εκλογές δεν είναι οι Σοσιαλιστές, αλλά το κόμμα της Λεπέν, που για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τοπικές εκλογές θα κατεβάσει υποψηφίους σχεδόν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας.

Η σύγκρουση του Σαρκοζί με το ακροδεξιό κόμμα έχει οδηγήσει το UMP στην υιοθέτηση μίας πιο σκληροπυρηνικής ατζέντας το τελευταίο διάστημα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.

Σε συνέντευξή του στις 17 Μαρτίου στο γαλλικό κανάλι TF1, ο Νικολά Σαρκοζί στοχοποίησε τους Γάλλους μουσουλμάνους δηλώνοντας θετικός στο ενδεχόμενο απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια. Στην ίδια συνέντευξη ο Σαρκοζί υποστήριξε πως η μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας πρέπει να αλλάξει καθώς, όπως δήλωσε, «δεν πρέπει πλέον η Γαλλία να προσπαθεί να 'εντάξει' τους μετανάστες, αλλά να τους 'αφομοιώσει'».

Για την εφημερίδα "Le Monde" αυτή η αντίληψη αποτελεί ρωγμή στη δημοκρατική μεταναστευτική πολιτική της χώρας, καθώς παραπέμπει στην αποικιοκρατική αντίληψη της Γαλλίας, μία αντίληψη που υποτίθεται πως έχει περάσει εδώ και δεκαετίες στην Ιστορία.

Απώλειες για τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά

Σχολιάζοντας την προεκλογική καμπάνια του Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε πως «για ακόμη μια φορά το UMP τρέχει πίσω από την Ακροδεξιά». Παρά τις έντονες προσπάθειες των Σοσιαλιστών να συσπειρώσουν το δημοκρατικό τους ακροατήριο, το κόμμα του προέδρου Ολάντ αναμένεται για μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση να είναι ο μεγάλος ηττημένος.

Στα περισσότερα περιφερειακά τμήματα της χώρας οι Σοσιαλιστές θα συνεργαστούν με το κόμμα των Πρασίνων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης «συμμαχίας», που σκοπό έχει, σύμφωνα με τους ίδιους, να «ηττηθούν οι δεξιές παρατάξεις». Ωστόσο, η πολιτική συμμαχία Σοσιαλιστών - Πρασίνων δεν ελκύει ιδιαίτερα το εκλογικό ακροατήριο της Κεντροαριστεράς, ένα σημαντικό μέρος του οποίου θα απέχει από τις εκλογές της Κυριακής. Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να χάσουν σημαντικά προπύργιά τους, όπως το περιφερειακό τμήμα Σεν Σαν Ντενί, το οποίο διοικούν εκ περιτροπής οι κομμουνιστές και οι σοσιαλιστές από το 1967.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι δυνάμεις της Αριστεράς. Σε αντίθεση με τις περσινές δημοτικές εκλογές, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι δυνάμεις του Κ.Κ. Γαλλίας στήριξαν τους συνδυασμούς των σοσιαλιστών, οι κομμουνιστές θα κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους με το Μέτωπο της Αριστεράς στην πλειονότητα των περιφερειακών τμημάτων.

«Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα κατεβαίνουμε μαζί με τα άλλα κόμματα που απαρτίζουν το Μέτωπο της Αριστεράς. Σε πολύ λίγα τμήματα οι Πράσινοι θα στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά μας, αφού αποφάσισαν να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια της κυβέρνησης» αναφέρει η Φλορ Μουνκ, υποψήφια για την προεδρία του περιφερειακού συμβουλίου του Βαλ Ντε Μαρν, μιας περιφέρειας που το ΚΚ Γαλλίας ελέγχει εδώ και σαράντα χρόνια.

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες, το Βαλ Ντε Μαρν κινδυνεύει να πέσει στα χέρια της Δεξιάς. Απαντώντας σε όσους την κατηγορούν ότι ενισχύει έμμεσα τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, η Μουνκ δηλώνει πως οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν μπορούν πλέον να υποστηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις σε κανένα πολιτικό μέτωπο: «Παρά τις πιέσεις που δεχόμαστε για συνεργασία με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, δεν μπορούμε να συνάψουμε συμμαχία με τις δυνάμεις της κυβέρνησης. Οι πολιτικές που ακολουθούν ενδυναμώνουν τη Δεξιά και την Ακροδεξιά και εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτές τις επιλογές, έστω και σε αυτές τις εκλογές που έχουν τοπικό χαρακτήρα».

Για τη Μουνκ η νίκη του συνδυασμού της στο Βαλ Ντε Μαρν θα επιβεβαιώσει ότι η «πραγματική Αριστερά εξακολουθεί να είναι κοντά στους πολίτες παρά την ακροδεξιά ρητορική που εδώ και καιρό επιχειρεί αθόρυβα να δηλητηριάσει την πολιτική ατζέντα στη χώρα μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL