Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κριστίνα Ναρμπόνα: Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις θα ανατρέψουμε τη Δεξιά της λιτότητας

Την ανάγκη διαμόρφωση μιας ευρείας συμμαχίας σοσιαλιστικών, αριστερών ριζοσπαστικών και προοδευτικών δυνάμεων για την ανατροπή της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει από τις σελίδες της “Αυγής” η Μαρία Κριστίνα Ναρμπόνα Ρουίθ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας

Την ανάγκη διαμόρφωση μιας ευρείας συμμαχίας σοσιαλιστικών, αριστερών ριζοσπαστικών και προοδευτικών δυνάμεων για την ανατροπή της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει από τις σελίδες της "Αυγής" η Μαρία Κριστίνα Ναρμπόνα Ρουίθ, η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Θαπατέρο και υφυπουργός των κυβερνήσεων του Γκονθάλεθ, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση του Ραχόι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο που της προσφέρει η αυτοδυναμία της για να επιβάλει τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η κ. Ναρμπόνα συμμετέχει στους "Οικονομολόγους απέναντι της κρίσης", που διοργάνωσαν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαδρίτη, ενώ ως υπουργός Περιβάλλοντος είχε ακυρώσει το σχέδιο του Αθνάρ να αλλάξει την πορεία του ποταμού Έβρου, στοιχημάτισε στην αποδέσμευση από την πυρηνική ενέργεια και στήριξε τις ΑΠΕ, προώθησε τη διάσωση των ακτών από τις κερδοσκοπικές βλέψεις των κατασκευαστών και αργότερα τοποθετήθηκε πρέσβης της Ισπανίας στον ΟΟΣΑ.

Συνέντευξη στον Αργύρη ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

* Ο Ραχόι επιμένει ότι τα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν στην εξυγίανση της οικονομίας. Οι «Οικονομολόγοι απέναντι στην κρίση» δίνετε μια διαφορετική απάντηση…

Ασκούμε έντονη κριτική στα μέτρα λιτότητας. Είδαμε την έκθεση του ΔΝΤ να μιλά για τα λάθη που έκαναν στην Ελλάδα. Τα ίδια λάθη έκαναν στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να υπάρξει όμως πολιτική θέληση σε συνάρτηση με τη συμμετοχή των πολιτών. Στην Ισπανία έχουμε μια κυβέρνηση που έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου πίστεψε ότι για την έξοδο από την κρίση χρειαζόμασταν μα συντηρητική κυβέρνηση. Με την απόλυτη πλειοψηφία κάνουν στο Κοινοβούλιο ό,τι θέλουν. Στην Ισπανία θα είναι δύσκολο να έχουμε κάποιες αλλαγές όσο διαρκεί αυτή η κυβέρνηση, που μόλις τώρα άρχισε να μιλά με δισταγμούς για την ανάγκη της ανάπτυξης.

* Υπάρχει όμως και το πρόβλημα της νομιμοποίησης μιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε με συγκεκριμένο εκλογικό πρόγραμμα και εφαρμόζει ένα εντελώς αντίθετο. Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία η αντιπολίτευση ζητάει πρόωρες εκλογές...

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν είχαμε εκλογές, πολύ δύσκολα το Λαϊκό Κόμμα θα διασφάλιζε εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία. Σε καμία περίπτωση το Λαϊκό Κόμμα δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές. Κυβερνούν από μόνοι τους και πιστεύουν ότι θα αντέξουν στις πιέσεις. Στην Ισπανία υπάρχουν μόνο δύο αυτόνομες - περιφέρειες που κυβερνά η Αριστερά. Στην Ανδαλουσία κυβερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα με την Ενωμένη Αριστερά και στις Αστούριες το Σοσιαλιστικό Κόμμα με την εξωτερική στήριξη της Ενωμένης Αριστεράς. Στο νομικό πλαίσιο που μπορούν, οι δύο αυτές κυβερνήσεις λαμβάνουν εντελώς διαφορετικές αποφάσεις από την κεντρική κυβέρνηση.

* Έχουμε λοιπόν δύο τοπικές κυβερνήσεις που προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα χωρίς να πλήξουν το κοινωνικό κράτος...

Ακριβώς. Οι δύο αυτές κυβερνήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν τη δημόσια Παιδεία και Υγεία στα επίπεδα προ κρίσης, αποδεικνύοντας ότι εάν κάποιος θέλει, μπορεί να προχωρήσει σε περικοπές χωρίς να διαλύσει τις μεγαλύτερες δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις των Ισπανών εργαζομένων, που υιοθέτησαν οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της δεκαετίας του '80 και που τώρα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

* Η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας υιοθέτησε μάλιστα και σημαντικά κοινωνικά μέτρα...

Η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας εγγυήθηκε τροφή για όλα τα παιδιά. Η κεντρική κυβέρνηση κατάργησε τη σίτιση που προβλεπόταν στη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση, ενώ η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας επανέφερε το σημαντικό αυτό κοινωνικό μέτρο.

* Εκτιμάτε ότι οι τοπικές αυτές συνεργασίες ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ενωμένη Αριστερά ή και άλλα δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα μπορούν να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο διαμορφώνοντας νέες πλειοψηφίες;

Πιστεύω στις μεγάλες συμμαχίες ακόμη και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, για να δώσουμε μια απάντηση στη δραματική κρίση που βιώνουν πολλές χώρες. Ακόμη και για χώρες που φαίνονται ότι πάνε καλά. Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχουν εκατομμύρια εργαζόμενοι που έχουν ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις και μισθούς, ενώ την ίδια στιγμή επιβραδύνεται η οικονομία της. Πρέπει να περάσουμε τα σύνορα και να φτιάξουμε προοδευτικές συμμαχίες ανάμεσα στις βόρειες και νότιες χώρες της Ευρώπης. Πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύμπλευση και συνεργασία δυνάμεων. Πιστεύω ότι κινούμαστε προς αυτή την τροχιά. Πρέπει να υπερκεράσουμε τους φραγμούς που εμπόδιζαν τη συνεργασία ανάμεσα στα σοσιαλιστικά κόμματα με αυτά της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στην Ισπανία, η Δεξιά είναι πάντα ενωμένη και δεν υπάρχει κόμμα της Άκρας Δεξιάς, γιατί οι ακροδεξιοί βρίσκονται μέσα στο Λαϊκό Κόμμα.

* Υπάρχει περίπτωση δημιουργίας ακροδεξιού κόμματος από τμήμα του Λαϊκού Κόμματος;

Το Λαϊκό Κόμμα έχει υπερσυντηρητικές θέσεις και συμπεριλαμβάνει και τις πλέον ακροδεξιές αντιλήψεις.

* Η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων θα έχει κοινωνική, πολιτική ή εκλογική βάση;

Πρέπει μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάσουμε πολλούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί ή ακόμη και έχουν αγανακτήσει με την πολιτική των ευρωπαϊκών θεσμών. Το χειρότερο που μπορεί να κάνουν είναι να μην πάνε να ψηφίσουν. Υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος αποχής για τις ευρωεκλογές και θα πρέπει να τον καταπολεμήσουμε. Τα αριστερά και προοδευτικά κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν και διαπαιδαγωγητικό ρόλο.

Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτήσει προοδευτική πλειοψηφία, θα υπάρξει αντίπαλο δέος στην εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο έλεγχος των οποίων θα παραμείνει στις συντηρητικές κυβερνήσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία. Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε ευρείες συνεργασίες και συγκεκριμένες προτάσεις, που θα μπορούν να προσυπογραφούν από πολλά κόμματα.

* Οι μαζικές "παλίρροιες" διαμαρτυρίας στην Ισπανία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ένταση. Πώς βλέπετε να διαμορφώνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις την καλοκαιρινή περίοδο;

Η κοινωνία μας έχει φθάσει στα όρια κοινωνικής έκρηξης. Έχουμε έξι εκατομμύρια άνεργους, δύο εκατομμύρια άτομα που δεν έχουν καμία κοινωνική προστασία, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα. Βιώνουμε ένα συλλογικό δράμα, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε βίαιες κοινωνικές εκρήξεις. Μέχρι σήμερα η κοινωνική διαμαρτυρία στην Ισπανία είναι πολύ λιγότερο βίαια από αυτή που εκτιμούσα. Ανά πάσα στιγμή όμως μπορεί να τροφοδοτηθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο κίνδυνος υπάρχει και δεν βλέπω την κυβέρνηση να έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση.

* Σήμερα συμμετέχετε στο Εθνικό Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας. Η κυβέρνηση Θαπατέρο, στην οποία συμμετείχατε ως υπουργός Περιβάλλοντος, είχε αποφασίσει το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων και είχε πραγματοποιήσει στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η πολιτική αυτή ανατράπηκε, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης κερδίζει εκ νέου έδαφος η πυρηνική ενέργεια...

Σε μια από τις τελευταίες ομιλίες μου στη Βουλή υποστήριξα την αποδέσμευση από την πυρηνική ενέργειας, όπως έκανε η Γερμανία μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα. Πρέπει να αποδεσμευτούμε από το άτομο και να αυξήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Πυρηνικής Ασφάλειας, δεν μπορώ να εμπλακώ σε αυτή τη συζήτηση. Εκείνο που μπορώ να κάνω είναι να εργαστώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να διασφαλίσουμε την όσο δυνατόν ασφαλή χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην Ισπανία και να πιέσουμε τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να εφαρμόσουν όλα τα μαθήματα που πήραμε από τη Φουκουσίμα.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Χάος

Τώρα δεν υπάρχουν οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για μηδενική ανοχή στην ανομία και πάταξη των «μπαχαλάκηδων». Τώρα δεν υπάρχει πουθενά ο Μ. Βορίδης να μας εξηγήσει «γλυκά» ότι η επιβολή της νομιμότητας χρειάζεται εξαναγκασμό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις